Recenzija: Metak u glavu

0

Veterani Hollywooda, Sylvester Stallone i Walter Hill, u buddy – buddy filmu koji to nije

 

INFO

Datum premijere: 7. ožujak 2013.

Redatelj: Walter Hill

Uloge: Syvlester Stallone, Sung Kang, Sarah Shahi, Adewale Akinnuoye-Agbaje, Jason Mamoa, Christian Slater

 

KULT FAKTOR: 6,4

Još od 80-tih godina Stallone i Schwarzenegger su bili veliki rivali na velikom ekranu, kada god bi jedan snimio film, drugi bi vrlo brzo također usvanuo u novom htiu. Stvari se, izgleda, nisu promjenile niti 30 godina kasnije – nakon što se Schwarzenegger vratio Posljednjom bitkom, Stallone je osvanuo u tipičnom filmu iz 80-tih. Za razliku od Schwarzeneggera, Stallone je bio aktivan u Plaćenicima, međutim u odnosu od dva hita prepuna akcijskih zvijezda, u novom filmu Waltera Hilla, rađenom prema francuskom stripu, Stallone je jedino veliko ime i teret cijelog filma je na njegovim plećima.

Jimmy Bobo (Sylvester Stallone) je plaćenik čijeg partnera Louisa (Jon Seda) ubijaju isti ljudi koji su ih abgažirali. Neočekiavn splet okolnosti dovodi do toga da se Bobo mora udružiti s detektivom Taylorom Kwonom (Sung Kang), te zajedno počnu otrkivati umješanost političara, ali i policije u cijelu priču.

 

GLEDLJIVOST: 5,2

Metak u glavu bi trebao biti tipičan „buddy – buddy“ film, nešto što je hollywoodskom veteranu Walteru Hillu dobro poznato. Tijekom godina gledali smo izuzetno uspiješne kombinacije nespojivog, poput Crhisa Tuckera i Jackiea Chana, ili Eddiea Murphyja i Nicka Noltea u 48 sati Waltera Hilla. Međutim, da bi buddy – buddy film bio uspiješan mora postojati kemija između dva lika, nešto što u ovom filmu itekako nedostaje.

Sylvester Stallone je tipični Stallone, čovjek koji stvari riješava na jednostavan način, a u međuvremenu ispaljuje genijalne doskočice, poput „Ruka mi se umara“ nakon što on i Kwon upere pištolje jedan u drugoga. Međutim, dok je Stallone prilično dobar, Kwon je izuzetno loš i na trenutke nam izgleda kao da samo zuji oko Slyja. Da je na njegovom mjestu bio iti malo zanimljiviji lik, film bi bio dosta zanimljiviji.

Christian Slater ima manju ulogu koja mu odlično pristaje, a plus u filmu je Adewale Akinnuoye-Agbaje u ulozi negativca Morela.

 

MUŠKOST: 7,5

Ne želimo zvučati šovinistički, ali nema pravog akcijskog filma u stilu 80-tih ukoliko žene igraju zapaženije uloge. Jedina djevojka, i to u epizodnoj ulozi, je Sarah Shahi koja igra Bobovu kćer. Naravno, ako ne računamo par djevojaka koje će ekranom prošetati u Evinom kostimu.

Stallone, unatoč već 67 godina na ramenima, je fizički stvarno impresivan, što će nam dokazati i u sceni u kupelji. Uspoređujući ga s Schwarzennegerom nekada nam se čini da mu je austrijski snagator otac! Slyju izvrsno stoje akcijske scene, što smo već i vidjeli u Plaćenicima i Johnu Rambu. Zanimljiv je odnos Boba Kwona, koji možda i najbolje ilustrira akcijske filmove 80-tih i danas. Dok je Bobo tough guy, koji stvari riješava upotrebom sile, Kwon je smartphone policajac (kako ga Bobo nazove) koji odrađuje svoj posao uz pomoć modernih tehnologija.

Pravog akcijskog filma nema ni bez dobrog negativca, a Jason Momoa, u ulozi Keegana, je u potpunosti na tragu negativaca iz zlatnog razdoblja akcijskih filmova.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

10 najboljih pitanja za prvi spoj

Ostavite li dobar dojam na spoju i zabavite li se oboje, sigurno ćete ponovno izaći, no ako većina sastanka prođe u tišini ili s neugodnim ...