Recenzija: Mamurluk 3

0

Mamurluk je s novim nastavkom zaokružen u trilogiju, ali koliko je novi nastavak zanimljiv gledateljima?

 

INFO

Datum premijere: 30. svibanj

Redatelj: Todd Phillips

Uloge: Bradley Cooper, Ed Helms, Zach Galifianakis, Justin Bartha, Ken Jeong, John Goodman, Mellisa McCarthy, Heather Graham

 

KULT FAKTOR: 6,6

Novac u Hollywoodu igra važnu stvar, bolje rečeno – najvažniju. Stoga su filmovi, koji na prvu osvoje publiku i samim time producentima donesu pune torbe novca, osuđeni na nastavke. Mamurluk je tipičan primjer, film koji je bio veliko iznenađenje box officea prije četiri godine, i film koji je donio jednu sasvim zanimljivu priču pomješanu s brutalnim humorom. Sasvim očekivano, dvije godine kasnije krenulo se u snimanje nastavka, s recikliranom pričom o vjenčanju i rupi u sjećanju. Ponovo sasvim očekivano rezultat nije bio na tragu prvjenca, Mamurluk II je bio solidno ostvarenje ali fanovi nisu bili oduševljeni, a i producenti su zaradili manje nego su očekivali. Trebate li razlog za snimanje trećeg dijela? Pa cijelu priču treba zaokružiti kako bi se sve predstavilo kao trilogija. I tako su producenti snimili i treći dio, koji se u puno stvari razlikuje od prva dva, ali koji nije niti blizu Mamurluka kojega smo gledali, sada nam se čini tako daleke, 2009. godine.

Nakon što pokuša dovesti žirafu (što za jadnu životinju završi tragično), te uzrokuje masovni lančani sudar na autoputu, Alan (Zach Galifianakis) toliko izludi svog oca da ovaj umre od srčanog udara. Alan nakon toga potpuno gubi tlo pod nogama pa ga njegovi prijatelji Phil (Bradley Cooper), Stu (Ed Helms) i Doug (Justin Bartha) uspiju nagovoriti da se ponovo javi na lječenje. Međutim, na putu za ustanovu stvari krenu krivo kada čopor napadne Marshall (John Goodman) te otme Douga. Preostala trojica sada u roku od tri dana moraju pronaći Chowa (Ken Jeong) koji Marshallu duguje ukradeni 21 milijun dolara, ili će Doug biti ubijen.

 

GLEDLJIVOST: 7,3

Kao što smo već napisali, Mamurluk III se od prethodnika razlikuje u više stvari. Najvažnije, više nema vjenčanja (više – manje) kao ni rupa u sjećanju. Drugo, Mamurluk više nije klasična komedija na kakvu smo navikli, već u dijelovima čak prelazi i u akciju i triler. Naravno, onaj standardni „grezi“ humor je još uvijek tu, ali sada je naglasak na krimi – akciji nego skrivanju tajni od supruga. Ova promjena je s jedne strane dobra stvar, jer koliko god „dvica“ bila zanimljiva, ipak smo imali osjećaj da gledamo jedinicu. S druge strane, pak, kao da gledamo neki drugi film, pa će vjerojatno većina najvećih fanova Mamurluka donekle biti razočarana. I koliko je god očigledno da je snimanje filma isforsirano, ipak nam na jedan način zaokružuje cijelu priču te je završava (nadamo se) za sva vremena.

Zvijezda filma je definitivno Zach Galifianakis. Njegova interpretacija ludog Alana je još bolja nego u prva dva dijela, i očigledno mu je samo trebalo dati više vremena i prostora u filmu da u potpunosti zasja. Svijetla točka je i Chow, koji je u ovom filmu već postaje „zločestiji“ negativac. Spaljeni lik je u „trici“ još spaljeniji, toliko da se pitamo je li Ken jeong i u stvarnom životu takav?

Potpuno u njihovoj sjeni (a treba istaknuti i da John Goodman odlično prolazi kao negativac u stilu serija iz 80-tih) je ostao ostatak čopora. Bradley Cooper, kao glavi lik je ovdje potpuno nezamjetan, Ed Helms ima par zanimljivih scena, dok se Justina Barthe gotovo i ne sjećamo. Potpuno nezamjetno je prošao i povratak Hetaher Graham koja je u prvom dijelu imala tako važnu ulogu.

 

MUŠKOST: 5,8

Alan, odnosno Zach Galifianakis, je pravi lik. Ovakve ljude u stvarnosti ili obožavaš (ako si im prijatelj) ili te strahovito živciraju (ako na bilo koji način ovisiš o njihovom radu ili djelovanju). Čovjek u 42. godini koji živi s roditeljima, i od bogatstva oca, sigurno nije nešto što bi itko od nas htio biti, ali, kako pjesma Billy Joela (koja svira u Alanovim slušalicama dok mu otac umire) govori – Go ahead with your own life / leave me alone.

Ostali likovi kao da su u četiri godine otupili, odnosno postali pravi oženjeni likovi kojima više nije do zezancije, već do pravog obiteljskog života. Samim tim, film dosta gubi na „muškosti“.

Prepoznatljivi „Mamurluk humor“ je još uvijek tu, ali samom promjenom žanra, količine humora su prilično smanjene. Početak film, sve dok Douga ne otmu, je potpuno na tragu prva dva dijela, ali nakon toga komedija postaje akcijska/triler komedija i tada počinju problemi. Film više nije smiješan koliko bi očekivali, a akcijske scene i radnja nisu toliko zanimljive i macho nabrijane da bi prošle kao pravi akcijski film. Mamurluk se u konačnici tako gubi negdje na granici i kao da je neodlučan kojim putem proći.

About author

Toni Čeović

Pokretač i urednik Kulta, ljubitelj filmova, obožavatelj U2 i veliki zaljubljenik u formulu 1

No comments

Candice Swanepoel

Visoka plavokosa Južnoafrikanka model je o kojem se sve više priča     Candice Swanepoel neće otkriti lijek za rak, neće naslikati sliku koja će ...