Clint Eastwood

0

Unatoč tome što je prošao osam banki, Clint Eastwood je još uvijek pravi frajer

 

9.3

Datum rođenja: 31. svibanj 1930., Mjesto rođenja: San Francisco, SAD, Website: twitter.com/eastwood

 

Staviti čovjeka u 80-tim godinama u rubriku Pravi frajeri? Čini se kao potez osuđen na propast, zar ne? Međutim, kako drukčije nazvati Clinta Eastwooda, jedinog „starca“, uz Seana Conneryja, koji je stariji od vašeg djeda, ali ujedno tako cool? U slučaju Clinta Eastwooda se definitivno može iskoristiti ona uzrečica da je kao vino „što stariji to bolji“.

Malo tko je uspio toliko dugo vremena ostati na samom vrhu kao Clint Eastwood. U 60-tim i ranim 70-tim bio je obožavan po svojim ulogama u spaghetti westernima, koje je ujedno i proslavio, u kojima je igrao likove s kojima se bolje ne kačiti. Sredina 70-tih nam je donjela jednog od najcool akcijskih likova – Prljavog Harryja, neustrašivog detektiva s ulica San Francisca, koji je ujedno bio i policija, sud i porota. Eastwood je odjednom shvatio da ga zanima kako izgleda biti iza kamere, te je postao još i uspješniji nego ispred nje. Njegova djela poput Gran Torina kritika jednostavno obožava, a Eastwood se okušao u svemu, od boksačkih drama, preko Drugog svjetskog rata do nadnaravnih trilera.

Izgledati cool u 80-tim? Možda se čini nemogućim, ali dovoljno je pogledati Clinta koji s onim svojim„tough“ izgledom još uvijek izgleda kao da bi vas mogao pošteno nalupati. Do you feal lucky, punk?

 

BIOGRAFIJA

Odrastao na ulicama grada kojeg će kasnije čuvati kao detektiv Harry Callahan, San Francisca, Eastwood je radio različite poslove, od nošenja golf palica do gašenja požara, prije nego je dobio poziv za odlazak u Korejski rat 1951. godine. U Koreji je obučavao vojnike tehnikama oživljavanja, gdje je upoznao različite glumce, a zauvijek će zapamtiti događaj kada se zrakoplov, u kojem je bio, srušio u more pa je Eastwood morao preplivati pet kilometara kako bi se spasio!

Po povratku u SAD, preselio se u Los Angeles i zaposlio na benzinskoj crpki kada ga je prijatelj iz vosjke preporučio kamermanu Irwingu Glassbergu. U Hollywoodu su bili oduševljeni njegovim izgledom filmske zvijezde, međutim počeci u filmovima poput The Creature from the Black Lagoon i The First Traveling Saleslady su bili teški pa je zamalo čak i odustao do glume. Sreća se promjenila 1958. godine kada je dobio ulogu u TV seriji Rawshide. Unatoč tome što nije obožavao lik koji je glumio, Eastwood je ostao do kraja serije 1965. godine pretvorivši seriju u jednu od najgledanijih.

Prije kraja serije, Eastwood je napravio korak koji će mu, kako će se kasnije pokazati, zauvijek promjeniti karijeru. Prihvatio je ulogu u filmu Sergia Leonea Za šaku dolara, a zanimljivo je da je sam kreirao sav styling svoje uloge, uključujući šešir, crne hlače i cigaru! Film je bio toliki hit da se s Leoneom udružio i za iduća dva nastavka – Za dolar više i Dobar, Loš, Zao. Usljedila je uspješna suradnja s Donom Siegelom s kojim je 1968. godine snimio western Šerif u New Yorku, nakon čega su ponovo „ukrstili mačeve“ za novosmišljenog junaka – inspektora Harryja Callahana. Film je postao super hit, pokrenuvši cijeli niz imitacija na ekranu, a Eastwoodova slava je bila tolika da mu je u jednom trenutku bila ponuđena uloga Jamesa Bonda koju je u konačnici odbio! Franšiza Prljavi Harry je bila toliko popularna da su snimljena i još četiri nastavka.

Tijekom 80-tih je nastavio snimanje franšize, ali se i okušavao u, za njega neuobičajenim, filmovima poput trilera Na rubu, jazz biopica Bird, te neuspiješne komedije Ružičasti cadillac. Iako filmovi nisu ostvarili uspiješne rezultate, pokazali su Eastwoodovu volju za snimanjem i drugih žanrova.

Do početka 90-tih slava mu je počela po malo blijediti, ali su sve spasili Oscarom nagrađeni Nedodirljivi. Osim što je stajao iza kamere, Eastwood je igrao i glavnu ulogu bivšeg ubojice Williama Munnyja koji je unajmljen da sredi grupu divljih kauboja. Nedodirljivi su sa jakom glumačkom ekipom, koja je uključivala Genea Hackama i Morgana Freemana, osvojila četiri zlatna kipića, uključujući i prva dva za legendarnog glumca – za najboljeg redatelja i najbolji film!

Usljedili su triler In the Na vatrenoj liniji, drama Mostovi okruga Madison, politički Neograničena moć te akcijski Svemirski kauboji, prije nego je režirao Mističnu rijeku, tirler koji je Seanu Pennu i Timu Robbinsu donio Oscare. Njegov idući film je ponovo donio pravu žetvu Oscara, dramska priča Djevojka od milijun dolara je osvojila četiri kipića – okitivši Eastwooda s nagradama za nabolji film i režiju, te Hillary Swank i Morgana Freemana za njihove uloge.

Nakon režiranja Zastava naših očeva i Pisma s Iwo Jime, te drame Zamjena s Angelinom Jolie, Eastwood se vratio glumi u Gran Torinu, filmu o ratnom veteranu Waltu Kowalskom, za koji je Eastwood dobio najbolje kritike u svojoj karijeri, dokazavši time da može biti uspiješan i u 80-tim. Usljedila je treća suradnja s Morganom Freemanom u Invictusu, nadnaravni triler Život poslije života, biografski film o J. Edgaru Hooveru s Leonardom DiCapriom, te sportska drama Ponovno u igri.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Pravila slaganja boja

Jedna od osnovnih stvari koje mora savladati muškarac sa stilom jest – slaganje boja. A da bi bili majstor odijevanja morat ćete potpuno shvatiti i ...