Raditi brze ili spore trbušnjake?

0

Jedno od najčešćih pitanja u fitnessu je – raditi neku vježbu sporo ili brzo?

 

Jedno od osnovnih pitanja na koja ćemo uvijek dobiti različite odgovore, nevezano samo za trbušnjake nego i sve druge vježbe, jest da li raditi vježbe sporo ili brzo? Svi imaju svoje mišljenje, a kada je riječ o trbušnjacima većina body buildera će reči da se trbušnjaci izvode sporo – oko dvije sekunde u podizanju, i isto toliko u spuštanju. Na taj način tvrde da pogađaju željeni mišić, ali je li njihov način stvarno ispravan?

Naravno, kao i obično, svoj odgovor je dala i znanost. Tako su španjolski znanstvenici testirali mišićnu aktivnost rectus abdominis, vanjskih oblikusa, unutrašnjih oblikusa i spinalnih erektora kod subjekata koji su izvodili trbušnjake brzinom od jedne do četiri sekunde. Analizirajući rezultate došli su do zaključka da veća brzina izvođenja ponavljanja povećava mišićnu aktivnost kod sva četiri navedena mišića. Međutim, najzanimliviji podatak je da je najveće povećanje mišićne aktivnosti zabilježeno kod vanjskih oblikusa koji su jedva uključeni u pokret pri sporijem tempu! A njihova aktivnost se povećava i do šest puta pri bržem izvođenju vježbe!

Dakle, velika brzina ponavljanja će vam pomoći da aktivirate veći broj mišićnih vlakana, te da trbušnjake pretvori u prilično efikasnu vježbu. Međutim, to ne znači da bi trbušnjake trebali izvoditi većom brzinom – najidealnije je da ih izvodite različitim brzinama. Jedan dan ih radite što je brže moguće, a drugi dan sporo i kontrolirano. Na taj način ćete ostvariti sve moguće koristi od ove vježbe kojom ćete u konačnici isklesati vaše trbušne mišiće.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Prvi Breitlingov pametni kronograf

B55 Connected je prvi Breitlingov kronograf koji nudi mogućnost povezivanja sa smartphoneom   Hoće li pametni satovi izgurati klasične satove? U Breitlingu smatraju da neće, ...