Recenzija: Iron Man 3

0

Treći nastavak popularne franšize donosi dosta novosti koje traže vremena da ih se prihvati

 

INFO

Datum premijere: 25. travanj 2013.

Redatelj: Shane Black

Uloge: Robert Downey Jr., Gwyneth Paltrow, Ben Kingsley, Guy Pearce, Don Cheadle,, Rebecca Hall, James Badge Dale, Ty Simpkins

 

KULT FAKTOR: 7,8

Godina prepuna filmskih hitova konačno se zahuktala pa nam je došao i prvi pravi superhit – treći nastavak Iron Mana. Najnoviji uradak u opusu o Iron Manu je specifičan jer nije samo nastavak na drugi dio, već se najviše nastavlja na Osvetnike. Praksa je to koju ćemo gledati i u daljnjoj budućnosti jer bi se filmovi o Osvetnicima trebali izmjenivati s pojedinačnim filmovima likova iz skupine – Iron Mana, Hulka i Thora. I dok će fanovi pojedinih, ili svih, likova biti oduševljeni, to će kod svih ostalih vjerojatno izazvati zbunjenost jer će priča (i logika) biti kompletna jedino ako se gledaju svi filmovi. A upravo se taj problem stvara kod trećeg Iron Mana jer će se prosječan gledatelj pitati gdje je nestao onaj karizmatični Tony Stark kojega svi obožavaju!

Nakon što mu u terorističkom napadu, iza kojeg stoji misteriozni Mandarin, strada prijatelj i šef osiguranja Tony Stark (Robert Downey Jr.) javno proziva teroristu na okršaj. Umjesto toga teroristi napadaju Starkovu vilu i uništavaju njegovo odjelo i cijeli laboratorij. Stark, bez odjela i tehnoloških čuda, po malo otrkiva priču o Aldrichu Killianu (Guy Pearce) koji stoji iza cijele priče. Istovremeno se boreći s vlastitim demonima, Stark kreće u osvetu.

 

GLEDLJIVOST: 7,4

Nakon New Yorka, ništa više nije sto, govori Tony Stark, ujedno najbolje opisujući novi film u svega par rečenica. Novi Iron Man drukčiji je od prethodnika, koliko po radnji toliko i po samom Tonyju Starku. Playboy koji osvaja svojom samouvjerenošću više ne postoji, a čeka nas novi, nesigurni Tony Stark koji pati od napadaja panike i koji mora pronaći svoj unutrašnji mir prije nego li se obračuna s neprijateljem. Jedan od razloga zašto je Iron Man bio toliko prihvaćen je bio upravo Tony Stark, stoga je „novi“ milijarder nešto što traži vremena da ga se prihvati. Robert Downey Jr. je ponovo odigrao izvrsnu ulogu, a možda najbolji dijelovi su oni s njim i malenim Harleyem (Ty Simpkins) koji pomaže Starku da se „povrati“. Upravo će taj dio filma, u kojem je Stark ponovo „običan“ čovjek bez odjela i oslonjen samo na svoju psihičku i fizičku snagu, pokazati koliko je trica drukčija od oba prethodnika. Iako smo u prvom dijelu pratili sličnu priču, u kojoj Stark tek gradi borbeno odjelo, atmosfera je bila potpuno drukčija nego u Iron Manu 3. Na kraju će se dogoditi da ćete biti zbunjeni, pokušavajući vagati sviđa li vam se film ili ne, baš kao što je i Stark zbunjen samim sobom.

Za Downeyem niti malo ne zaostaje Ben Kingsley, svojom briljantnom ulogom Mandarina, tj. njegovog glumca, čije su scene zabavne. Međutim, upravo će Mandarin, vječni Iron Manov protivnik, biti veliko razočarenje za sve fanove Iron Mana. Aldrich Killian, odnosno drugi negativac u filmu je, unatoč izvrsnoj glumi Pearcea, nekako previše feminiziran, i veći dojam ostavlja njegova desna ruka Eric Savin (James Badge Dale). Nedorečenom je ostao i lik Maye Hansen (Rebecca Hall) koju ne znate bili ste je mrzili ili bi ipak imali razumjevanja za njezine pobude.

Međutim, Iron Man 3 nije loš film – pun je akcije, dovoljna količina humora, vizualno savršen – ali ne možemo se oteti dojmu da je sve moglo biti napravljeno puno bolje. Ostali smo na osjećaju kao da je ovaj film „žrtvovan“ za veliki povratak u Osvetnicima 2!

 

MUŠKOST: 8,1

Ne sjećamo se kada smo na ekranu vidjeli muškarca koji je bio veća muškarčina od Tonyja Starka, ali nakon dva dijela u trećem Stark postaje običan čovjek. Djelovi njegove karizmatičnosti su još tu, ali ovo kao da nije Tony Stark, nego netko drugi. Ovo je čovjek koji je spreman odreći se svega za ljubav, što je pohvalno ako ste običan čovjek a ne superjunak!

Na sreću, to što se Stark smekšao ne znači da su se smekšale akcijske scene, a Iron Man 3 ima neke od najboljih koje smo gledali u posljednje vrijeme. Posebno impresivna je scena pada Air Force Onea i spašavanje osoblja koje je ispalo iz njega, kao i scene uništenja Starkove vile u Los Angelesu te završna scena u kojo se pojavljuju i sva Starkova borbena odjela (da, ima ih više tipova). Međutim, ono što nikako ne sjeda jest akcijska scena Pepper Potts (Gwyneth Paltrow). Ne zato što se žena usudila spašavati Starka, već zbog toga što Paltrow nikako, ali baš nikako, ne prolazi kao akcijska junakinja.

Konačno ćemo moći vidjeti,  iako samo u završnoj makljaži, sva Starkova odjela, baš kao i cool Iron Patriot odjelo, odnosno War Machines kako ga Stark naziva.

About author

Toni Čeović

Pokretač i urednik Kulta, ljubitelj filmova, obožavatelj U2 i veliki zaljubljenik u formulu 1

No comments

Glumci koji su nas napustili prerano

Bili su zvijezde, ili su obećavali velike stvari, ali su im karijere prekinute na tragičan način   RIVER PHOENIX Ostani uz mene, će zauvijek ostati ...