Recenzija: Igre gladi: Plamen

0

Jedan od najiščekivanijih filmova godine je u potpunosti opravdao očekivanja

 

igregladiinfo

 

Kraj godine je vrijeme koje, kada su u pitanju filmovi, uglavnom donosi odmor od blockbuster ljeta, ali ovaj put nas je čekao jedan od najiščekivanijih filmova godine – nastavak Igara gladi, filma koji je oduševio prije godinu dana, te je ujedno izbacio mladu Jennifer Lawrence među zvijezde. Godinu dana nakon reality masakra za zadovoljavanje masa zvanog Igre gladi, Katniss i Peeta se vraćaju u filmu koji iščekivanje „trojke“ čini itekako teškim zadatkom.

Katniss Everdeen (Jennifer Lawrence) je prošla kroz pravi pakao kako bi preživjela 74. izdanje Igara gladi, i sjećanja na nemila događanja je još uvijek prate. Međutim, život se ne može nastaviti normalno jer pobjednici moraju na turneju kroz Okruge, a cijelo vrijeme Katniss i Peeta (Josh Hutcherson) moraju glumiti ljubav koja ih je spasila u prvom dijelu, i u koju gledatelji i dalje moraju vjerovati. Da stvar za njih bude gora, predsjednik Snow (Donald Sutherland) ih drži pod prijetnjom ubojstva njihovih obitelji ukoliko ne odglume cijelu predstavu do kraja svojih života.

Međutim, Katniss je u međuvremenu postala dosta više od pobjednice, postala je sinonim otpora pa u njoj svi Okruzi vide nadu za bolje sutra i revoluciju! Predsjednik Snow stoga, uz redatelja novog izdanja Igara gladi Plutarcha Heavensbeeja (Philip Seymour Hoffman), odlučuje da Katniss mora umrijeti, a kako je ne mogu tek tako ubiti odlučuju da će 75. izdanje biti izdanje sa svim pobjednicima u posljednjih 25 godina! Katniss i Peeta su tako prisiljeni ponovo sudjelovati, shvaćajući da će se morati boriti ne samo protiv vrhunskih boraca, već da će ovaj put pobjednik moći biti samo jedan!

Nastavci donose težak zadatak jer moraju biti bolji od prethodnika, tj. moraju donjeti nešto novo što će gledatelje ostaviti bez daha. Igre gladi: Plamen su imale posebno težak zadatak jer prate radnju iz knjiga, a radnja donosi ponovo ista događanja kao i u prethodniku. Katniss i Peeta su ponovo na surov način uvučeni u natjecanje, ponovo iz svog Okruga putuju u Capitol, ponovo se pripremaju za natjecanje, i ponovo se bore za život i smrt. Da, sve smo to već vidjeli, ali…

Koliko god radnja bila gotovo pa copy/paste, niti jednog trenutka se nećete požaliti da gledate već viđeno. Da, podsjetit će vas scene na scene iz prošlogodišnjeg hita, ali opet je unešeno toliko zabave, emocija i akcije da ćete biti napeti od prve scene do završetka filma koji donosi veliko otrkiće i postavlja stvari za završni dio trilogije.

Plamen donosi ljubavni trokut između Katniss, Peete koji je do ušiju zaljubljen u nju (tko mu može zamjeriti?) te Galea (Liam Hemsworth) koji je stvarna ljubav akcijske heroine. Međutim, koliko god osjećali povezanost između likova, i koliko god vam komplicirani odnos između Katniss i Peetea bio kompliciran i izmamljivao vam osmjehe, ljubavne zavrzlame neće opteretiti gledanje filma. Ali, unatoč tome, film je itekako emocionalan. Noćne more koje proživljava Katniss, opterećenje cijelom situacijom u Panemi, te podlo ugurivanje u novo natjecanje sigurno će kod vas izazvati susjećanje pa ćete svaki trenutak proživljavati zajedno s njom.

Film ovaj put nije toliko brutalan kao prošlogodišnji, jer je manji dio filma posvećen samom „natjecanju“ (posljednjih 45 minuta), ali svejedno ne nedostaje uzbuđenja, počevši od nasilnog gušenja prosvjeda do mutantskih majmuna i otrovne magle.

Glumačku ekipu i dalje predvodi izvrsna, sada već Oscarom nagrađena, Jennifer Lawrence, koja ponovo briljira, te Hutcherson koji je ključan u kompliciranom odnosu dva glavna junaka. Od stare ekipe tu su ponovo i Woody Harrelson koji još jednom briljira kao savjetnik Haymitch, Donald Sutherand kojeg je tako lako mrziti kao predsjednika diktatora, Lenny Kravitz kao dizajner Cinna, te Elizabeth Banks koja kao Effie ovaj put ima zapaženiju (i humaniju) ulogu. Od novih likova istaknuo se Sam Claflin kao narcisoidni bivši pobjednik Finnick koji se pojavljuje kao saveznik kojem Katniss ipak vjeruje s velikom dozom opreza.

Kao drugi dio trilogije, Plamen je nemoguće ne usporediti s Matrix Reloaded, pošto su i jedan i drugi prelazni filmovi koji pripremaju teren za završni dio. Ali, dok je Matrix bio prilično razdužen i zbunjujuć, Plamen od samog starta stišće papučicu gasa, i ne pušta je dok ne dođe do samog kraja koji će vas jednostavno ostaviti širom rastvorenih usta! Igre gladi: Plamen su definitivno pun pogodak, i možda jedan od najboljih filmova godine, a najbolja potvrda njegove kvalitete jest što 150 minuta, koliko traje film, proleti doslovno u sekundi!

About author

Toni Čeović

Pokretač i urednik Kulta, ljubitelj filmova, obožavatelj U2 i veliki zaljubljenik u formulu 1

No comments