Kimi Raikkonen

0

Obožavani Finac je pobjedom krenuo u novu sezonu Formule 1, te je jedan od glavnih favorita za naslov prvaka

 

7.3

Datum rođenja: 17. listopad 1979., Mjesto rođenja: Espoo, Finska, Website: www.kimiraikkonen.com

 

Što razlikuje Kimija Raikkonena od Senne, Prosta, Mansella, Schumachera, Hilla, Villeneuvea, Alonsa ili Vettela? Svi nabrojani su bili svjetski prvaci, međutim, dok su ostali često imali i veliki broj onih koji ih nisu podnosili, dapače čak i otvoreno mrzili, Kimija jednostavno svi obožavaju – u najgorem slučaju samo će slegnuti ramenima. Iceman, kako je omiljeni nadimak letećeg Finca, je jedan od najomiljenijih vozača koji su ikada sjeli u bolid Formule 1!

Koja je Kimijeva tajna? U sportu u kojem se vodi mutne zakulisne igre, u kojoj se svako malo otkrivaju skandali, a vozači često međusbno optužuju, Kimi je poput sunca nakon dugog razdoblja kiše. Finac uz svoje ime nema niti jednu jedinu mrlju, niti jedno prepucavanje s drugim vozačima, a obožavan je upravo zbog toga što sjedne u bolid i vozi svoju utrku. Međutim, dok drugi vozači danima razglabaju o tome je li neki potez bio prljav ili ne, tko im je kriv za neuspijeh i prosipanje bodova, Kimi će se povući u svoj privatni život, izaći sa svojim prijateljima, odvoziti koju utrku saonica ili ako je potrebno opiti se na svojoj jahti! Uglavnom, učinit će sve što ga veseli. A u danima kada je Formula 1 postala veliki novac, i vozači su samo pijuni koji su vezani različitim ugovorima, Kimi je pravi podsjetnik na neka ležernija i veselija imena. A fanovi Formule 1 to znaju cijeniti!

 

KIMI RAIKKONEN BIOGRAFIJA

Dok su njegovi vršnjaci obožavali i trenirali hokej i/ili skijaške skokove, Kimi Raikkonen je od 10 godine jurio kartinzima. Već u prvim utrkama van Finske je pokazao ne samo talent, već i nevjerojatnu upornost. U Monaku je u jednoj utrci odletio u zaštitnu ogradu, i dok su svi mislili da je odustao, Kimi je hladnokrvno spustio karting na stazu, sjeo, ponovo krenuo, dostigao ostale i na kraju završio treći!? Upsješno je nastavio i u većim serijama, pa je s 20 godina pobjedio u zimskoj seriji britanske Formule Renault, a godinu kasnije osvojio je i glavnu seriju britanske Formule Renault pobjedivši u sedam od deset utrka!

Sa samo odvožene 23 utrke, Raikkonen je toliko oduševio Petera Saubera da ga je potpisao za 2001. sezonu, zbog čega je Finac morao dobiti i posebnu licencu! Raikkonen mu se zahvalio tako da je osvojio bod već u svojoj debi utrci, a sezonu je završio na nevjerojatnom desetom mjestu s 9 bodova!

Sve to bilo je dovoljno da impresionira legendarni McLaren koji ga je potpisao već za iduću sezonu umjesto umirovljenog zemljaka Mike Hakkinena. Već u prvoj sezoni četiri puta se popeo na pobjedničko postolje (uključujući treće mjesto na prvoj utrci u Australiji) te je završio na šestom mjestu. Svoj nevjerojatan talent pokazao je već iduće godine kada je do posljednje utrke bio u borbi za naslov prvaka s legendarnim Schumacherom, a u Maleziji je prvi put i pobjedio u društvu velikana.

Nakon loše 2004. sezone u kojoj mu McLaren nije omogućio dobar bolid, Raikkonen je iduće godine ponovo briljirao, te je bio glavni konkurent Fernandu Alonsu u borbi za naslov prvaka. Mnogi će se složiti da bi Kimi osvojio svoj prvi naslov prvaka da se na njegovom bolidu nisu stalno događali kvarovi, ali je unatoč tome Kimi slavio čak sedam puta!

Nakon što je McLaren još jednom podbacio, kada je riječ o kvaliteti bolida, Raikkonen prelazi u redove ljutog rivala – Ferrari i, nakon što je pobjedio već u prvoj utrci, osvaja svoju prvu (i do sada jedinu) titulu prvaka!

Iduće dvije godine ne donose zadovoljavajuće rezultate, pa Kimi umoran od F1 novo zadovoljstvo 2010. godine pronalazi u rallyju. Iako je tijekom dvije godine ostvario solidne rezultate, Kimi je uvijek bio vozač Formule 1 pa se konačno 2012. godine i vraća gdje mu je mjesto. Ovaj put za volanom Lotusa, ostvaruje na V.N. Abu Dhabija prvu povratničku pobjedu!

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Neizbježne vježbe za masu

Ukoliko vam je cilj izgraditi ozbiljnu mišićnu masu, vaš izbor moraju biti složene vježbe   „Iako postoji mnogo složenih vježbi, vaš fokus bi trebao biti ...