Recenzija: Jack Reacher

0

Tom Cruise se vraća ulogom kojom se pokreće nova akcijska franšiza

 

INFO

Premijera: 27. prosinca 2012.

Redatelj: Christopher McQuarrie

Uloge: Tom Cruise, Rosamund Pike, Richard Jenkins, Werner Herzog, Robert Duvall, David Oyelowo, Vladimir Sizov

 

KULT FAKTOR: 7,5

Hollywood je uvijek volio stvarati franšize, a junak 17 knjiga Lee Childsa, Jack Reacher, je ostao jedan od rijetkih neekraniziranih. Bilo je stoga samo pitanje kada će Jack Reacher osvanuti na velikom ekranu, a junaka na tragu Jasona Bournea konačno je utjelovio Tom Cruise. Iako fanovi nisu bili oduševljeni, ne samo zbog toga što je Tom Crusie na lošem glasu zbog scientologije već i zbog činjenice da glumac visok 172 cm igra junaka koji je visok gotovo dva metra i jak kao Blek Stijena, prvjenac o bivšem američkom operativcu koji se umirovio i može biti pronađen samo kad on to želi, je iznenađujuće kvalitetan i sigurno je da ćemo ga gledati i u budućnosti. S Cruiseom ili bez njega.

Radnja filma prati One Shot, devetu knjigu u nizu koji je započeo 1997. godine. Reacher se pojavljuje kako bi istražio što je natjeralo bivšeg američkog snajperistu da ubije pet civila. Na prvi pogled slučaj je vrlo jednostavan, međutim kako se istraživanje nastavlja Reacher otkriva da je snajperistu smješteno i da se iza svega krije puno zapetljanija priča.

 

GLEDLJIVOST: 8,1

Već na samom početku filma se otkriva da Barr, snajperist optužen za ubojstva, nije kriv. Međutim, to puno i ne utječe na uzbudljivost gledanja jer, kako će se priča razvijati, otrkivati će se pojedinosti u cijeloj priči. Sve to će tek pred kraj dati sveukupni smisao priči, a i do samog kraja nećemo znati tko je od nekih likova u priči negativac, a tko ne. Dva sata, koliko traje film, će vam stoga proći izuzetno brzo, a većinu vremena ćete mozgati tko je, od dva glavna lika u koja ćete sumnjati, bad guy.

Baš kao i slični filmovi poput npr. Bourneova nasljeđa, i Jack Reacher se ne svodi samo na raspetljavanje priče, misterije, zakulisne igre i špijunažu. Stoga će 120 minuta filma biti ispunjeno i odličnim akcijskim scenama, od kojih će vas se posebno dojmiti kako Crusie lako sređuje petoricu razbijača, ili potjera automobilima koja, naravno, uključuje i veći broj policijskih automobila. Dodajte i humor i imate odličan materijal za zabavu. Ili gledajući Cruiseovu filmografiju, zamješajte Nemogući misiju, Malo dobrih ljudi, Collateral i Dane groma i imate Jacka Reachera!

 

MUŠKOST: 6,9

Zanemarimo sada Cruiseovu zaluđenost scientologijom i njegovo vjerovanje da je scientološka inačica Isusa Krista, kao i njegove izljeve ludosti popust skakanja po kauču u Oprahinom showu, mora se priznati da je Cruise izvrstan glumac. Ne samo to, nego potpuno može proći kao akcijski junak, odnosno „tough guy“. I visina, tj. nedostatak visine, se uopće neće primjetiti. Vjerovali ili ne, Tom Cruise je ove godine napunio pola stoljeća života, a u jednoj sceni u filmu u kojoj se pojavljuje bez majice, totalno će impresionirati vašu bolju polovicu, ukoliko je povedete sa sobom u kino.

Cruise je poznat i po potpunoj posvećenosti ulogama, zato budite sigurni da je on taj koji vozi automobil, kao i gađa piškom. Macho bad ass ekipu će zaokružiti i veliki Robert Duvall, koji je s Tomom već glumio u Danima groma i koji može posvjedočiti o Cruisevim sposobnostima za volanom.

Koliko su nam djela Cruisea i Duvalla poznata toliko nam je, moramo priznati, glavna glumica Rosamund Pike bila nepoznata, unatoč tome što njezina filmografija uključuje Surogate, drugog Johnnyja Englisha, Doom i Umri drugi dan. Ova prezgodna glumica će definitivno biti na našem radaru, pogotovo nakon scene u kojem trčkara niz stube. Plus, izuzetno nas podsjeća na našu Sanju Metković. Ljepotice u ovom akcijskom trileru zaključuje i novo lice – Alexia Fast koja se nažalost pojavljuje samo u manjoj ulozi.

 

About author

Toni Čeović

Pokretač i urednik Kulta, ljubitelj filmova, obožavatelj U2 i veliki zaljubljenik u formulu 1

No comments

Recenzija: Total Recall

Novi Total Recall ima malo toga dodirnog s originalom iz 1990. godine s Schwarzeneggerom u glavnoj ulozi   INFO Premijera: 9. Kolovoza 2012. Redatelj: Len ...