Prijevozna sredstva budućnosti…

0

…koja već postoje ili nas očekuju u vrlo bliskoj budućnosti

 

„Novozelandski proizvođač Martin Aricraft Company će izbaciti prvi komercijalni jetpack s kojim ćete brzinom do 100 km/ moći preletjeti 1.500 metara“

 

martinjetpack

MARTIN JETPACK

Ako ste još od kada ste prvi put vidjeli Jamesa Bonda kako u Operaciji Grom leti jetpackom poželjeli imati jedan samo za sebe, snovi bi vam se mogli ostvariti krajem ove godine. Naime, novozelandski proizvođač Martin Aricraft Company će izbaciti prvi komercijalni jetpack s kojim ćete brzinom do 100 km/ moći preletjeti 1.500 metara. Cijena još nije poznata ali se pretpostavlja da će koštati koliko i kvalitetnije obiteljsko vozilo.

 

ryno

RYNO

Najfuturističkiji od svih vozila i letjelica na ovoj listi je definitivno Ryno Motors motocikl koji kao da je izašao iz SF filma. Ovaj motocikl s jednim kotačem ne lebdi, i iznenađujuće je stabilan, a iako ima volan Rynom se upravlja pokretima tijela. Naginjanjem naprijed se ubrzava, naginjanjem nazad se koči, dok se naginjanjem u strane okreće. Motor i baterija su smješteni u kotaču, a uz maksimalnu brzinu od 15 km/h moći ćete preći isto toliko kilometara. Ryno u prodaju kreće krajem godine a cijena će mu biti 5.295 dolara. Ako želite biti primjećeni na cesti, ovo je definitivno prijevozno sredstvo za vas!

 

Scrooser

SCROOSER

Iza ovog imena krije se mješavina romobila i scootera. Scroosera pokreće li-ion električni motor smješten u zadnjem kotaču, a aktivira se nakon što svojim nožnim pogonom (čitaj odgurivanjem nogama) dostignete brzinu od dva km/h. Maksimalna brzina koju može postići ova igračka za odrasle jest 22 km/h.

 

VirginGalactic

VIRGIN GALACTIC

Nakon nekoliko odgađanja prvi turistički komercijalni letovi u svemir će se vrlo brzo i dogoditi, i to sve zahvaljujući Richardu Bransonu i njegovom Virgin Galacticu. Čak 250.000 dolara košta karta za let, pa će među prvim putnicima biti i bogataši poput Brada Pitta i Angeline Jolie, Toma Hanksa, Stephena Hwakinga… Nama ostalima ostaje samo da čekamo da svemirski turizam postane masovan i da cijene padnu, a do tada će Virgin Galactic već letjeti i iz Švedske.

 

audiautopilot

AUDI AUTOPILOT

Na sajmu elektronike u Las Vegasu u siječnju Audi je predstavio budućnost koja će se vrlo brzo početi pojavljivati u auotmobilima. Na autoputevima ćete tako vrlo brzo moći dignuti ruke s upravljača i nogu s papučice gasa kako bi autopilot mogao preuzeti kontrolu nad vozilom. Zahvaljujući 12 ultrazvučnih senzora, dva radara, te po jedne kamere i jednog laserskog senzora autpilot će pregledavati situaciju do čak 500 metara ispred vas, te će moći (u slučaju potrebe) i hitno kočiti.

 

amazonprimeair

AMAZON PRIME AIR

Vjerojatno ne postoji netko tko nije nikada naručivao s Amazona, i nakon toga nestrpljivo čekao da nam poštar konačno zakuca na vrata. Međutim, već za pet godina sretnici u Lodnonu i većim gradovima u kojima su smejštena Amazonova skladišta bi pakete mogli dobijati za nekoliko desetaka minuta nakon narudžbe, a sve zahvaljujući Amazonovim bespilotnim letjelicama koje će dostavljati pošiljke direktno na vrata naručitelja!?

 

SpikeAir

SPIKE AEROSPACE S-512

Nesrećom Concordea završila je i ne pretjerano uspješna era nadzvučnih putničkih zrakoplova. Ali, u 2018. godini putnici bi ponovo mogli letjeti brzinom većom od zvuka i to zahvaljujući projektu tvrtke Spie Aerospace. Njihov S-512 neće imati prozore, već će unutrašnjost biti opremljena ekranima na kojima će se prikazivati slika koju odašilju vanjske kamere. Pošto će krstareća brzina biti 1,6 mach od Londona do New Yorka će se stizati za nešto više od tri sata (umjesto sedam koliko sada traje let).

 

Saker

SAKER S-1

Samo godinu dana nakon nadzvučnog putničkog zrakoplova stići će nam i privatni zrakoplov koji neće letjeti brzinom zvuka, ali koji će izgledati poput pravog vojnog zrakoplova. Ovaj dvosjed, koji će u vama probuditi Mavericka, će pokretati dva mlazna Williams FJ44-4 motora koji će vam omogućiti da se popnete do 15.000 metara, a za poljetanje i sljetanje će vam biti potrebna pista dužine samo 450 metara. Prednarudžbe su već u tijeku.

 

Volocopter

E-VOLO VC200

Volocopter nam je predstavio budućnost helikoptera, letjelicu koja će biti ekološki prijatelj jer će niti pokretana električnim motorima koji će pokretati ni više ni manje nego 18 rotora!? Njima će upravljati 20 nezavisnih računala od kojih će svaki teoretski moći upravljati letjelicom. VC200 će postizati brzinu od 100 km/h, a s jednim punjenjem baterija će moći letjeti sat vremena!

 

banerfacebooklike

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments