Sacha Baron Cohen

0

Nakon Ali G-ja, Borata i Bruna, Sacha Baron Cohen je osmislio još jedan genijalan lik – diktatora Aladeena

 

9.0

Datum rođenja: 10. rujan 1971., Mjesto rođenja: London, Velika Britanija, Website: twitter.com/sacha_b_cohen

 

Tijekom godina gledali smo mnog komičare, što na filmovima, što na stand up nastupima, ali nitko nas nikada nije uspjevao redovno dovesti do gušenja od smijeha kao Sacha Baron Cohen. Ali G i Borat se definitivno jedni od najboljih, najoriginalnijih i najsmješnijih fiktivnih likova s kojima smo se susreli. Međutim, malo tko će Baron Cohena svrstati među vodeće komičare. Zašto? Zato što on to u biti i nije, on je dosta više od toga. Cohen osobno je sasvim normalan tip koji vodi normalan obiteljski čovjek, koji je otac i koji od novinara i javnosti bježi kao vrag od tamjana. Ali Cohen je kao Dr. Jekyll koji se pretvara u Mr. Hydea, u ovom slučaju u Ali G, Borata, Bruna ili Aladeena. Njegovi alter egoi su sasvim druga priča – ludi, otkačeni i apsolutno željni pozornosti. Oni su ti koji prave lude promocije, daju intervjue i oko kojih se vrti cijeli svijet. Mislite da je ova priča o čovjeku s više identiteta pretjerana? Dat ćemo vam jedan primjer. Sjećate li se scene iz Borata u kojem kazahstanski novinar zapije s nekim likovima. Pa, na snimanju se Cohen toliko napio da se onesvjestio. Kada je došao sebi, umjesto da zaboravi gdje se nalazi i počne pričati kao normalan čovjek, te na taj način razbije svoju krinku, nastavio je govoriti s onim legendarnim Boratovim naglaskom! Cohen se definitivno toliko uživi u svoje uloge da u biti postaje lik kojeg glumi!

I osim što je tada urnebesno smiješan, Cohen ima još jednu prednost u odnosu na druge – nevjerojatan je majstor za PR. Nitko, baš nitko, od svojih likova nije napravio toliko dobru priču. Od sunčanja u Cannesu u Boratovom kupaćem kostimu, preko izbacivanja s modne revije, do prosipanja pepela Kim Jonga II na Oscarovom crvenom tepihu. O da, ovaj čovjek je genijalac!

 

BIOGRAFIJA

Sacha Baron Cohen je drugo do tri sina obitelji oca Velšanina i majke Izraelke. Nakon školovanja u privatnim školama upisao se na Cambridge gdje je studirao povijest, najviše ga je zanimala uloga Židova u američkim pokretima za slobodu. Nakon studija Cohen se odlučio okušati kao komičar, nešto što ga je strahovito zanimalo ali nikada prije nije pokušao! Dao si je rok od pet godina u kojem će pokušati nešto napraviti, ako u tom roku ne uspije pronaći će si normalan posao. I upravo kada je vrijeme isticalo, dobio je ponudu od TV postaje Channel 4.

Kada je Channel 4 tražio voditelja za svoj show The 11 O’Clock Show, Cohen se prijavio. Točnije rečeno, Ali G se prijavio. Tipični Ali G s njegovom pogrešnom gramatikom i arogancijom je dobio ulogu voditelja dijela showa namjenjenog mladima. Brzo je postao toliko omiljen da je dobio vlastiti show Da Ali G Show. Ali prije nego je show počeo, Cohen je pokazao svoje PR vještine snimivši spot  Ali G, Innit kao najavu za sam show. Video je postao instant hit, baš kao i show, pa je snimio još dva spota kao i 2002. godine dugometražni film Ali G u parlamentu.

Godinu nakon filma Da Ali G Show s jednakim uspjehom kreće i u SAD-u na HBO-u. Cohenova sposobnost da pronađe goste, prije svega kontroverzne političare čija će ih bahatost i arogancija toliko zasljepiti da neće ni prepoznati namještaljku, je bila presudna u uspjehu showa. Istovremeno je počeo stvarati dva nova lika, kazhstanskog novinara Borata čija će nivnost i nepoznavanje „normalnog“ života stvarati smiješne scene, i austrijskog homoseksualnog reportera Bruna čija će opsjednutost gay sexom i njegovo ekscentrično ponašanje iz sudionika izvlačiti najgore reakcije i primitivizam.

2007. godine Baron Cohen izbacuje dugometražni film Borat o Kazahstancu koji putuje SAD-om u potrazi za ljubavi svog života, Pamelom Anderson. Borat vrlo brzo postaje apsolutni svjetski hit, a od samog Sache pravi svjetsku superzvijezdu. Koliko je Borat skupio dolara u svjetskim kinima toliko je skupio i tužbi. Producente, i samog Cohena, su tužili gotovo svi koji su se pojavili u filmu – od instruktora vožnje, pijanih studenata koji su ga poveli u svojoj kamp kućici do nekih Rumunja i biznismena s Manhattana.

Godinu nakon prikazivanja Borata Cohen objavljuje da i službeno umirovljuje Ali G-ja i Borata te se posvećuje Brunu. Iduće godine u kina dolazi dugometražni Bruno koji slijedi recept Borata ali s manjim uspijehom. Na Cohenove smicalice ponovo padaju mnogobrojni likovi, među njima i Paula Abdul kojoj prodaje priči da je dobitnica nagrade za najboljeg izvođača u Austriji. Baš kao i u slučaju Borata, i nakon Bruna su sljedile mnogobrojne tužbe.

Početkom 2012. pod utjecajem Arapskog proljeća i  smrti Moammara Ghadafija Cohen osmišlja novi alter ego – diktatora male bliskoitočne države Aladeena te najavljuje svoj novi film Diktator. Na dodjeli Oscara Cohen je još jednom pokazao svoju PR genijalnost kada se pojavio u vojnoj uniformi kao diktator Aladeen. Držeći urnu, u kojoj je kao bio pepeo Kim Jonga II, u jednom trenutku se spotaknuo i prosuo pepeo po voditelju. Svijet je još jednom „nasjeo“ na genijalan marketinški trik, te je počelo odbrojavanje do filma.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Fotografi: Boris Mataković

Pratite li Maxbum magazin sigurno ste primjetili njegove slike seksi modela – sada je red da naučimo nešto više o njemu samom!   „Danas djevojke ...