Predstavljeni novi razbijači, iPhone 6s i 6s plus

0

Nakon mjeseci i mjeseci špekulacija, konačno su predstavljeni novi Appleovi modeli smartphonea, iPhone 6s i iPhone 6s plus. Iako su se specifikacije uređaja već znale nekoliko tjedana, Apple nije izostavio spremiti nekoliko iznenađenja, kojih usotalom nikad ne manjka kada kalifornijski gigant predstavlja svoju artiljeriju.

S verzije Appleovih iPhonea se fizički ne razlikuju od svojih prethodnika, tek možda pokoja sitnica. To nešto ove godine je za 2mm deblji uređaj te nešto veća masa, zbog pojačanog aluminijskog okvira koji, kako kažu u Appleu, se ne može saviti. Tako je izrada novog iPhonea i dalje prekrasni brušeni aluminij, dok je na ekranu fini premaz za zaštitu protiv grebanja. Ekrani su ostali iste veličine, no dodana je nova tehnologija, 3d touch, kako su je nazvali u Appleu. Naime, takva tehnologija prepoznaje razinu pritiska vašeg prsta na ekran, pa tako dobivate više opcija oko pojedine aplikacije. Također, zaslon će poslužiti i kao vaga za mase do pola kilograma.

Dvije značajke iPhonea su za ovu godinu doživjele veliku promjenu. Prva je kompletno novi hardver s dvostruko više RAM memorije, koja će omogućiti bolji multitasking, koji je do sada već ionako bio dobar. Procesor se sada još više unaprijeđen, te uz bolje performanse od prethodnika, nudi i do 70% bolje performanse te je energetski učinkovitiji. Grafičke performanse su također poboljšane, stoga će novi iPhone biti pravi gaming stroj.

Druga velika promjena zahvatila je kameru, koja sada broji 12 megapiksela te ima najširi spektar snimanja video klipova od svih smartphonea. Fotografije će sada biti zabilježenje u 16:9 formatu (omjer stranica svih modernih tv, laptop i kompjutorskih zaslona) rezolucije 4608X2592. To je omogućilo novom 6s-u da snima video u ogromnoj ultra HD rezoluciji, točnije 3840X2160, što je četiri puta više od dobro nam poznatog full HD-a. Tu je sada i slow motion video u 1920X1080 (full HD) rezoluciji, što do sada nije razvio niti jedan proizvođač. Što se tiče kvalitete samih fotografija, one na prvim renderima izgledaju fantastično, a najavljen je i ultra brzi fokus.

Apple je opet izbacio sjajne uređaje na tržište, i ne treba se čuditi ako već ove godine ne naprave još veći skok od prijašnjeg koji je ionako bio ogroman. Čini se da bi novi iPhonei već drugu godinu uzastopno mogli pokoriti konkurenciju, s obzirom da najnoviji android smartphonei još uvijek kaskaju za starim iPhoneom po pitanju performansi. Taj zaostatak nije velik, ali još uvijek je tu i nikako ne ide u prilog onima iz zelenog tabora. Cijene novih iPhonea se neće mijenjat, stoga će koštati isto koliko i šestice pri izlasku.

About author

Marko Rakić

Kultov stručnjak za gadgete, i tehniku općenito, surađivao je s mnogim portalima o Formuli 1

No comments

Najgluplje smrti prošle godine

Zamislite, postoje i nagrade za to – Darwin Awards! „Oba razbojnika su svoje lice obojala zlatnim sprejem na kojima je jasno pisalo da se ne ...