Pogledajte budući ruski bombarder

0

Novi strateški bombarder futurističkog dizajna  u naoružanje ruskog zrakoplovstva  bi trebao ući 2025. godine

 

„Iako manje kompleksan nego američki projekt Long-Range Strike-Bomber, PAK DA će biti opremljen naprednim elektroničkim borbenim sustavom, te će imati dalekometne rakete koje će moći nositi nuklearno punjenje“

 

Nakon nekoliko godina evaluacije i razvijanja novog koncepta zrakoplova, ruski program PAK DA konačno je dobio zeleno svjetlo. Rusi su potpisali sve važne dokumente te industrija ima dopuštenje za razvoj sustava novog strateškog bombardera koji bi u naoružanje trebao ući za 10-tak godina.

Ruska flota strateških bombardera, koja se trenutno sastoji od 63 Tu-95 i 13 Tu-160 bombardera, je zastarjela, a iako je Hladni rat sve do izbijanja krize u Ukrajini izgledao stvar prošlosti, Rusi nikada nisu odustali od flote strateških bombardera, baš kao što nisu odustali niti Amerikanci.

Prvi koncepti PAK-DA programa pojavili su se već 2008. godine, a 9. lipnja 2012. godine projekt je i službeno potvrđen. Tada je odlučeno da će novi strateški bombarder biti dizajna letećeg krila (na slici je ilustracija kako bi bimbarder mogao izgledati), ukupne težine s naoružanjem 120 tona, četiri motora, doleta 3.500 km, te subsoničnih brzina. Također je odlučeno da će se koristiti što više tehnologije iz projekta Sukhoievog lovca PAK FA.

Iako manje kompleksan nego američki projekt Long-Range Strike-Bomber, PAK DA će biti opremljen naprednim elektroničkim borbenim sustavom, te će imati dalekometne rakete koje će moći nositi nuklearno punjenje.

Trenutno kreće faza razvoja projekta, nakon čega će uslijediti izrada prototipova, od kojih će prvi poletjeti 2019. godine, dok je ulazak prvih primjeraka u naoružanje predviđen za 2025. godinu.

 

 

Foto: Jozef Gatial

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Rolls-Royceovo pogrebno vozilo

Rolls-Royce Hearse za one koji žele poći u stilu     „Iako se umrlima nigdje ne žuri ispod haube se krije 6.75-litreni V12 motor a ...