Christian Bale

0

Nitko se ni približno ne može transformirati za pojedine uloge kao Batman iz Velsa

 

9.1

Datum rođenja: 30. siječanj 1974., Mjesto rođenja: Haverfordwest, Velika Britanija, Website: christian-bale.org

 

Koliko god se trudili jednostavno se ne možemo sjetiti glumca koji bi se mogao usporediti s Christianom Baleom. Toliko fizičke transformacije za uloge nitko do sada nije uspio napraviti, ti bez pomoći šminke. Za potrebe Američkog psiha se morao iskvsrcati i nabildati da bi se već za iduću ulogu u Nestajanju morao izgladniti do neprepoznatljivosti i izgubiti čak 45 kg. Dobivši ulogu u Batmanu ponovo je morao u teretanu na izgradnju tijela i na snimanju se pojavio sa izgrađenim pločicama na kojima bi mu zavidili i iskusni body builderi. Uspoređujući Batmana i Boksača stiječe se dojam da ne gledate istog glumca jer je u potonjem filmu Bale sa užasnom frizurom i izjeden kao da je deset godina na cracku. Zbog uloga će se potpuno promjeniti i svoje tijelo gurati do granica a što je najzanimljivije, svaka uloga kao da je pravljena za njega. Bilo da glumi superheroja sa znakom šišmiša, poludjelog ubojicu, bivšeg boksača na cracku, borca protiv robota budućnosti ili kauboja Bale izgleda toliko uvjerljivo da mislite da u biti uopće ne glumi! Njegova gluma je toliko intezivna i uživljena da je na snimanju Terminatora potpuno poludio na direktora fotografije a snimka njegova divljanja i bujice psovki iscurila je u javnost i postal hit na internetu. Ipak, umjesto da ga to pokopa Baleu je još više porastao ugled.

Christian Bale je, zbog svog izgleda i lakog okidača, definitivno jedan od najvećih, ako ne i najveći, badass glumac današnjice a zna se koliko takve likove obožavamo. Film u kojem on glumi će biti zabavan, čak i ako je radnja dosadna, jer je Bale stvarno neponovljiv lik.

 

BIOGRAFIJA

Rođen u obitelji komercijalnog pilota i cirkusantice Bale je od malih nogu pokazao interes za nastupe na pozornici. Kao dijete je sviraao gitaru, trenirao balet i ragbi da bi se na kraju zljubio u glumu. Uvidjevši da mali Christian ima talenta otac David je dao otkaz na poslu kako bi pomogao sinu u karijeri. Sa osam godina Bale je dobio prvu ulogu u reklami za omekšivač nakon čega je počeo dobijati uloge u TV serijama među kojima i u Anastasiji što će ga u konačnici dovesti do prilike života.

Kako je u Anastasiji glumio uz Amy Irving, tadašnju suprugu Stevena Spielberga Bale je dobio pozivnicu za audiciju za Spielbergov novi film Carstvo sunca. U konkurenciji više od 4.000 djece tada 13-godišnji Bale je oduševio Spielberga a ulogom u filmu i cijeli svijet. Uspijeh je, međutim, Balea uhvatio nespremnog. Sva slava, medijska pozornost i očekivanja filmskih kritičara da postane zvijezda, su Balea na kraju otjerala od glume pa punih sedam godina nije imao filmsku ulogu osim manjih pojavljivanja.

Pauzu je konačno prekinuo 1994. godine ulogom uz Winonu Ryder u Malim ženama koja mu je donjela iznimnu popularnost među ženama. Čak se ni tada nije odlučio za veći angažman već je uloge tražio u indie produkciji. 2000. godina je donjela Baleu njegovu ulogu života koju mu je gotovo preoteo Leonardo DiCaprio. Transformacija Balea u psihotičnog ubojicu u Američkom psihu je bila toliko uvjerljiva da su pohvale pljuštale sa svih strana.

Sa više samopouzdanja nego na početku karijere Bale je konačno bio spreman za veliku scenu. Nakon epizodnih uloga u Shaftu i Mandolini kapetana Corellija Bale se priključio Matthewu McConaugheyu u borbi sa zmajevima u Carstvu vatre. Svijet je nanovo oduševio ulogom izludjelog insomničara u filmu Nestajanje ne samo glumom nego i nevjerojatnom transformacijom. Pripremajući se za ulogu izgubio je 45kg a dnevna prehrana mu se svodila samo na jabuke, salate i kavu.

Za oživljavanje serijala o Batmanu izabrani su Christopher Nolan i na iznenađenje mnogih Christian Bale. Glumac koji nije mogao podnjeti velika očekivanja sada je bio spreman za izazove mainstreama pa se za ulogu potpuno nabildao i ponovo dobio 40 kg. Batman: Početak se pokazao punim pogodkom a Batman je zahvaljujući Baleu ponovo postao cool superheroj. Britanac je za ovu ulogu dobio i MTV-jevu nagradu za najboljeg heroja. Baleova sposobnost transformacije je ponovo došla do izražaja kada je za ulogu izglednjelog ratnog zarobljenika Dietera Denglera u Bijegu u zoru izgubio svu dobijenu kilažu za ulogu Batmana. Nakon ponovne suradnje sa Nolanom u Prestižu i eksperimenta u westernu 3:10 za Yumu Bale je ponovo obukao Batmanov kostim u filmu Vitez tame. Zahvaljujući Baleu i nevjerojatnoj ulozi Heatha Ledgera Vitez tame je ušao u Top 5 blockbustera vih vremena.

Uspješno oživivši Batmana Bale je izabran za reboot još jednog legendarnog serijala – Terminatora. Prvi put bez Schwarzeneggera sav teret očekivanja je pao na Baleova leđa ali ovaj film iz 2009. godine nije ostao zapamćen po Baleovoj glumi već incidentu koji se dogodio na snimanju. Bujica uvreda, kojom je Bale počastio direktora fotografije koji je slučajno uletio u kadar, je osvanula na internetu ali umjesto da pokopa glumčevu karijeru od Balea je napravila još veću karijeru. Ipak, unatoč tome što je Terminator odlično prošao na box officeu kritičari su na nož dočekali akcijski spektakl.

2010. godina je konačno donjela najveće priznanje britanskom glumcu. Uloga bivšeg boksača ovisnika o cracku Dicky Eklunda u Boksaču mu je donjela Oscara za najbolju sporednu ulogu i nominaciju za Zlatni Globus. Ovog ljeta, Bale oblači Batmanov kostim po treći put u dugo iščekivanom nastavku Viteza tame.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

10 najboljih striptizeta današnjice

Ovih 10 djevojaka je svoju slavu steklo plesanjem oko šipke i skidanjem odjeće sa sebe   CHRISTINA AGUCHI Rođena kao Diana Nyugen, Christina Aguchi je ...