Recenzija: Jurski svijet

1

Četrnaest godina nakon prosječne „trice“ stigla nam je nova instalacija u Jurski park franšizi

 

8.0

Redatelj: Colin Trevorrow, Uloge: Chris Pratt, Bryce Dallas Howard, Ty Simpkins, Nick Robinson, Irrfan Khan, Vincent D’Onofrio, Jake Johnson, Premijera: 11. lipanj 2015.

 

Dva desetljeća, točnije 22 godine, nakon što je Jurski park zauvijek promijenio filmsku industriju, stigao nam je četvrti film u franšizi. Jurski svijet, koji je režira Colin Treworrow, a producira Steven Spielberg, nam donosi glumačku ekipu predvođenu Chrisom Prattom, Bryce Dallas Howard i Vincentom D’Onofriom. Jurski svijet je, danas potpuno funkcionalni zabavni park, reinkarnacija snova Johna Hammonda, park koji privlači milijune turista željnih avanture iz cijelog svijeta. Međutim, kako tržište diktira tempo, a ljudi stalno traže nešto novo, tako i novi vlasnik mora imati sve „veće, jače i – zubatije“. pa se stoga osmišljaju nove vrste dinosaura, a među njima je i Indominus Rex, dinosaur prema kojem čak i strašni Tiranosaur izgleda kao kućni ljubimac. A kada novi grabežljivac pobjegne iz svog „kaveza“… i sami možete zaključiti što slijedi.

Jurski svijet nije reboot serijala, Jurski svijet je novi film u franšizi koji se radnjom donekle oslanja na original. Jurski svijet je ujedno novi povjetarac, i film koji se očigledno želi distancirati od drugog, a pogotovo trećeg nastavka, i više povezati s originalom. Zbog toga više puta tijekom filma imamo homage originalu – od kipa Johna Hammonda u dvorani, do majice Jurski park koju nosi jedan od zaposlenika.

Međutim, koliko god Jurski svijet odavao počast Jurskom parku, i koliko god htio izazvati nostalgiju kod nas, novi film je ujedno i prilično različit. Jedan od razloga zašto je Jurski park bio toliko uspješan je i taj što nije bio jednostavni akcijski spektakl i „monster film“, već je imao i svoje znanstveno objašnjenje kojemu je posvećeno i vrijeme na ekranu kako bi gledatelji shvatili kako (i zašto) se došlo do toga da se stvaraju dinosauri, i na koji način. Dok je Jurski park imao svoju znanstvenu podlogu, Jurski svijet uglavnom znanost ignorira i svodi se na većinom lov na pobjeglog dinosaura te se na taj način pretvara upravo u monster film.

Spileberg, i njegov tim, je napravio dobar potez tim što nitko od glumaca i likova, osim BD Wonga, nije u novom nastavku. Nema ni Sam Neilla, niti Laure Dern, niti najzabavnijeg od svih Jeffa Goldbluma. Iako je Laura Dern dugo vremena bila najavljivana kao dio novog filma, originalna postava je pametno izostavljena, jer bilo bi previše da likovi imaju toliku nesreću da npr. Alan Grant ili Ian Malcolm moraju po treći put bježati od dinosaura.

Ali je zato tu Chris Pratt! Nakon odlične uloge u Čuvarima Galaksije, Pratt je još jednom oduševio. Chirs Pratt je u i ovom filmu f-a-n-t-a-s-t-i-č-a-n. Njegov lik je karizmatičan i zabavan, i teško je uopće zamisliti da bi Jason Statham i Henry Cavill, koji su razmatrani za ovu ulogu, izgledali tako dobro. Gledajući ga u ovom filmu nemoguće je ne zamisliti ga kao Indianu Jonesa. Spielberg je već prije izjavio da bi volio raditi peti film u Indiana Jones franšizi i to upravo s Prattom u glavnoj ulozi. Nadam se da mu je ovaj film pokazao da je ta ideja pun pogodak, i da ćemo baš Pratta, a ne npr. Roberta Pattisona, gledati kao nasljednika Harrisona Forda (ako ikada dođe do snimanja).

Prva dva nastavka Jurskog parka su donijela i dvije jake, čvrste ženske uloge, i iako je drugi dio filma trebao pokazati Bryce Dallas Howard kao akcijsku ženu, ona je ostala nekako nedefinirana. Kemija između nje i Chrisa Pratta jednostavno ne postoji, i ljubavna priča između njih dvoje ne funkcionira, a u ovakvom filmu nije bila niti potrebna.

Ali, nije love story jedina podradnja koja je bila nepotrebna. Iznenađujuće je koliko su vremena dobila dva nećaka glavne junakinje, jer je ovaj film mogao bez njih. Dapače, bez njih bi izgledao puno bolje jer oba glumca su bila potpuno neuvjerljiva i prilično iritantna. To se posebno odnosi na manjega, Tya Simpkinsa koji je ovdje, za razliku od horrora Podmuklo, prilično živcirao. Spielberg je u svim svojim filmovima koje je režirao itekako znao sa djecom, i djeca su redovno bila zabavni likovi. Ali, Spielberg ovdje nije bio u ulozi redatelja.

Sa druge strane umjetno stvoreni Insidius Rex je odlično odradio svoju svrhu. Za razliku od raptora u ovom filmu koji su nepotrebno ukroćeni, Insidius Rexa možemo doživjeti kao opasnog grabežljivca. CGI je na njemu, baš kao i na velikoj većini filma (iznimka je svega nekoliko scena) savršeno radio, a scena prvog lova na njega je možda i najbolja scena u filmu. Akcije, naravno, ne nedostaje, a kako sve mora biti „brže, više, jače“, tako su i scene puno brutalnije nego što su bile u dosadašnjim nastavcima. Krvi nikako neće nedostajati a neke su smrti prilično groteskne.

Uopće ne sumnjam da će Jurski svijet odlično proći na kino blagajnama, te da će se vrlo brzo početi raditi na nastavku. Dapače, u filmu su, ako se dobro pazi, u jednoj sceni ostavljena vrata za nastavak priče.

Jurski svijet je u konačnici puno bolji film od drugog i trećeg nastavka Jurskog parka, ali i dalje iza originala. Međutim, original, koji je jedan od najboljih akcijskih filmova svih vremena, je i onako nemoguće dostići. Ukoliko želite gledati pravi ljetni popcorn blockbuster, i sve što želite je zabaviti se bez previše razmišljanja – Jurski svijet je idealan jer će vam ponuditi odličnu akciju. Ali, ukoliko ste nostalgičar koji je bio oduševljen kada se Jurski park prvi put pojavio, i koji je (poput mene) s nestrpljenjem iščekivao ovaj film ipak nećete u potpunosti biti zadovoljeni.

About author

Toni Čeović

Pokretač i urednik Kulta, ljubitelj filmova, obožavatelj U2 i veliki zaljubljenik u formulu 1

1 comment

  1. Mario 17 lipnja, 2015 at 15:42 Odgovori

    Ocjena 8? Ne vjerujem jednostavno. Film je sranje, predvidljiv, dosadan i loš u 3D verziji. Ocjena 4/10 i to samo zbog C.Pratta. Bačenih 50 Kn u vjetar.

Post a new comment