Recenzija: Na rubu budućnosti

0

Tom Cruise do sada niti jednom nije poginuo na ekranu, ali će zato ovaj put sve nadoknaditi

 

narububuducnostiinfo

 

SF žanr se očigledno Tomu Cruiseu sviđa, bilo radi scijentologije ili nečega drugoga, pa ga sve češće možemo vidjeti u tom žanru. Do sada smo ga imali prilike gledati u ZaboravuRatu svjetovaSpecijalnom izvještaju a sada ga možemo gledati i kao vojnika Ujedinjenih obrambenih snaga u novom SF akcijskom trileru Na rubu budućnosti.

Oslanjajući se na predložak All You Need is Kill Hiroshia Sakurazake, Na rubu budućnosti počinje nizom novinskih izvještaja koji nam u kratkom roku otkrivaju pozadinu glavne priče. Kao što je i uobičajeno u SF filmovima, zločesti vanzemaljci su došli na Zemlju kako bi izbrisali cijelo čovječanstvo i iskoristilo resurse Zemlje samo za sebe. Vanzemaljcima masakriranje ide jako dobro, ljudi gube rat, pa su kao posljednji pokušaj spašavanja svijeta kakvog znamo osnovali Ujedinjene obrambene snage i počeli planiranje iskrcavanja na obale Francuske (zvuči poznato?).

U praskozorje iskrcavanja, majora Williama Cagea (Tom Curise) šalju u London kako bi nadgledao medije. Cage, unatoč činu, nikada nije vidio borbu, već je PR stručnjak koji je izgubio svoju agenciju neposredno pred invaziju vanzemaljaca. Na Cageov šok, general Binhgam (Brendan Gleeson) ga odluči poslati direktno u borbu i to prvim valom, kako bi mogli imati informacije iz prve ruke. Cageu, kukavici koji će učiniti i reći sve što je potrebno kako bi izbjegao borbu, se ta ideja nikako ne svidi te se upusti u svađu, ali prije nego što se snađe biva zarobljen i u nesvijesti obučen u borbeno ExoOdijelo i poslan u borbu. Naravno, Cage se u borbi ne snalazi, pa vrlo brzo biva ubijen… samo da bi se probudio ponovo na početku sudbonosnog dana. Cage se ovaj put nešto bolje snađe u borbi, ali sa istim ishodom – smrću… samo da bi se probudio ponovo na početku sudbonosnog dana. I tako unedogled po receptu kojim se reklamira film – Živi. Umri. Ponovi.

Brzo postaje jasno da je Cage upao u svojevrsnu vremensku crvotočinu, a jedini koji mu pokazuje volju za pomoći je Rita Vrataski (Emily Blunt) poznata i po simpatičnom nadimku Full Metal Bitch kojeg je zaradila „klanjem“ vanzemaljaca. Vrataski je jedina koja mu vjeruje i to zato što je i sama svojevremeno bila u sličnoj crvotočini, te odlučuje trenirati Cagea kako bi postao supervojnik kakvog i očekujemo od Toma Crusiea.

A supervojnik Tom Cruise je junak koji je glumio u preko 30 filmova, a svi njegovi likovi (većinom macho frajeri) su imali jedno zajedničko – nikada nisu bili ubijeni! U Na rubu budućnosti Cruise je mrtav već u prvih 15-tak minuta filma! I da nadoknadi sve filmove tijekom svoje 30-godišnje karijere, pogiba nebrojeno puta, i to na početku filma na sve nasilnije načine. Također, barem na početku filma, gledamo Cruisea kao kukavicu koji se boji krvi i koji će učiniti baš sve kako bi borbu prepusti nekome drugome – čista suprotnost od onoga na što smo naučili. Naravno, to će se promijeniti do kraja filma, jer svijet ipak treba Crusiea spasioca, pa lik Emily Blunt, unatoč krvoločnom nicku Full Metal Bitch, pada u drugi plan.

Film osim očekivane akcije donosi i humor (tko se ne može ne nasmijati kada Vrataski jednostavno upuca Cagea kako bi sve počeli iz početka), ali i neke zanimljive razvoje priče koji se događaju nakon svake Cageove pogibije. I dok prve dvije trećine filma prolaze u zanimljivoj izgradnji, zadnja trećina je svojevrsni antiklimaks za kojeg smo znali da će se dogoditi, ali smo se nadali da će možda biti bolje odrađen. Minus ide i za nepotrebno ubačenu romantiku između likova, pa tako Vrataski i Cage šire oči jedno na drugo, iako bi se trebali koncentrirati na spašavanje svijeta.

Na kraju se ne možemo oteti dojmu da je Na rubu budućnosti propustio film da umjesto vrlo dobrog bude odličan. Prve dvije trećine donose toliko novoga, i toliko zabavljaju da je jednostavno nemoguće ne biti donekle razočaran posljednjim scenama. Ipak, unatoč tome, ako pođete pogledati novi SF spektakl Toma Cruisea nećete požaliti.

 

banerfacebooklike

About author

Toni Čeović

Pokretač i urednik Kulta, ljubitelj filmova, obožavatelj U2 i veliki zaljubljenik u formulu 1

No comments