Recenzija: Pobješnjeli Max – Divlja cesta

0

Drumski ratnik se vratio nakon 30 godina, a vrijeme izbivanja mu je očigledno godilo jer se vratio bolji nego ikada!

 

9.1

Redatelj: George Miller, Uloge: Tom Hardy, Charlize Theron, Nicholas Hoult, Hugh Keays-Byrne, Josh Helman, Natahn Jones, Zoe Kravitz, Premijera: 14. svibanj 2015.

 

Prošlo je 30 godina od kada smo posljednji put gledali Pobješnjelog Maxa, a Mel Gibson u kožnjaku i za volanom V8 Interceptora su ikonske scene koje se ne zaboravljaju. Tri desetljeća kasnije, vratio se Max Rockatansky a sve što je bio prije treba zaboraviti! Zašto? Zato što je baš sve u ovom filmu, osim apokaliptičnog svijeta, potpuno drukčije!

U razorenom svijetu u kojem su na cijeni jedino voda i gorivo, Max Rockatansky (Tom Hardy) je čovjek od akcije i malo riječi, kojemu će se život okrenuti naopačke kada ga uhvate Ratni dečki koji će ga koristiti kao „vreću krvi“ – svojevrsnu drogu u apokaliptičnom svijetu. Ipak, život će još jednom napraviti zaokret nakon što Furiosa (Charlize Theron) odluči pobjeći s bojnim kamionom punim trudnica koje u svom vlasništvu za proizvodnju toliko tražene djece i mlijeka (!?) drži u zatočeništvu vladar tog dijela svijeta Immortan Joe (Hugh Keays-Byrne). Max i Furiosa će se slijedom događanja naći na istoj strani, boreći se ne samo za svoj život nego i bolje sutra.

Nastavak? Prequel? Remake? Reboot? Ne znamo kako bi nazvali novog Pobješnjelog Maxa, ali zar je to i važno? Ono što je važno jest da smo konačno odgledali pravi akcijski film za doslovno non-stop akcijom uz koju će vam dva sata doslovno proletjeti!

Kao što smo na početku spomenuli, trilogija Mad Max može u mirovinu, a novi film donosi sve potpuno drukčije. Poludjeli Mel Gibson (koji je dugo vremena bio u igri za ovaj film čija priprema traje već 10-tak godina) je zamijenjen Tomom Hardyjem (koji je po nama fenomenalan izbor) koji po malo čemu uopće podsjeća na njegova prethodnika. Ali, ono što je najvažnije, možda čak i najčudnije, da Mad Max čak i nije glavna zvijezda već je ta čast pripala Furiosi, odnosno Charlize Theron, oko koje se u konačnici i vrti film. A prelijepa Theron je još jednom pokazala da se može nositi baš sa svim ulogama, pa tako i onom akcijske heroine. I Bogu hvala da na kraju nikome nije palo na pamet da napravi romantičnu vezu između Maxa i Furiose, već su predstavljeni kao dva lika od akcije koja djeluju neovisno.

Pobješnjeli Max: Divlja cesta, pobija baš sve dosadašnje stereotipove o ljetnim blockbusterima (nema pretjerivanja sa CGI-jem, nepotrebne ljubavne priče kao ni nepotrebnog pretjerivanja s humorom), je u konačnici opravdao baš sva očekivanja, a očekivanja su bila velika nakon nevjerojatnih trailera kojima smo zasipani posljednjih mjeseci. Za akciju u filmu ćete morati čekati doslovno 30-tak sekundi, a jednom kada krene akcija se doslovno neće zaustavljati do samog kraja i spektakularne završne scene. Međutim, isticati samo završnu scenu ne bi bilo fer jer film jednostavno obiluje akcijom i spektakularnim scenama! Koreografija scena je naprosto nevjerojatna, a za razliku od filmova Michaela Baya, nit iu jednom trenutku CGI se ne koristi u pretjeranim količinama. Bez iti malo ustručavanja možemo reći da je ovo jedan od najbolje vizualno napravljenih filmova ikada!

Naravno, film se većinom svodi na akciju, jer ovdje se ne može ni očekivati dubokoumna priča, ali nas redatelj George Miller (isti onaj George Miller koji je režirao Mad Max trilogiju) osim akcijom drži prikovane za sjedalo i naglim promjenama u priči! Stoga, iako još pod velikim dojmom filma, te svjesni činjenice da je filmska godina još (relativno) pri početku, i čeka nas još veliki broj odličnih naslova, Pobješnjeli Max svejedno moramo istaknuti kao ozbiljnog kandidata za titulu filma godine!

About author

Toni Čeović

Pokretač i urednik Kulta, ljubitelj filmova, obožavatelj U2 i veliki zaljubljenik u formulu 1

No comments