Recenzija: Terminator Genisys

2

Schwarzenegger se vratio kao Terminator, ali je li film opravdao očekivanja?

 

7.1

Redatelj: Alan Taylor, Uloge: Arnold Schwarzenegger, Emilia Clarke, Jason Clarke, Jai Courtney, J.K. Simmons, Byung hun-Lee, Dayo Okeniyi, Premijera: 2. srpanj 2015.

 

Terminator, a pogotovo Terminator 2: Sudnji dan, se smatra jednim od najboljih akcijskih SF filmova ikada snimljenih, ali nažalost franšiza je nakon njih krenula nizbrdo jer dva iduća nastavka nisu opravdala očekivanja. Šest godina nakon najlošijeg filma u franšizi, Spasenja, stigao nam je već peti dio Terminator serijala – Genisys.

Pokret otpora, predvođen Johnom Connorom (Jason Clarke) 2029. godine u završnoj bitci za Los Angeles nanosi konačan poraz Skynetu, ali ne prije nego Skynet (ponovo) pošalje Terminatora u 1984. godinu kako bi ubio (ponovo) Sarah Connor (Emilia Clarke). John Connor stoga u prošlost odmah šalje svoju desnu ruku, Kyle Reesea (Jai Courntey), koji po dolasku u prošlost shvaća da ništa nije kako bi trebalo biti, i da se cijela situacija, kao i kronologija, promijenila.

Terminator franšiza je, unatoč lošijem trećem i jako lošem četvrtom dijelu, jedna od najomiljenijih franšiza u svijetu filma, a upravo je dobila ono što su nedavno dobili X-Men i Jurski svijet – novu instalaciju koja bi trebala biti i novi početak. U slučaju Terminatora, Genisys bi trebao biti početak nove trilogije.

I Genisys počinje fenomenalno – s punim gasom. Prvi dio filma je izuzetno zabavan, prepun akcije, s onom fantastičnom atmosferom koju su imali prva dva dijela. Fanovi serijala će definitivno biti oduševljeni prvim dijelom filma jer Genisys ima baš sve ono što treba imati pravi Terminator film, a osjećaje nostalgije pojačavaju i stalne asocijacije na prva dva dijela. Čak su korištene i neke scene iz originala, a vrhunac je borba Schwarzeneggera iz 1984. sa Schwarzeneggerom iz današnjice! Tko može tome odoljeti? I baš sve upućuje da će Genisys uspjeti, baš kao što su X-Men: Dani buduće prošlosti uspjeli. Ali…

U trenutku kada se ponovo pojavljuje John Connor (u 2017. godini) sve kreće nizbrdo. Radnja filma postaje nevjerojatno konfuzna i toliko puna rupa, da vjerojatno niti sami scenaristi nisu znali kako je i zašto došlo do određenih događanja, pa ni sami nisu odlučili tko je poslao T-800 (Schwarzeneggera) u prošlost da spasi Sarah Connor. Najgore od svega, nova kronologija potpuno poništava kronologiju iz prva dva dijela, a pokušaji da se cijela nova priča objasni samo dodatno kompliciraju cijeli film.

Problem drugog dijela je i taj što je trebao donijeti veliko otkriće koje priču (na šok gledatelja) odmah preusmjerava u drugom pravcu, ali t- aj veliki preokret je već otkriven u trailerima!? Ako ste pogledali trailere, nažalost već znate dvije trećine radnje filma! Tko god je radio trailere napravio je jako loš posao! Drugi dio se, nakon „preokreta“ svodi na konfuzne i neuvjerljive dramske dijelove i pregršt akcije bez puno logike u stilu Michaela Baya.

Da ovaj film u konačnici ipak ima problem, govori vjerojatno i to da je Arnold Schwarzenegger najbolji dio film! Ali, Schwarzenegger je stvarno odličan i još jednom nam je pokazao da se u ulozi Terminatora, unatoč svojim godinama, snalazi kao riba u vodi. Arnie još uvijek ima potrebnu karizmu, a baš svaki pokušaj humora se pokazao punim pogotkom. Komične scene s Arnijem i njegovi onelineri su urnebesni!

Emiliji Clarke uloge snažnih žena nisu nepoznate, dokazala se kao Daenerys Targaryen u Igri prijestolja, pa je u i Terminatoru pokazala da može igrati ulogu snažne žene. Ali, koliko god ona prolazila, toliko je nemoguće ne primjetiti da ipak nije Linda Hamilton. Naravno, nije to njezina greška, jer Linda Hamilton je bila toliko moćna u ulozi Sarah Connor, da je iza sebe ostavila cipele koje je jednostavno nemoguće ispuniti.

Sa druge strane Jai Courtney je toliko plastičan, i toliko bez emocija da bi bio bolji izbor za nekog od Terminatora, a ne za ulogu Reesea. Ništa bolji nije niti Jason Clarke, koji ja inače dobar glumac, ali u ovom filmu ga se nije moglo doživjeti.

Film, očekivano, obiluje akcijom koja je dobra, ali ne više od dobra. Dapače, nakon gledanja filma nećete se moći prisjetiti scene koja vas je ostavila bez daha, kao npr. scena potjere s motociklom i kamionom u drugom dijelu Terminatora.

Također, nemoguće je ne primjetiti da su specijalni efekti na T-1000 gotovo identični kao u filmu snimljenom prije 24 godine!!! Kad smo kod T-1000 – Byung-hun Lee je fantastičan kao nasljednik Roberta Patricka iz T2. T-1000 je u ovom filmu najbolji negativac i toliko je zastrašujuć, i to bez da izgovori iti jednu jedinu riječ, da je prava šteta što ga nema više na ekranu!

Je li ovaj film loš? Nije, pogotovo ukoliko želite samo odmoriti mozak, i ukoliko niste gledali prethodne dijelove (zar postoje takvi?). Međutim, ukoliko ste ljubitelj franšize, i odrastali ste uz prva dva dijela, ne moguće je ne ostati razočaran, pogotovo konfuznom pričom i promjenom u kronologiji. U konačnici bi ga svrstali uz bok trice, a definitivno ispred Spasenja. Šteta, jer je film počeo odlično, ali je zato razočarenje padom kvalitete u drugoj polovici veće.

Dobra vijest u svemu je da se za tri godine prava na Terminatora vraćaju Jamesu Cameronu, redatelju koji ga je stvorio. Ako on ne spasi (ukoliko se odluči na snimanje) cijelu franšizu – nitko neće.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

2 comments

  1. Ivica Vuković Cvrle 2 srpnja, 2015 at 21:29 Odgovori

    Poslije sinoćnje premijere,mogu samo citirati recenziju do zadnjeg redka 😉 ….žao mi onih 50 kunića 🙁

  2. Mario 29 srpnja, 2015 at 12:52 Odgovori

    Ocjena filma 7.5/10 Film me je ugodno iznenadio, a pogotovo Arnie. Arnie je car, a ovo mu je jedna od boljih uloga. Sve u svemu jako dobro.

Post a new comment

5 razloga zašto navijati za BiH

Naravno da ćemo prije svega navijati za naše kockaste, ali ćemo punim srcem navijati i za Zmajeve, a evo zašto bi isto trebali napraviti i ...