Recenzija: Kapetan Amerika: Ratnik zime

0

Očekivanja od novog Kapetana Amerika su bila velika – je li ih i ispunio?

 

kapetanamerika2info

 

Kapetan Amerika je imao tu čast da bude posljednji film, prije velikog All Star okupljanja u Osvetnicima, vjerojatno zato što je zbog američkog naziva i izgleda bio najveći potencijalni rizik. U slučaju propasti, vrlo brzo bi ga zasjenili Osvetnici koji su ipak bili „zicer“. Međutim, Kapetan Amerika se pokazao jako dobrim filmom koji je odlično prošao na kino blagajnama, te je idućim filmom Osvetnici završena prva faza Marvelova univerzuma. Tri godine kasnije, nakon trećeg Iron Mana i drugog Thora (ovaj put nije bilo Hulka) ponovo je Kapetanu Americi pripala čast da nas uvede u završnicu druge faze koja nas čeka drugim Osvetnicima iduće godine. Ali, ovaj put su od Kapetana Amerike očekivanja bila puno veća.

Steve Rogers (Chris Evans) pokušava naći svoju ulogu u modernom svijetu, u svijetu u kojem njegovi najmiliji jedva da postoje, poput njegove stare ljubavi Peggy koja je sada stara žena na samrti. Kapetan Amerika je nakon napada na New York postao svojevrsni celebrity, a Rogers skriva identitet dok istovremeno zajedno s Crnom udovicom (Scarlett Johansson) radi za Nicka Furyja (Samuel L. Jackson) i S.H.I.E.L.D. Međutim, nakon napada na Furyja, Kapetan Amerika mora otkriti tko stoji iza napada, znajući da ne smije vjerovati nikome ukoliko želi spasiti i sebe i agenciju. Vrlo brzo, na njegov put istrage staje i novi opasni negativac, misteriozni Ratnik Zime (Sebastian Stan) za kojeg će se ubrzo ispostaviti da je Rogersu dobro poznat.

Nema sumnje da su Osvetnici najbolji film iz Marvelova univerzuma, ali za novog Kapetana Ameriku bi mogli slobodno reći da je najbolji pojedinčani film iz cijelog univerzuma! Dijelom špijunski triler, dijelom akcijski sepktakl, dijelom drama, a dijelom pravi film o superjunacima, sve začinjeno i s humorom – Kapetan Amerika: Ratnik zime pogađa idealnu formulu za fenomenalan film. Tempo ovog filma je savršen, popunjavajući rupe u akciji izvrsnom dramskom i špijunskom pričom, ne dajući vam tako vremena za opuštanje. U Marvelu kao da su naučili na prijašnjim pogreškama, a iako redatelji braća Russo nemaju akcijskog iskutva (snimali su humoristične serije poput Kluba otpisanih, te komedije) savršeno su popunili 130 minuta filma automobilskim potjerama, bitkama u zraku, te borbama između glavnih likova.

Novi Kapetan Amerike nam donosi i jednog od najboljih negativaca kojeg smo vidjeli, ne samo u Marvelovo univerzumu, nego i općenito u filmovima o superjunacima. Držeći se formule da je najstrašniji negativac – misteriozni negativac, braća Russo nam donose Ratnika zime koji jedva da u filmu progovori par riječi (i to na samom kraju). Negativac s maskom poput Banea će definitivno ostaviti dojam na vas, pogotovo zbog toga što ima „opravdanje“ – nije postao negativac svojim izborom. Dodajmo da se u film savršeno uklopio i još jedan negativac, koji kao da je izašao iz političkih trilera 70-tih – Alexander Pierce (izvrsni Robert Redforf)

Publici se po prvi put predstavlja Falcon (Anthony Mackie), svojevrsni Amerikin sidekick, za kojeg smo sigurni da ćemo ga gledati više u nekim budućim filmovima, a možda i u zasebnom filmu. Nicka Furyja smo na ekranu gledali više nego u svim ostalim filmovima zajedno, a ovaj se put cijela priča i vrti oko njega. Unatoč sidekicku i šefu Furyju, pravi partner Kapetana Amerike je Natasha Romanoff ili Crna udovica. Tandem koji je već pokazao timski rad u Osvetnicima, u novom filmu većinu vremena provodi zajedno. Par izvrsno djeluje zajedno na ekranu, a iako nema romantičnih situacija kemija između ova dva lika je izuzetna. Kraj filma nam je ipak ostavio dovoljno prostora za razvoj i takve situacije u nekoj budućnosti, iako romatnika nikada ne bi trebala imati previše mjesta u ovakvim filmovima.

Kapetan Amerika u konačnici možda ne donosi potpunu logiku u dijelovima priče, ali pravi određeni zaokret prema špijunskim trilerima što uz puno akcije i zabave, kao i jako dobar karakterni razvoj likova, znači samo jedno – obavezno pogledati!

 

 

banerfacebooklike

About author

Toni Čeović

Pokretač i urednik Kulta, ljubitelj filmova, obožavatelj U2 i veliki zaljubljenik u formulu 1

No comments

Rita Ora

Pjevačica porijeklom s Kosova je sve svoje snove pretvorila u stvarnost!     Obično se za SAD, barem u filmovima, govori da je obećana zemlja ...