Madonna

0

Godine prolaze, imena se mijenjaju, ali Madonna je još uvijek – kraljica popa!

 

7.9

Datum rođenja: 16. kolovoz 1958., Mjesto rođenja: Bay City, SAD, Website: www.madonna.com

 

Ukoliko se Michaela Jacskona naziva kraljem popa, Madonnu se slobodno može zvati kraljicom popa. I možda ne samo kraljicom popa, nego najprepoznatljivijim ikonom ove generacije. Jer Madonna Louise Ciccone ne samo da je prodala preko 300 milijuna primjeraka svojih albuma, nego je bila i predvodnik modnih stilova (sjećate li se šiljatih grudnjaka?), seks ikona 90-tih, spisateljica čija se autobiografija nevjerojatno prodavala, a uspješno se okušala i kao glumica (nagrađena je i Zlatnim globusom). Da, Madonna je bez premca jedna od najutjecajnijih žena prošlog stoljeća, a koliki je njezin utjecaj najbolje govori podatak da su njezin put pokušale „kopirati“ Britney Spears, Christina Aguilera ili Miley Cyrus. Ipak, original uvijek ostaje original – ostalo su samo kopije. I pri svemu tome ne smijemo zaboraviti da je Madonna harala u doba kada je internet bio nepoznat pojam, kada se slava nije mogla dogoditi preko noći, kada nije svoje fanove mogla bombardirati selfieima i kućnim uratcima…

21. stoljeće je počelo donositi neka nova imena, instant zvijezde se pojavljuju, dolaze do vrha i nestaju, ali Madonna, koja se približava 60. godini, je još uvijek tu. Možda njezina zvijezda ne sjaji toliko kao prije, ali Madonnino ime još uvijek ima svoju težinu. Pjesme još uvijek ostvaruju uspjehe na top listama, albumi se prodaju a i tijelo, koje ipak pokazuje teret godina, još uvijek dobro izgleda – i to bez plastike. Ostati na vrhu je u nekim godinama puno teže, jer ipak „sve je lako kad si mlad“. Stoga su Madonnini uspjesi danas još više vrijedni!

 

BIOGRAFIJA 

Kao treće od šestero djece u talijansko-američkoj obitelji Madonna Louise Ciccone Ritchie je već u ranoj dobi izgubila majku, te je obitelj uzdržavao otac inžinjer u General Motorsu. Slobodno vrijeme je u djetinstvu provodila u školi plesa, a nakon srednje škole, u kojoj je osim što je bila odlična učenica bila i cheerleadersica, odlučila je preseliti u New York kako bi gradila karijeru kao plesačica.

Nakon što je plešući, ali i pjevajući back vokale, privukla pozornost Sire Recordsa, 1982. godine izbacuje prvi singl Everybody koji je došao čak do 3. mjesta na Bilboardovoj listi dance pjesama, da bi godinu dana kasnije izbacila i prvi album jednostavno nazvan – Madonna. Njezin idući album Like a Virgin ju je gurnuo prema vrhu – Like a Virgin i Material girl su bili veliki hitovi 1984. godine, a iduće godine Madonna je ostvarila i svoju prvi filmsku ulogu Vision Quest, samo da bi se pokazalo da se šest godina ranije pojavila potpuno gola u slabo poznatom filmu A Certain Sacrifice. Ta joj je godina donijela i prvi brak, sa Seanom Pennom kojeg je upoznala na snimanju spota za Material Girl.

Iduća dva albuma, True Blue i Like a Prayer, su donijeli super hitove poput Papa Don’t Preach, True Blue, Express Yourself i Like a Prayer, a Madonna je dodatnu pozornost dobila zbog snažnih kritika od strane Crkve na račun njezinih provokativnih spotova.

Nakon rastave od Penna, i uloga u Dicku Tracyju i A League of Their Own, Madonna ponovo provocira – albumom naziva Erotica, kao i knjigom SEX. Potpuno igrajući na kartu seksa, Madonna zauzima vrh pop scene, istovremeno i dalje igrajući uspješne uloge u filmovima poput erotskog trilera Njeno tijelo je dokaz, ali i hvaljenoj Eviti za što je nagrađena i Zlatnim globusom. I na prviatnom planu joj ponovo svijetaju ruže, ovaj put s fintess instruktorom Carlosom Leonom s kojim će dobiti i kćer Lourdes Mariu Ciccone Leon.

1998. godina donosi zaokret jer Madonna više ne puca na seks, već na kvalitetu, pa joj izvrsni album Ray of Light donosi tri Grammya. Kraj 20. stoljeća dočekuje u braku s Guyom Ritchijem s kojim kasnije dobija i sina Rocca. Nakon ne pretjerano uspješnog albuma Music, 2004. izbacuje American Life, a njezine Re-Invention Tour postaje komercijalno najuspješnija turneja godine.

Kako je Madonna uvijek bila poznata po prilagodljivosti, tako joj je i njezin 10. album Confessions on a Dance Floor donio uspješan ulet u dance vode, a pjesme poput Hung Up i Sorry su bili jedni od najvećih hitova 2005. godine. Puno prašine je podiglo i njezino usvojenje djeteta s Malawija, a godinu kasnije je primljena i u Rock and Roll Hall of Fame. A da i dalje ostane na vrhu pobrinula se suradnjama s Justinom Timberlakeom, Timbalandom i Pharrellom Williams na idućem albumu  – Hard Candy.

Nakon još jednog propalog braka, Madonna izbacuje kod kritike dobro primljen album MDNA, te zajedno s kćerkom Lourdes pokreće modnu liniju Material Girl. Njezin posljednji album Rebel Heart, nakon što joj je originalna snimka hakirana i ukradena, konačn je izbačen u ožujku 2015.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Top 5: Horrori sa sniježnm ugođajem

Ukoliko slobodno vrijeme zimi, dok pada snijeg, najviše volite provesti u toplom domu ispod dekice gledajući horrore, ovo su neki od filmova koji se totalno ...