Felix Baumgartner

0

Austrijskog heroja ste s razlogom izabrali za najvećeg frajera 2012. godine

 

9.3

Datum rođenja: 20. travanj 1969., Mjesto rođenja: Salzburg, Austrija, Website: www2.felixbaumgartner.com

 

Koliko smo samo filmova gledali u kojima se glavni junak hvali kako mu je „Opasnost“ srednje ime. Ali, ako itko na našem planetu ima pravo nositi to ime, onda je to Felix Baumgartner, čovjek koji jednostavno ne zna za strah, iako je stalno na granici života i smrti.

Nakon povijesnog skoka iz stratosfere, a mnogi još i danas ne shvaćaju veličinu tog pothvata, načitali smo se po portalima komentara “junačina iz fotelja“ koji su pisali kako bi i oni to mogli napraviti jer je trebalo samo skočiti. Pa, moramo reći da većih gluposti ove godine nismo pročitali. U tom skoku, kojim je Baumgartner ušao u povijest, toliko toga je moglo poći krivo, a već nakon manje od minute skoka Baumgartner je ušao u vrtnju, u kojoj su G sile tolike da bi normalan čovjek u sekundi izgubio svijest, iz koje se teškom mukom izvukao.

Taj skok Austrijanca, kojeg slobodno možemo zvati gospodin Hrabrost, definitivno je njegov najveći i najopasniji pothvat, ali njegova karijera je prepuna opasnih podviga – od free falla s kipa Isusa u Rio de Janeiru, skoka u tamu špilje u Lijepoj našoj, do leta karbonskim krilom preko La Manchea.

Zašto uopće preuzima toliki rizik? Sam Baumgartner je dao najbolji odgovor – „Na kraju jednostavno moraš krenuti. Da braća Wright nisu riskirala svoje živote, danas ne bi letjeli širom svijeta. Svijet jednostavno treba pionire.“ Uz ovu njegovu izjavu moramo biti subjektivni i reći da je Felix Baumgartner od svih do sada predstavljenih frajera u našoj rubrici, definitivno najveći PRAVI frajer!

 

BIOGRAFIJA

Neustrašivi atletski građen tinejdžer je uvijek htio letjeti a najjeftiniji način bio je skakanje padobranom pa je prvi put skočio već sa 16 godina. Skakanje s visina mu se toliko svidjelo da se dvije godine kasnije prijavio u austrijsku vojsku, točnije u njihov padobranski demonstracijski i natjecateljski tim. Upravo je tu izbrusio svoje vještine te je postao jednim od najuspješnijih europskih padobranaca. Njegovi skokovi nisu mogli promaknuti austrijskom gigantu Red Bullu koji je imao svoj padobranski tim. Red Bull ga je 1988. unovačio u svoje redove te je Baumgartner postao njihova glavna atrakcija.

Skokovi s velikih visina su mu brzo dosadili pa se 90-tih okrenuo puno opasnijim BASE skokovima. Naravno, nije puno trebalo prije nego je Baumgartner počeo dominirati i ovom „disciplinom“. Kao najodvažniji BASE skakač na svijetu dokazao se 1999. godine kada je skočio s Petronas Towersa u Kuala Lumpuru. Tom skoku je pridodao i skok s kipa Isusa u Rio de Janeiru. Četiri godine kasnije napravio je još jedan pothvat – nakon tri godine planiranja postao je prva osoba koja je preletjela La Manche samo s karbonskim krilom. Upravo je taj pothvat Felixa doveo na naslovnice tiskovina širom svijeta.

Međutim, godinu dana kasnije odlučio je podignuti ljestvicu puno više – u glavi mu se rodila ideja o skoku s granice svemira. Ideja se počela realizirati kada je upoznao Arta Thompsona, čovjeka koji je radio na programu B2 radarski nevidljivog bombardera. Uz pomoć Red Bullovih dolara počeli su razvijati balon punjen helijem koji bi Felixa podigao na 40 kilometara visine odakle bi skočio te bi, osim skoka s najviše visine, postao prvi čovjek koji je probio brzinu zvuka.

Nakon dva uspješna testna skoka, za koje malo tko zna, s visina od 24.000 i 32.000 metara, i nakon odgađanja zbog vremenskih neprilika, Baumgartner se 14. listopada 2012. godine iz istočnog New Mexica vinuo u nebo na put u nepoznato. Nakon dolaska na visinu od nešto malo iznad 39 km, hrabri Felix je skočio. Tijekom slobodnog pada, koji je trajao četiri minute i 19 sekundi (17 sekundi kraće od rekorda Josepha Kittingera), Felix je postigao brzinu od 1.342 km/h.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Hrvatske glazbene zvijezde 90-tih

Palili su i žarili prije 20 godina, a danas ih nema nigdje   VATROGASCI Parodičari domaćih i stranih hitova koji su palili i žarili još ...