Kategorije
Film & TV

Recenzija: Prometej

Alien franšiza se, u vidu prequela vratila na kino platna, međutim je li Prometej prethodnik ili zaseban film?

 

INFO

Premijera: 7. lipnja 2012.

Redatelj: Ridley Scott

Uloge: Charlize Theron, Michael Fassbender, Idris Elba, Noomi Rapace, Kate Dickie, Logan Marshall-Green

 

KULT FAKTOR: 8,0

Alien franšiza je definitivno jedna od najboljih filmskih franšiza ikada snimljenih. Ridley Scott, James Cameron, David Fincher te Jean-Pierre Jeunet zalužni su za SF klasike i iako su nakon Aliensa filmovi krenuli svojom kvalitetom prema dolje, još uvijek je riječ o odličnim filmovima za ljubitelje SF akcije. Zaboravit ćemo samo da su dva dijela Alien protiv Predatora ikada snimljeni.

Ridley Scott, autor originalnog Aliena se vratio kako bi napravio Prometeja – svojevrsni prequel, koji je u toj ulozi prethodnika Aliena apsolutno nepotreban, ali kao samostalan film sasvim dobro stoji. Svemirski brod Prometej je poslan na daleki planet u misiju otkrivanja porjekla ljudi. Posada, koja će na teži način otkriti da je ljudska DNA na neki način povezana s čudovištem iz mašte H.R. Gigera, se sastoji od bitchy voditeljice misije Meredith Vickers (Charlize Theron), kapetana Janeka (Idris Elba), androida Davida (Michael Fassbender) i arheologinje Elizabeth Shaw (Noomi Rapace).

 

GLEDLJIVOST: 7,7

Prometej se može promatrati kao prequel film, ali i kao zaseban dio. Svi koji u kino pođu s očekivanjima tipičnog Alien filma koji će dati sve odgovore mogli bi izaći s podjeljenim osjećajima.

Prometej definitivno nije film koji će postati klasik kakvim su Scottovi Alien i Istrebljivač, ali lijepo je kada vas nešto podsjeti na filmove koji su obilježili vašu mladost. Jako je puno poveznica sa Scottovim originalnim djelom, počevši od tmurne atmosfere mračnih tunela iz kojih svake sekunde može iskočiti neko zlo, do androida Davida kojeg je odlično odigrao Fassbender. Aliene su obilježile jake ženske uloge, tj. ženski rambo Sigourney Weawer, pa se i u Prometeju sve vrti oko ženskih likova, okrutne Vickers i Shaw koja bi očigledno trebala biti nasljednica Sigourney.

Iako je atmosfera napeta od samog početka, do prve prave akcije proći će punih sat vremena. Kasni početak akcije na neki način i jest obilježje Alien filmova ali je, za razliku od Prometeja, čekanje prolazilo u dosta većoj napetosti.

Ako se film gleda kao običan SF film zadovoljstvo je veće jer ovako spektakularan SF film s izuzetnim specijalnim efektima odavno nije snimljen.

 

MUŠKOST: 8,3

Možda će nas sad pripadnice ljepšeg spola popljuvati ali SF je uvijek bio nekako muški žanr. Samim događanjima u budućnosti, svemirskim brodovima, tehnologijom budućnosti i prije svega alienima željnim ljudskog mesa svaki muškarac će biti zadovoljan.

Kao što smo već rekli, film obiluje izvrsnim specijalnim efektima i mračnom atmosferom. Scena u kojoj u mračnim hodnicima skeneri počnu očitavati živo biće jedan je od najboljih napetih trenutaka i još jedno podsjećanje na originalnog Aliena.

Jakih muških uloga nema, nema lika koji će uzeti neko futurističko oružje i potamaniti sve aliene, u franšizi je i onako ta uloga bila dodjeljena ženskom liku. Da bi muški apetiti bili zadovoljeni macho uloga, poput Brucea Willisa u Umri muški, i ne mora biti prisutna. Vjerujte nam, dok god je prezgodna Charlize Theron prisutna, a pogotovo joj ovo bitchy izdanje fantastično stoji, svaki će muškarac biti zadovoljan.

Autor Toni Čeović

Pokretač i urednik Kulta, ljubitelj filmova, obožavatelj U2 i veliki zaljubljenik u formulu 1

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *