Pomfrit: 5 stvari koje biste trebali znati

0

Izuzetno je mali broj onih koji ne vole pomfrit, ali koliko toga stvarno znamo o omiljenom nam prilogu?

 

1. POMFRIT SU PRVI POČELI SPRAVLJATI BELGIJANCI

Iako je u SAD-u poznat kao „french fries“ pomfrit nije nastao u Francuskoj već u 17. stoljeću u Belgiji. Rodno mjesto pomfrita je Namur, glavni grad belgijske regije Valonije. Ribari su jeli prženu ribu, a kada su rijeke bile zamrznute, počeli su pržiti krumpir. S tim se, međutim, ne slažu Frnacuzi koji tvrde da je nastao na ulicama, među siromašnim ljudima. Francuzi tvrde da je prvi put pripremljen na Pont Neufu, najstarijem mostu u Parizu, gdje su ga ulični prodavači počeli pripremati odmah nakon Francuske revolucije u kasnim godinama 18. stoljeća. Zanimljivo, ime „french fries“ nije došlo iz Francuske, već od američkih vojnika koji su u Prvom svjetskom ratu služili u Belgiji. Naime, službeni jezik u belgijskoj vojsci je bio francuski, a Amerikanci, kakvi već jesu, su mislili da su u Francuskoj a ne Belgiji.

 

2. POMFRIT SADRŽI I KANCEROGENE STVARI…

Nije tajna da pomfrit nije pretjerano zdrav, pogotovo onaj koji dolazi iz restorana brze prehrane. Kako se na tim mjestima peče u dubokoj masnoći, tj. ulju, margarinu ili maslacu, pomfrit prije svega kupi te nezdrave masnoće koje mogu biti odgovorne za cijeli niz zdrastvenih problema. Pomfrit se također spravlja od bijelog krumpira koji ima najmanje nutrivo vrijednih tvari od svih vrsta krupira. S druge strane, obiluje ugljikohidratima koji debljaju, a zna se da debljina stvara mnoge zdrastvene probleme – dijabetes, bolesti srca i tumore. I najvažnije, dokazano je da krupmir, koji se prži u ulju, izlučuje akrilamidom – vrlo štetni otrov koji je ujedno kancerogen!

 

3. … ALI ISTOVREMENO I POMAŽE ZDRAVLJU

Iako je pomfrit u mnogim stvarima nezdrav, toliko s druge strane pomaže u zdravlju. Krumpir, od kojeg se naravno spravlja pomfrit, je bogat vlaknim, koji pomažu čišćenju vašeg tijela, te ujedno snižavaju kolesterol. Ukoliko tijelu nedostaje kalija možete se osjećati umorno i imati sporije reflekse. Krumpir može biti i izvor kalija, a upravo od njega možete dobiti dnevnu količinu potrebne energije. Pomfrit je ujedno bogat i B6 vitaminom, pa hranjenje pomfritom ženama može pomoći kod nadutosti, ublažavanju simptoma menopauze te ublažavanju promjena raspoloženja uzrokovanih hormonima tijekom menstruacije! I na kraju, dobra vijest za sve one s visokim krvnim tlakom. Pokazalo se da krumpir sadrži kukoamine, prirodne kemikalije koje dovode do snižavanja krvnog tlaka!

 

4. DA BI ISTROŠILI KALORIJE IZ POMFRITA POTREBNO JE 58 MINUTA VOŽNJE BICIKLOM

U tipičnoj porciji pomfrita iz McDonaldsa nalazi se 500 kalorija, 25 grama masnoće, 63 grama ugljikohidrata, 350 miligrama natrija, šest grama vlakana i šest grama proteina. U slučaju da se hranite pomfritom iz kućne radinosti pojest ćete  veću količinu, što znači da će unešene vrijednosti biti još i veće. Stručnjaci su proračunali što bi trebali napraviti kako bi „izgorili“ sve te kalorije, masnoće i ugljikohidrate. Tako vam preporučavaju 47 minuta intezivnog aerobika, 58 minuta vožnje biciklom ili 90 minuta kuglanja!

 

5. MCDONALDS JE U POMFRIT DODAVAO SASTOJKE GOVEDINE

U SAD-u, ali i cijelom svijetu, je 2002. godine odjeknula tužba vegetarijanaca protiv McDonaldsa. Naime, poznati lanac brze prehrane je optužen da pomfrit označava kao hranu pogodnu za vegetarijance, iako se u njoj nalaze sastojci govedine. Sve je na kraju završilo nagodbom u iznosu od 10 milijuna dolara, a McDonalds je priznao – grešku u komunikaciji. Otkriveno je da su u biljno ulje, u kojem su se krumpirići pržili, dodavani sastojci govedine kako bi se obogatio okus pomfrita. Tužbu su prvo podnjela tri vegetarijanca, od čega su dva bila Hindu kod kojih se krava smatra svetom životinjom, da bi se kasnije tužba podnjela u ime svih vegetarijanaca koji su jeli McDonaldsov pomfrit poslje 1990.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Kako vam posao uništava vezu?

Šest načina na koji vaš posao djeluje negativno na vašu vezu   1. Konstantno kukanje o poslu. U trenutku kada pođete s radnom mjestu trebali ...