PS Vita: Detaljna recenzija

0

Naš se techo stručnjak bacio na posao i detaljno ispitao mogućnosti novog Sonyjevog proizvoda

 

„Prosječno vrijeme trajanja baterije oko 4 sata konstantnog igranja s postavkom osvjetljenja ekrana na oko 70% te bez upaljenih mrežnih mogućnosti . U najgorem slučaju i pod najvećim pritiskom može se izvući oko tri i pol sata iz Vite“

 

Nakon skoro pa nevjerojatne prodaje Nintendo 3DS-a bilo je i više nego očito da Sony jednostavno ne smije odustati od handheld konzola i gaminga u pokretu općenito, te da se gameri neće tako lako prebaciti na smartphone uređaje. I sada je tu PlayStation VITA službeni nasljednik PSP-a i trenutno najimpresivnija handheld gaming konzola. Ova mala zvjer od konzole donosi pregršt noviteta ali također i neke mane. Tako osnovni model PS Vite dođe 1999 kn ali na kraju će te potroši ti još 1000 kn na svu silnu dodatnu opremu bez koje jednostavno nećete moći. No bez obzira na sve to počnimo s recenzijom!

 

PAKIRANJE I MEMORIJSKA KARTICA

Kada uzmete u ruku onu predivnu kutiju koja sadrži vaš primjerak PS Vite očekujete tko zna kakve sitnice i gluposti u njoj, ali da vam odmah pokvarimo iznenađenje u kutiji (ma koliko šarena bila) nema ništa osim raznih papira i knjižica koje vjerojatno nikada nećete pročitati, PSVita, USB kabel i punjač. Usput obratite pažnju na “upozorenje” na kutiji kako PSVita nema nikakvu internu memoriju i da se morate vratiti natrag u trgovinu po specijalnu (i preskupu) Playstation memorijsku karticu kako bi ste uopće mogli koristit vašu Vitu.

O čemu je onda kvaka? E pa Vita ne koristi obične i odveć prihvatljive micro SD kartice kao i većina uređaja, već posebnu sortu veoma sličnih kartica. Naravno sličnih izgledom ali ne i cijenom najjeftinija kartica, ona kapaciteta 4GB, koštati će vas 180kn, dok model od 16GB dođe čak 400kn!! (ipak možda previše uzmete li da običnu microSD karticu iste memorije možete nabaviti za negdje oko 200kn). Ovo pogotovo nije dobro izvedeno kada uzmete u obzir da na jednu karticu od 4GB stanu otprilike 3 demoa i to bez imalo glazbe, slika ili videa. Kartica ima još jednu zanimljivost: nju naime ne možete jednostavno ubaciti u PC i staviti na nju što vam se prohtije, već morate spojiti vašu Vitu i uz pomoću posebnog (ali iznenađujuće pristupačnog) programa Content Manager Asisstant for PlayStation prebaciti potrebno na karticu. Dobra strana ovog je što uz pomoć tog programa možete raditi jednostavne backupe za vašu Vitu u slučaju nezgode.

 

PS Vita_complete


IZGLED

Zbog pomalo glomaznog dizajna te dvije analogne palice koje ljepo vire sa prednje strane Vita opet zahtjeva dodatnu investiciju a to je torbica za ovu konzolu. S dimenzijama 182.0 mm (dužina) x 18.6 mm (debljina) x 83.5 mm (visina) jedva će stati u džep rijetko koje trenerke, a zaboravite na ideju da ju nosite u trapericama. Sam globalni izgleg Vite je poprilično dobar i elegantan. Izgubio je nepotrebne žljebove i LED svjetla koje je posjedovao PSP a dobio sjajni novi “oklop”. Jedina mana toga je što se veoma lako uprlja pa će te vjerovatno(zamislite vi to) uložiti još koju dodatnu kunu u krpicu da bi vam ekran uvijek bio bezprijekoran.

Što se tiče samih detalja, tu ima nekih promjena za Sonyeve standarde a to je D-pad koji je u jednom komadu, manje Playstation tipke s desna, naravno dvije analogne palice na handheld konzoli i PlayStation tipka koja svijetli kada vas želi nešto obavijestiti. Također, najzanimljiviji ali po mnogima i potpuno beskoristan dodatak je multitouch touchpad na pozadini Vite. OK, dizajn možda ima sitnih mušica kao npr. da su neke tipke pre blizu ili da kamera nije baš zgodno pozicionirana, no u globalu Vita ostavlja dojam kvalitetnog, čvrstog i lijepo dizajniranog uređaja s razvnovrsnom ponudom kontrola za upravljanje igrama.

 

TEHNIČKE SPECIFIKACIJE

“Under the hood”, kako bi rekli naši susjedi preko velike bare, nalazi se poprilično impresivna konfiguracija predvođena četverojezgrenim ARM Cortex A9 centralnim procesorom koji prema službenim podacima od kompanije koja ga izrađuje može raditi na rasponu frekvencija od 800Mhz do čak 2Ghz. Ima toga još ova zvjerka također posjeduje i poseban grafički procesor Power VR SGX543MP4+ koji također sadrži četiri jezgre. Znak + na kraju naziva ovg grafičkog procesora označava da je to zapravo modifikacije već postojećeg. Na koji je točno način modificiran za PS Vitu možda nekom drugom prilikom ali ono što vam možemo reći je ova dva procesora tvore Vitin snažni SoC (System on Chip) koji u kombinaciji s 512MB RAM-a te 128MB VRAM-a iscrtava milijune poligona u sekundi i omogućava impesivne grafičke efekte kakvih do sada nije bilo na nekoj prijenosnoj konzoli. Naravno tu su još akcelerometar te žiroskop koji iznimno precizno detektiraju bilo kakvo naginjanje Vite i prenašaju taj pokret u podržanu igru. Uz mogućnost spajanja na 3G mreže, skuplji 3G model konzole za razliku od Wi-Fi modela sadrži još i GPS , a obje verzije uređaja imaju podršku za Bluetooth.

 

psvitauncharted


PERFORMANSE U IGRAMA

Vjerojatno najljepša igra za Vitu trenutno je Uncharted: Golden Abyss nedovoljno lijepa da zaista grafički konkurira PlayStationu 3, ali vrlo blizu istom i nezamislivo naprednija od onoga što je PSP mogao. Ipak nije sve baš bajno pogotovo kada u igri naiđe te na neke grafički zahtjevnije djelove i primjetite kako se Vita muči sa fluidnošću frameratea. A kako jedno zlo vuče drugo tako i to utječe na gameplay same igre tako što čini ciljanje u ovoj igri nemogućim u tim trenucima. Možda samo greška developera igre ali i moguća nedovoljna jakost Vite zasad je još uvjek prerano za govoriti o tome. Jedna od neobičnijih stvari je ta da se Uncharted ne vrti na qHD rezoluciji (quarter HD rezolucija tj. četvrtina punog HD-a) već na otprilike 25% lošijoj rezoluciji.Ovo opet dovodi do izražene “zrnatosti” u nekim situacijama. 2D površine nemaju ovakvih problema i izgledaju besprijekorno. Jedna od igara koja će sigurno zaintrigirati svakoga tko kupi Vitu je Wipeout 2048 koji omogućuje cross-platform multiplayer (dakle mogućnost povezivosti i s ps3 igračima)

 

EKRAN I BATERIJA

Dok na području handhald gaming izvora borbu žustro vode smartphonei i tableti sa Sonyem i Nintendom, Sony se odlučio na Vitu postaviti impresivan 5-inčni OLED ekran s kapacitivnim multitouch slojem za preciznu detekciju i do nekoliko prstiju. Proizveden od Samsunga, Vitin OLED ekran je rezolucije 960x544px, poznate i pod nazivom qHD (quarter-HD, ilitiga jedna četvrtina FullHD rezolucije), a dok je kontrast ponekad malo presnažan, prikaz tamnih tonova je iznimno dobar, svjetlije boje izgledaju živo, mali fontovi jasno su čitljivi i slika je općenito oštra. Pozadinsko osvjetljenje istog je poprilično solidno iako ima malenih problema sa direktnom sunčevom svjetlosti.

Baterija srećom, nije loša koliko se pretpostavljalo .Sony je izjavio da nas s Vitom očekuje od 3 do 5 sati igranja na jednom punjenju . Vita naravno nema neku idealnu mega bateriju ali ono što ima sasvim je prihvatljivo. Prosječno vrijeme trajanja baterije oko 4 sata konstantnog igranja s postavkom osvjetljenja ekrana na oko 70% te bez upaljenih mrežnih mogućnosti . U najgorem slučaju i pod najvećim pritiskom može se izvući oko tri i pol sata iz Vite. Ako Vitu koristite samo za slušanje glazbe u štedljivom standby modu, Sony tvrdi da će baterija izdržati devet sati dok bi trebala biti sposobna držati Vitu upaljenom oko 5 sati dok na njoj puštate neki video.

 

ps-vita-taken-apart


SUČELJE

Sony se pri dizajniranju sučelja koncentrirao isključivo na korištenje multitouch mogućnosti novog ekrana stvorivši sučelje na koje će se vlasnici smartphonea lako naviknuti Dakle nekoliko ekrana koje pomičete dodirom i ljepe okrugle ikonice za sve instalirane igre/aplikacije te ugodna lagana glazbica u pozadini. Jednostavno,lagano i pristupačno.

 

GLAZBA,VIDEO I SLIKE

Zanimljivo je da aplikacije Music & Video neće raditi dok ne ubacite već navedenu memorijsku karticu.podrška za različite formate je ograničena ali mp4 format runa i izgleda na Viti jako ljepo.

Slike na Viti gledate uz pomoć aplikacije Photos. Kamere na Viti možda neće zadovoljiti nićije fotografsko/snimateljske ukuse zbog svoje loše kvalitete ali su dovoljno dobre za sve igre proširene stvarnosti te za jednostavne video pozive. Ukoliko želite uhvatiti screenshot iz neke aplikacije, to je omogućeno simultanim pritiskom na PlayStation i Start tipku pri čemu Vita kompresira sadržaj ekrana u JPG sliku koju sprema u poseban direktorij Photos aplikacije. Jedan problem s hvatanjem screenshota je što je cijeli proces malo prespor – treba oko 5 sekundi da se slika spremi i da možete nastaviti s igrom.

Također ni Vitu nisu zaobišle već standardizirane Google Maps, Facebook, LiveTweet i sl. Aplikacije.

 

REMOTE PLAY

Ovo je dakle tehnologija kojom je Sony najviše mamio kupce. Radi se dakle o mogućnosti da preko WiFi-a ili Interneta spojite Vitu sa PS3 i igrate igre sa istoga tako što se na Vitu prenosi slika bez da je igra fizički na njoj. Genijalna inovacija iako dokazano ne baš pouzdana, bar ne za sada. Remote play podržava mali broj novijih igara te ima pregršt malih problema sa starijim igrama. U svakom slučaju ovdje ima još mnogho mjest az napredak za kojeg se iskreno nadam da će ga biti jer ovo je uistinu zabavna komponenta koja je trenutno neiskorištena.

 

ZAKLJUČAK

Svatko može zaključiti da je PS Vita bila jedan jako hrabar korak od strane Sony-a, unatoč tome što je Nintendo dokazao da još uvijek postoji veliko tržište za handheld konzolama vodi se velika bitka sa smartphoneima. I u ovo tržište prepuno raznih inovacija sSony je izbacio prijenosnu konzolu sa startnom cijenom od 2000kn (ili 2500kn za 3G model)!! I to za nefalit za istu konzolu treba potrošiti dodatne novce na posebne memorijske kartice pikantnih cijena te na podršku za networkpass sustav koji će otežat prodaju korištenih igara. I više je nego očito da Sony namjerava zaraditi na svakom pa i najmanjem aspektu PS Vite.

Pitanje je stoga hoće li gameri biti spremni platiti toliko novca za uređaj koji uistinu briljira samo u jednoj stvari – igranju igara???

Da, jer u igranju igara uistinu briljira, a to je ovdje najbitnije.Iako teško prenosan i sa puno dodatnih troškova PS Vita je definitivno najjača handheld gaming konzola i to namjerava biti još neko vrijeme a pravi Gameri koji se neboje ovih malo većih troškova neće ih ni požaliti za jedno ovako dobro prijenosno  gaming iskustvo.

 

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments