Kult.com.hr » Home » Recenzije » Filmovi » Zvjezdane staze: U tami

Zvjezdane staze: U tami

E-mail Ispis PDF

zstazerec

Nastavak Zvjezdanih staza je imao težak zadatak ispuniti očekivanja – je li uspio?

 

INFO

Datum premijere: 16. svibanj 2013.

Redatelj: J.J. Abrams

Uloge: Chris Pine, Zachary Quinto, Zoe Saldana, Benedict Cumberbatch, Simon Pegg, Karl Urban, John Cho, Anton Yelchin, Peter Weller

 

KULT FAKTOR: 8,8

Četiri godine nakon fantastičnog reboota svijet je s nestrpljenjem očekivao nastavak, Zvjezdane staze: U tami su u startu proglašene najiščekivanijim filmom godine. Hoće li J.J. Abrams ispuniti očekivanja? Hoće li franšiza Zvjezdane staze nastaviti svoj put prema slavi? Ili ćemo još jednom biti svjedoci pada i potvrde stare uzrečice „Jedna lasta ne čini proljeće“? Pitanja je bilo toliko puno, a teret na leđima J.J. Abramsa je bio ogroman, pogotovo nakon objave da će upravo on nastaviti još jedan legendarni serijal – Ratove zvijezda. Ipak, unatoč svim strahovima, ispostavilo se da je J.J. Abrams itekako sposoban, da ga se s razlogom smatra najvećom zvijedom Hollywooda iza kamera, te da su Zvjezdane staze franšiza koja je zaživjela punom snagom. Da pojednostavnimo – U tami je izvrstan film!

J.J. Abrams nas dovodi tamo gdje je stao u rebootu, kapetan James T. Kirk (Chris Pine) i njegova posada Enterprisea se upoznavaju sa brodom krstareći svemirom. Međutim, kada se u Londonu dogodi teroristički napad, iza kojeg stoji misteriozni John Harrison (Benedict Cumberbatch) Enteprise je hitno pozvan natrag. Kirk i njegova posada imaju zadatak privesti bjegunca pravdi, međutim nakon što ga uhvate otkrivaju da istina možda i nije onakva kakavom se čini, John Harrison je u stvari Khan a Kirk tek mora otkriti je li Khan stvarno nemilosrdni ubojica ili mu je smješteno iz samog vrha Federacije.

 

GLEDLJIVOST: 8,9

Zadatak J.J. Abramsa je bio težak ne samo zbog toga što je trebalo ponoviti uspijeh prethodnika, već i zbog toga što je trebalo izabrati put kojim se kreće dalje. Dok je prethodnik u biti bio uvodna priča, nastavak je morao pogoditi pravi miks između očekivanja fanova Zvjezdanih staza i želja ostatka kino publike. Samo malo odstupanje može dovesti do filma kojeg će Trekiji obožavati ali će biti flop na box officeu, ili će napraviti pobunu među fanovima ali će dobiti mainstream publiku. Srećom, Abrams je dorastao zadatku i Zvjezdane staze predstavljaju pravi miks.

Glumačka ekipa nas još jednom podsjeća kako su producenti napravili pun pogodak oživljavajući originalnu postavu. Zachary Quinto je još jednom zastrašujuće fantastičan kao Spock, lik čijeg su se oživljavanja fanovi najviše bojali. Ali Quinto je tako dobar da doslovno izgleda kako klon Leonarda Nimoya. Chris Pine je u ovom filmu zreliji nego u rebootu, i imamo priliku gledati njegovo odrastanje u vrhunskog komandanta Federacije. Simon Pegg nam ponovo u Scottyja unosi tipičan britanski humor, a najviše smijeha će (ponovo) unjeti Anton Yelchin kao Chekov. Međutim, koliko god briljantna ekipa Enterprisea bila, ostat će u sjeni Cumberbatcka koji je svojom beskrupuloznošću, i podmuklim zmijskim izgledom, odmah skočio na mjesto broj jedan kada su negativci u pitanju!

U tami imaju sve potrebno – odličnu ekipu, solidnu priču u koju je unešena Abramsova omiljena stavka – misterij, te nevjerojatnu akciju. Nećemo reći da je U tami bolji od prethodnika, ali je definitivno na njegovoj razini!

 

MUŠKOST: 8,7

Doslovno od prve scene, koja više sliči na Indianu Jonesa nego Zvjezdane staze, do posljednje, Zvjezdane staze: U tami obilježava akcija. Rijetki su trenuci u filmu u kojima ćete stići predahnuti, a čak i tada će se događati nešto zbog čega ćete s nestprljenjem iščekivati sljedeću scenu. Zvjezdane staze, za razliku od prethodnika ali i 10 filmova iz originalne serije, su postale pravi akcijski film koji se ne bavi moralnom pričom. Međutim, osim čiste akcije film je začinjen i intrigama i zapletima zbog kojeg ga i nećete doživjeti kao čisti akcijski film u stilu Umri muški ili Terminatora. Još jedan plus za Abramsa.

CGI je korišten do maksimuma, i scene izgledaju nevjerojatno, posebno kada Kirk i Khan skoče s Enterprisea kako bi se prebacili na „neprijateljski“ brod. Ljubitelji specijalnih efekata će doći na svoje, a nas će još jednom podsjetiti kao se i bez pucnjave (iako i nje ima) može napraviti vrhunski napeti akcijski film.

Zoe Saldana kao poručnica Uhura još jednom izgleda zanosno u uniformi Federacije, ali je njezin lik nerazrađen, pa čak i zapostavljen u odnosu na druge. Ali, prelijepa Saldana je ovaj put dobila i konkurenciju u vidu atraktivne Alice Eve. Scena u kojoj se pojavljuje u donjem rublju će vam, vjerujte nam, unatoč tome što traje par sekundi ostati urezana u pamćenju.

Možda vas zanima i...

Baner

Kult Specijali

Baner
fashion journal