Usain Bolt

0

Nitko nikada u atletici nije toliko dominirao kao omiljeni sprinter s Jamajke za kojim ludi cijeli svijet

 

8.8

Datum rođenja: 21. kolovoz 1986., Mjesto rođenja: Trelawny, Jamajka, Website: usainbolt.com

 

Tijekom godina smo se nagledali, ne samo u atletici, različitih prvaka. U kraljici sportova redala su se različita imena koja su se, duže ili kraće, zadržavala na samom vrhu. Nažalost, kraljevska disciplina, 100m za muškarce, donjela je i puno prvaka i rekordera čija su imena naknadno  brisana s ljetsvica zbog dopinga. Oni koji su ostali čisti, ostali su zapisani kao najbolji sprinteri svih vremena. Carl Lewis je vjerojatno najuspješnije ime na toj listi, sprinter koji se kitio medaljama i koji je imao nebrojeno navijača diljem svijeta. Međutim, čak se ni legendarni Carl ne može usporediti s Lightning Boltom, odnosno najvećim od najvećih svih vremena – Usainom Boltom.

Ono što Bolta razlikuje od Carla Lewisa, pa i ostalih atletskih legendi poput Michaela Johnsona ili Javiera Sotomayora, već i prvaka u ostalim sportovima, jest nevjerojatna popularnost. Doslovno ne postoji čovjek koji ne obožava ovog Jamajčanina. Kako bi netko mogao i mrziti čovjeka koji je uvijek nasmješen, uz čije se ime ne vezuje niti jedan incident, koji nema konflikata s drugim trkačima i koji je tako uspješan.

Koliko je obožavan najbolje govori navijanje na stadionima i standing ovations kad se pročita njegovo ime, bilo to u Pekingu, Berlinu ili Londonu. Nitko drugi, pa čak ni domaći atletičari ne mogu pobuditi toliko zanimanje publike.

A Bolt, iako svjetski prvak i olimpijski pobjednik, je i dalje malo dijete koje uživa u životu i koji se nije niti malo promjenio, unatoč tome što je trenutno svjetski sportaš broj 1.

 

BIOGRAFIJA

Odrastajući u Trelawnyju na Jamajci, Bolt je sanjao kako će jednog dana biti vrhunski igrač u kriketu. Dok je pohađao školu trenirao je i kriket te je bio jedan od najnadarenijih igrača. Kriket je nastavio igrati i dok je išao u William Knibb Memorial srednju školu, sve dok ga njegov trener, zapanjen njegovom brzinom, nije uputio da se okuša u atletici. 2001. godine, na svom prvom natjecanju Bolt ostvaruje drugo mjesto na 200 m, a na svom prvom državnom juniorskom prvenstvu osvaja također drugo mjesto na 200 i 400 m. Godinu dana kasnije već je prvi u obje discipline.

Ta 2002. godina će se pokazati jako važnom za Boltovu karijeru. Na svjetskom prvenstvu za mlade, održanom u Kingstonu Bolt s 15 godina postaje najmlađi prvak ikada na 200m. Kao član štafete Jamajke na 4×100 i 4x400m osvaja još dva srebra, te zahvaljujući svojim rezultatima dobija i sponzorstvo Pume. Samo godinu kasnije na svjetskom prvenstvu mladih ponovo pobjeđuje na 200m, ali ovaj put obarajući svjetski rekord mladih atletičara.

U olimpijskoj 2004. godini Bolt dobija novog trenera i prelazi u profesionalce. Njegov prvi veći nastup trebao je biti na Olimpijadi u Ateni ali ga je ozljeda spriječila, baš kao i na Svjetskom prvenstvu 2005. Po povratku kući dočekale su ga ponude za studiranje u SAD-u ali se odlučio ostati na otoku i studirati u Kingstonu. Unatoč obećavajućem školovanju Bolt je nastavio s napornim treniranjem pa je 2006. godine ostvario top 5 rezultat godine na 200 metara. Nakon osvajanja srebra na 200m na Svjetskom prvenstvu u Osaki, Bolt se počeo fokusirati na duplo kraću dionicu a već iduće godine oborio je svjetski rekord na Reebok Grand Prixu.

U Peking je otišao kao favorit ali je svijet svejedno ostao zapanjen kada je lakoćom oborio svjetski rekord i postavio nevjerojatnih 9.69, unatoč tome što je posljednjih 20 metara usporio slaveći. Na 200m je također osvojio zlato pri tom oborivši svjetski rekord Michaela Johnsona star deset godina. Nevjerojatni uspjeh zaokružio je zlatom i novim svjetskim rekordom u štfeti 4×100 metara. Cijeli svijet je konačno upoznao Usaina Bolta.

Na svjetskom prvenstvu u Berlinu 2009. Bolt je nastavio s rekordima. Na 100m, ovaj put trčeči maksimalno do kraja, ostvario je nevjerojatno vrijeme 9.58, rezultat koji stoji i danas, a njegova prednost u odnosu na drugoplasiranog je najveća ikada od kad se digitalno vodi vrijeme. Naravno da Bolt tu nije stao već je postavio i novo rekordno vrijeme na 200m, trčeći fantastičnih 19.11. Ovim zlatom, Bolt je postao prvi atletičar koji je postao svjetski prvak i olimpijski pobjednik na 100 i 200 metara.

Jedinu grešku u karijeri, Bolt je napravio 2011. godine na Svjetskom prvenstvu u Daegau kada je prerano startao te je zbog toga diskvalificiran. Zadovoljstvo je ipak dobio novim zlatima na 200 metara i u štafeti 4×100 metara. Zbog ozljeda, a mnogi smatraju da je sve bila kalkulacija, Bolt je poražen na jamajčanskim kvalifikacijama od svjetskog prvaka Yohana Blakea na 100 i 200 metara. Ipak, kada je bilo najvažnije, u finalu Olimpijskih igara u Londonu na 100 metara Bolt je uvjerljivo pobjedio s novim olimpijskim rekordom 9.63.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

SPY – sunčane naočale Kena Blocka

Ukoliko pitate većinu muškaraca koga najviše vole pogledati na YouTubeu, veliki dio njih će odgovoriti – Kena Blocka. Zvijezda YouTubea oduševljava svojim videima driftanja, (“bacanja” ...