Recenzija serije: Živi mrtvaci

0

Grupica preživjelih pokušava već treću sezonu opstati u postapokaliptičnom svijetu u kojem vladaju živi mrtvaci

 

INFO

Uloge: Andrew Lincoln, Jon Bernthal, Sarah Wayne Callies, Laurie Holden, Jeffrey DeMunn, Steven Yeun, Chandler Riggs, Norman Reedus

Godina premijere: 2010

Broj sezona: 3

 

KULT FAKTOR: 8,4

Tijekom godina naše „karijere“ nagledali smo se filmova i filmova sa zombie tematikom, ali ne i serija pa su Živi mrtvaci došli kao pravo osvježenje. Iako pilot epizoda počinje već viđenim scenarijem u kojem se glavni glumac budi iz kome u bolnici, te otkriva da je cijeli svijet kakvog znamo jednostavno nestao i da ulicama haraju zombiji, ono što slijedi je nevjerojatna akcija kakvu nismo vidjeli još od serije 24. U šest epizoda, koliko ima prva sezona, se izdogađalo više nego u par sezona neke obične serije. Radnja se nakon toga po malo razvodnjava ali Živi mrtvaci ipak i dalje ne gube na zanimljivosti.

Nakon što se probudio iz kome u napuštenoj bolnici, policajac Rick Grimes otkriva da je svijet koji je poznavao nestao – prožet je zombijska epidemijom epskih razmjera. Nedaleko, u predgrađu Atlante, mali kamp preživjelih bori se za život dok ih „mrtvi“ opsjedaju na svakom koraku. U potrazi za drugim preživjelim Grimes i njegovo društvo polaze na put koji donosi stalnu borbu za preživljavanjem.

 

GLEDLJIVOST: 8,3

Kao što smo već spomenuli, prva sezona Živih mrtvaca je jedna od najboljih koju smo ikada gledali. Apokaliptični svijet nemilosrdno odnosi žrtve iz epizode u epizodu pa vas radnja doslovno drži prikovanim za fotelju. Druga sezona u priču već unosi dramski razvoj i više se pažnje posvećuje razradi likova, vjerojatno zbog toga što e to nije uspjelo napraviti u akciji napunjenoj prvoj sezoni. Zbog toga će druga sezona izgledati dosadnije nego prva, međutim to ne znači da radnje i preokreta ne nedostaje. Dosta toga što smo mislili da znamo se pokaže pogrešnim a likovi za koje smo mislili da su pozitivci ispadnu negativci. Preokreti u radnji će vas zadržati čak i pri nekim malo dosadnijim djelovima, a isto se nastavlja i u najnovijoj sezoni u kojoj se u priču uvode novi likovi ali vraćaju i neki stari.

Zaključak na kraju je da Živi mrtvaci imaju prokletstvo nevjerojatno dobre prve sezone zbog čega su mnogi bili razočarani nastavkom, pa su čak i odustali od gledanja, međutim čak i ako niste fanovi horrora i zombija ova bi vam serija mogla biti zanimljiva.

 

MUŠKOST: 8,2

Filmovi i serije o situacijama iz kojih naizgled nema izlaza je uvijek bila naša stvar jer ipak, mi muškarci, volimo biti spasitelji. Šalu na stranu, iako izgleda kao tipična muška serija, zbog zombija, Živi mrtvaci nude puno toga za oba spola pa je slobodno možete gledati i s boljom polovicom.

Važno je istaknuti da Živi mrtvaci nisu horror serija, već više napeta akcijska serija o grupici ljudi koji pokušavaju preživjeti. Zombiji su se slobodno mogli zamjeniti recimo nekim manijakalnim ubojicama, poput rednecka iz Južnjačke utjehe, i dobili bi potpuno isti ugođaj. Zombiji su samo jedan dodatak koji nama seriju čini dodatno privlačnom.

Još jedan plus su i karakteri samih glumaca. Čistog pozitivca, kako se s vremenom pokaže, jednostavno nema. Svi imaju svoje tajne, svi imaju mračnu stranu koju će i pokazati kako bi preživjeli. A u ženskom dijelu likova nađe se i pokoja zanimljiva glumica…

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

8 obaveznih vježbi za leđa

Ukoliko želite razviti leđa ovih bi osam vježbi trebalo biti sastavni dio vašeg treninga   „Kako vježbu veslanja u teretani napraviti zanimljivijom i težom? Tako ...