Pravilnom prehranom do pločica

0

Šest pravila za šest zlatnih pločica koji će od vas napraviti objekt požude na plaži

 

Ljeto se približava i posljednji su trenuci da se počne raditi na sebi. Ako želite ovog ljeta privući pažnju djevojaka ne morate imati bicepse kao Schwazenegger u mladosti, najviše pažnje privući će izgrađene pločice! Pločice nećete dobiti samo napornim vježbanjem već i prvilnom prehranom a to zahtjeva prilično strpljenja i discipline. Ako budete uporni rezultati će se vidjeti do ljeta.

 

PRAVILO 1: SMANJITE KALORIJE ZA 20%

U prosjeku muškarac unosi 34 kalorije po kilogramu težine. Dakle, ako ste teški 90 kg unosit ćete 3.060 kalorija dnevno. Tijekom iduća dva tjedna smanjite unos kalorija za 20%, dakle u ovom slučaju za 600 kalorija. Zašto je ovo važno? Broj kalorija se ne smanjuje da bi smršavili već zbog toga da se stvori manjak kalorija u tijelu zbog čega će tijelo, da bi zadržalo istu energiju, posegnuti za masti u vašem tijelu. Prevedeno, mast će se početi topiti a to je preduvjet da bi izradili pločice. Ukoliko ne izgubite više od 1% svoje težine u ta dva tjedna možete smanjiti unos kalorija za dodatnih 20%.

 

PRAVILO 2: JEDITE PET OBROKA DNEVNO

Redovno hranjenje sa pet obroka umjesto uobičajena tri će pomoći u topljenju kalorija. Nakon svakog obroka tijelo će trošiti energiju i kalorije kako bi razgradilo i apsorbiralo unesenu hranu. Hranjenje više puta dnevno pomaže u smanjenju vrijednosti hormona kortizola što za posljedicu ima povećanje testosterona. Što je veća razina testosterona to je veći rast mišića a što je veći rast mišića to je brže sagorjevanje kalorija i masti.

 

PRAVILO 3: VAŽNO JE UZIMATI PRAVE UGLJIKOHIDRATE

Nisu svi ugljikohidrati jednaki. Mnogi prirodni ugljikohidrati  su brzo probavljivi i bogati su glukozom. Kada konzumirate ove ugljikohidrate oni će stimulirati tijelo da „sprema“ mast u vašem tijelu. Stoga je potrebno konzumirati sporo probavljive ugljikohidrate koji će u vama ostajati duže te će vam omogućiti i bolju izdržljivost u vježbanju. „Zdravi“ ugljikohidrati se nalaze u zobenoj kaši, smeđoj riži, zobenim pahuljicama, pšeničnom kruhu, pastama, voću, krumpiru, brokulama, špinatu, šparogama… Dnevni unos hrane bogate ugljikohidratima bi trebao biti 40%

 

PRAVILO 4: TEMPIRAJTE PRAVILNO KONZUMACIJU UGLJIKOHIDRATA

Da bi imali maksimalan učinak, ugljikohidrate treba pravilno i konzumirati. Tempirajte svoje obroke bogate ugljikohidratima sat i pol prije vježbanja, odmah nakon vježbanja, sat nakon vježbanja i četiri sata nakon vježbanja. Pravilna strategija konzumacije ugljikohidrata će vam omogućiti skladištenje glikogena u mišićima zbog čega ćete ih imati sasvim dovoljno za obavljanje ostalih dnevnih aktivnosti.

 

PRAVILO 5: POVEĆAJTE UNOS PROTEINA

Konzumiranje tri grama proteina po kilogramu težine će pomoći u ostvarivanju vašeg cilja. Održavanjem visokoproteinske dijete ubrzat će se vaš metabolizam pa će i brzina topljenja masti iz vašeg tijela biti veća. Za optimalan rezultat trebalo bi izbjegavati unošenje proteina iz istog izvora. Hrana bogata proteinima je riba (prije svega bakalar, brancin, iveraj, oslić, list), piletina, puretina, sušena govedina, srnetina, veprovina te, naravno, bjelanjak i sir

 

PRAVILO 6: KONZUMIRAJTE MASTI DA BI RAZGRAĐIVALI MAST

Velika je pogreška ukoliko ne unosite masti u tijelo, 20% kalorija dnevno bi trebalo dolaziti u tom obliku. Određeni iznos masti je potreban radi osjećaja sitosti, proizvodnje hormona i općenito osjećaja ipunjenosti i zadovoljstva. Ovdje vrijedi pravilo kao i kod proteina, dakle što više izvora. Maslinovo ulje je izuzetno važno a hrana bogata mastima su orasi, indijski oraščići, badem i avokado. Malo upozorenje – da bi optimizirali hormone nikada ne mješajte hranu bogatu mastima sa onom bogatom ugljikohidratima.

 

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Moje najdraže gole slike

Umjesto teksta ovaj put mala galerija mojih golišavih radova i nekoliko ne baš toliko golišavih…       Foto: Boris Bašić     Foto: Ivan ...