Richard Branson

0

Krajem ove godine bi u svemir trebali krenuti prvi komercijalni letovi a iza svega stoji jedan od najzanimljivijih svijetskih biznismena

 

9.4

Datum rođenja: 18. srpanj 1950., Mjesto rođenja: London, Velika Britanija, Website: twitter.com/richardbranson

 

Priča o uspijehu britanskog biznismena Richarda Bransona je vjerojatno jedna od najljepših poslovnih priča, priča uz koju se slobodno može nadodati pridjev – bajkovita. Nakon što se još u školi moraoo staviti treniranja atletike jer se ozljedio, Bransonu nitko nije predviđao briljantnu karijeru koju je ostvario. Bio je disleksičar koji nije pokazivao puno interesa za školovanje pa je jedan njegov učitelj rekao da će ili završiti u zatvoru ili osvojiti cijeli svijet. Branson je na kraju učinio ovo drugo, i to nakon što je još u školi pokrenuo časopis Student. Vrlo brzo se prebacio na trgovinu pločama i s 20 godina postao je pravi biznismen. Posao s pločama je toliko odbro krenuo da je pokrenuo i studio, zrakoplovnu kompaniju, kupio otok…

U Hrvatskoj, nažalost, ne možemo doći u dodir s njegovim proizvodima, ali čim pređete granicu njegov Virgin brand će biti oko vas. Bilo da letite njegovom zrakoplovnom kompanijom, pijete njegovu Virgin Colu, pričate smratphoneom na njegovoj mreži, slušate njegov radio, idete u njegov spa ili teretanu… Virgin je jedan od najvećih svijetskih brandova koji u sklopu sebe ima preko 400 kompanija! A koliko je poznat Virgin brand, toliko je poznato i ime i uvijek nasmješeno lice njegova osnivača i vlasnika Richarda Bransona!

 

BIOGRAFIJA

Richard Branson je imao sreću što je rođen u obitelji koja je cijenila upornost i neovisnost pa su malenog Richarda već u njegovoj četvrtoj godini ostavili kilometrima udaljenog od kuće kako bi sam pronašao put do kuće. Branson će kasnije reći da mu je to bila jedna od najvažnijih životnih škola. A životna škola mu je itekako trebala s obzirom da mu je zbog disleksije školovanje bilo otežano.

Sve to ga nije spriječilo da, zajedno s školskim kolegom, pokrene magazin Student koji je brzo postao hit, i za kojeg nitko nije znao da iza svega stoji teenager! Magazin je pratio teme zanimljive mladima, među ostalim i glazbu koja je brzo postala Bransonova ljubav. Nije trebalo puno da pokrene i katalošku prodaju ploča, a nedugo nakon toga i niz trgovina pločama i kazetama. Povoljne cijene su brzo privlačile kupce pa se broj shopova brzo povećao na preko 100!

Sasvim logičan idući korak bilo je pokretanje Virgin Records, postavši tako i izdavač za koga je prvi potpisao tada nepoznati Mike Oldfield. Njegov album Tubular Bells je postao jedan od najvećih albuma svih vremena a vrlo brzo je Virgin Records počeo potpisivati imena poput Sex Pistolsa, Human League te Genesis, Roy Orbison i Janet Jackson u godinama koje su dolazile. U trenutku kada je pokrenuo Virgin Records Branson je imao samo 22 godine!

Bransonu njegov avanturistički i poduzetni duh nije dao da sjedi pa se već 1984. godine proširio i na područje zrakoplovnog prijevoza. Sa samo jednim iznajmljenim Boeingom 747 na relaciji London – New York u svojoj 24. godini (!?) pokrenuo je Virgin Atlantic, zrakoplovnu kompaniju koja će brzo postati jedna od najboljih na svijetu.

Njegova ljubav prema avanturama dovest će ga do obaranja brzinskog rekorda u prelasku Atlantika s Virgin Atlantic Challengerom II, kao i let balonom preko Atlantika i Tihog oceana.

Devedesete su donjele daljnje širenje Virgin branda s Virgin Trains vlakovima, Virgin Cola napitcima, Virgin Books knjigama te najvažnijim poduhvatom – Virgine Mobile, danas jednim od najvećih mobilnih operatera.

Njegova želja da napreduje te se širi na nova područja na kojima nitko nije bio dovela su do pokretanja Virgin Galactic, prvih komercijalnih svemirskih letova pokrenutih 2004. godine. Gotovo deset godina kasnije prvi sretnici će se vinuti u svemirska prostranstva. U međuvremenu svijetlo dana su ugledali i Virgin Health Bank, Virgin Fuel, nova zrakoplovna kompanija u SAD-u Virgin America, te najnoviji poduhvat Virgin Oceanic koji će zainteresiranim ljudima nuditi zarone do najdubljih točki u oceanima.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Valentinovo u Optici Van Gogh

Do sedamdeset posto popusta za sve zaljubljene Dubrovčane   „Optike VanGogh daruju svim zaljubljenim parovima do nevjerojatnih  70 posto popusta na prošlogodišnje kolekcije sunčanih naočala ...