Tom Cruise

0

Unatoč tome što ga mnogi posprdno gledaju nakon bizarnog skakanja po Oprahinom kauču, Tom Cruise je još uvijek jedan od najvažnijih glumaca u Hollywoodu

 

9.0

Datum rođenja: 3. srpanj 1962., Mjesto rođenja: Syracuse, SAD, Website: TomCruise.com

 

Nevjerojatno je kako jedan jedini potez u potpunosti može promijeniti pogled na nekoga. Tom Cruise je uvijek bio jedan od najuspješnijih glumaca čiji su filmovi bili redom blockbusteri, ali nije bio među najomiljenijim, pa su njegovu karijeru poput one Johna Travolte uvijek pratile glasine. A tada je prije devet godina napravio nešto što ni danas nitko ne može objasniti – izveo je poznato skakanje po kauču kod Oprah Winfrey. Od tada, pa još uvijek i danas, Cruisea danas svi posprdno gledaju smatrajući da je, zbog scientologije ili tko zna čega, potpuno izgubio kompas.

Međutim, bez obzira na njegov privatni život i glasnije da se smatra svojevrsnim scijentološkim Isusom, ne može se poreći da je Tom Cruise glumac koji je obilježio kraj 80-tih i 90-te, a i da je danas još uvijek mamac za odlazak u kino. Njegov izgled prave filmske zvijezde, zarazan osmijeh i karizma su mu itekako pomogli, pa ne čudi da je u njegovim najboljim godinama redovno biran na liste najseksi i najuspješnijijih muškaraca Hollywooda. U njegovom proboju sigurno mu je pomogla i izuzetna profesionalnost, zbog čega je brzo postao ljubimac redatelja, pa je poznat kao glumac koji će se potpuno „uživiti“ u ulogu. Tako je za potrebe uloge u Danima groma prošao intezivni tečaj vožnje utrka te je postao i jako dobar trkaći vozač, dok je npr. za Intervju s vampirom pročitao baš svaku knjigu Anne Rice.

I bez obzira na sve glasine, i povremene ekscentrične ispade, Tom Cruise je bio i ostao chick magnet. Nicole Kidman, Katie Holmes, Sofia Vergara, Penelope Cruz, Heather Locklear, Rebecca De Mornay i najnovija Laura Prepon nisu uspjele odoljeti njegovom šarmu. Kad pogledate ovu listu, i listu filmova koje je snimio – od Top Guna do četiri Nemoguće misije, tko ne bi htio biti na njegovom mjestu?

 

BIOGRAFIJA

Kako se od malih nogu borio sa disleksijom, kao i strogim ocem koji se na kraju rastavio od Tomove majke, malo tko je mogao očekivati da će Cruise postati uspješan. U školi je bio aktivan na sportskim terenima i u predstavama, a jedno je vrijeme čak htio biti i katolički svećenik. Ali, na kraju je želja za glumom bila toliko jaka da je napustio posljednji razred srednje škole kako bi ostvario svoj san i postao glumcem. Imao je sreće da je došao u ruke agentice Paule Wagner koja mu je brzo počela pronalaziti uloge. Nakon nekoliko manjih i lošijih filmova, da se nešto u njemu krije pokazao je ulogama u Outsiderima uz Roba Lowea i Patricka Swayzea, a još više u Riskantan posao uz Rebeccu De Mornay. Nominacija za Zlatni globus ga je dodatno gurnula prema gore, a na A listu glumaca došao je ulogom koja mu je tako savršeno odgovarala – ulogom Mavericka u Top Gunu. Film je postao jedan od najznačajnijih filmova 80-tih, a ponude su Cruiseu pljuštale sa svih strana pa je redao hit za hitom – Kišni čovjek, Boja novca, Rođen 4. srpnja, Nekoliko dobrih ljudi, Tvrtka… Cruise je bio toliki vladar Hollywooda da je čak i potencijalne katastrofe, poput Intervju s vampirom, pretvarao u komercijalne uspjehe.

Želeći uzeti vlastitu sudbinu u svoje ruke, Cruise zajedno s Paulom Wagner, pokreće vlastitu producentsku agenciju, a prvi projekt je bio ekranizacija Nemoguće misije, akcijskog trilera u kojem je Cruise još jednom briljirao, što ga je natjeralo da film pretvori u pravu franšizu. Svoju dramsku stranu pokazao je u filmovima poput Magnolie, Oči širom zatvorene s tadašnjom suprugom Nicole Kidman, te Nebo boje vanilije, pa donekle i u uspješnoj drami s komičnim elementima Jerry Maguire.

Nakon Specijalnog izvještaja i Collateral izgledalo je da će Cruise i dalje ostati na samom vrhu, unatoč sve brojnijim glasinama o njegovoj zaluđenosti scijentologijom, ali tada su usljedili Rat svjetova i već spomenuti intervju kod Oprah Winfrey. Iako je Rat svjetova ostvario solidan komercijalni rezultat, i kritika i publika su ga pokopali, a zbog manijakalnog skakanja po kauču kod Oprah, Cruise je postao predmetom sprdnje i meta showova poput South Parka.

Cruisea je sada čekao put povratka, a izgubljene fanove je donekle vratio komičarskom ulogom (čime je pokazao još jedan svoj talent) u Tropskoj grmljavini, nakon čega je uslijedila uloga naciste u Operaciji Valkira, za koju su neki zlobno rekli da mu idealno odgovara. Na stazu uspjeha vratio se kao Ethan Hunt po četvrti put, da bi odmah nakon toga napravio korak nazad glumeći u mjuziklu Rock zauvijek.

Jack Reacher mu je više odgovarao, prošle godine smo ga gledali u SF-u Zauvijek, a u našim kinima upravo kreće još jedan Cruiseov SF – Na rubu budućnosti.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments