Kategorije
Film & TV

Recenzija: Čuvari galaksije

Mogu li nas čovjek, zelena alienka, išarano čudovište, rakun i drvo zabaviti?

 

cuvarigalaksijeinfo

 

Marvel nikada nije tako riskirao kao sa Čuvarima galaksije. U slučaju Osvetnika, grupa superheroja se pokazala dobitnom kombinacijom, ali ta je grupa bila sastavljena od Iron Mana, Thora i drugih velikana stripa koji su već imali i svoje samostalne filmove. Mođutim, nitko nije bio spreman reći da će čovjek, zelena alienka, išarano čudovište, rakun i drvo, biti uspješni, pogotovo što je u produkciju  utučeno 170 milijuna dolara. Prognoze da će film biti floop su prevladavale… Međutim, na kraju je ispalo da Marvel nije imao razloga za strah…

Film se vrti oko Petera Quilla (Chris Pratt), koji se osam godina otet sa Zemlje i odgojen među odmetnicima. Više od 20 godina kasnije, Quill je samoprozvani alfa odmetni Star-Lord, koji poput Indiane Jonesa putuje galaksijom u potrazi za vrijednim stvarima koje kasnije može prodati. Međutim, kada pronađe zanimljivu kuglu, koju očigledno svatko želi, postane najtraženije stvorenje u galaksiji. Cijelim nizom okolnosti Quill će zajedno s Gamorom (Zoe Saldana), Rocketom (glas Bradleya Coopera), Grootom (glas Vina Diesela) i Draxom (Dave Bautista) biti jedini koji mogu spriječiti galaksiju od zlog Ronana (Lee Pace) kojemu je na pameti jedino uništenje cijele galaksije…

Iako radnja možda nije najoriginalnija, s obzirom da se prijetnja uništenjem cijelog svijeta proteže kroz gotovo svaki SF film, odmah moramo napisati najbitnije – odavno nismo gledali ovako zabavan film! Od prve scene i Quillovog plesa, do završne scene gledamo non stop akciju idealno začinjenu humorom. O da, ovaj film itekako ima humora! Redatelj James Gunn, osim Zore živih mrtvaca i ne previše poznat, je napravio izvrstan posao, a najvažnije od svega (s obzirom da nam likovi iz filma nisu poznati) nije pao u zamku i napravi dug i razvučen uvod. Umjesto toga, likovi su predstavljeni točno koliko treba, dok je gledateljima ostvaljen zadatak da sami tijekom filma povezuju točkice (što nije težak zadatak).

Gunn je napravio odličan posao i s raspodjelom prostora i vremena, pa iako se film vrti oko Quilla, svaki je junak dobio dovoljno vremena za svojih pet minuta slave. Quill je ipak posebna priča. Chris Pratt se pojavljuje kao odmetnik Quill, lik koji osvaja svojim šarmom i karizmom. Quill je lik kojeg je nemoguće ne voljeti – zabavan, pun vedrine i uvijek spreman za zaobilaženje pravila kada je to potrebno. Han Solo je dobio opasnu konkurenciju, a za Pratta ne sumnjamo da će mu karijera naglo oživjeti nakon ovoga.

Za njim ne zaostaje niti rakun Rockett koji je čak i u konkurenciji Quilla ispao najzabavniji lik u cijelom filmu. A baš je rakun bio razlog zbog kojeg su se svi najviše brinuli za sudbinu ovog filma! Rocket ne samo da ih je demantirao, nego smo mu zahvalni za 120 minuta čiste zabave. Zoe Saldana je kao Gamora, odlična kao seksi alienka koja svakome može isprašiti tur, a čak i drvo Groot zabavlja sa svojom rečenicom „I’m Groot“ koju ponavlja non stop.

Ipak, koliko god nastup Chrisa Pratta bio veliko iznenađenje, još više je iznenadila zvijezda wrestlinga Batista! Čovjek ograničenog filmskog iskustva se pokazao kao pun pogodak u ulozi išaranog mišićavog aliena Draxa, a iako od WWE zvijezde ne bi očekivali previše humora, svi najbolji „one lineri“ su njegovi!

Jedino što nedostaje filmu su negativci. Iako Ronan i Nebula (Karen Gillan) ne izgledaju kao netko koga bi pozvali u goste, nisu toliko stravični da ostave dojam. Srećom, oduševljenje ostalim likovima, uključujući i vođu bande odmetnika Youndu Udontea (Michael Rooker – Merle iz Živih mrtvaca) je toliko da film prolazi i s tim minusom. U nastavku, koji bi trebao stići za tri godine, Čuvari galaksije bi se trebali suprostaviti nekome puno upečatljivijem.

S obzirom da je nepotrebno isticati izvrstan CGI rad (koji je savršen), ovu recenziju možemo zaključiti s toplom preporukom da film pogledate. Ako ovlite avanture tipa Indiana Jones, smještene u svemir, vjerujte nam da ćete doživjeti ugodno iznenađenje.

Autor Toni Čeović

Pokretač i urednik Kulta, ljubitelj filmova, obožavatelj U2 i veliki zaljubljenik u formulu 1

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *