Bono

0

Veliki humanitarac i frontman grupe koja ove godine izdaje svoj 13. album

 

9.2

Datum rođenja: 10. svibanj 1960., Mjesto rođenja: Dublin, Irska, Website: www.u2.com

 

Nije nikakvo iznenađenje kada je pjevač najprepoznatljiviji dio grupe, pa tako ne čudi da je Bono onaj koji će biti prva asocijacija na spomen imena U2. Međutim, frontman irske supergrupe je daleko više od obične zvijezde i lidera jednog od najvećih bendova današnjice. Bono je pjevač i showman, ali i veliki humanitarac koji svoje ime koristi za pomoć prije svega siromašnima u Africi.

Već od samih početaka U2-a, isticao se Paul Hewson, ili poznatiji pod pseudonimom Bono Vox (kasnije skraćeno na samo Bono). Rane kritike njihovih nastupa su isticale neviđenu energije, ali i karizmu Bona, koji je ostvarivao nevjerojatan kontakt s publikom. Dok pjevači većinom gledaju u daljinu i imate osjećaj da samo žele odraditi posao, Bono gleda pravo u svakoga iz publike pa ćete se osjećati kao da pjeva samo za vas, napisao je jedan od kritičara. Premotajte film 30 godina kasnije i osjećaj je isti – Bono je još uvijek majstor pozornice i upravo on je uvelike zaslužan za status kakav danas ima grupa U2.

Danas je već u 53. godini, kao i ostali članovi banda (više – manje godinu dana), ali nema nikakvih znakova usporavanja. Ako Mick Jagger može skakati u 70. godini, a Rolling Stonesi još uvijek prašiti i snimati albume, nadamo se da je ispred Bona još uvijek dosta albuma i koncertnih nastupa.

 

BIOGRAFIJA

U obitelji Paula Davida Hewsona religija je od samih početaka igrala veliku ulogu. Otac Bob je bio katolik a majka Iris protestant, potpuno neuobičajeno (i neprihvaćeno) u tadašnje vrijeme. Utjecaj religije se kasnije pokazao u pjesmama grupe U2, kao i političkoj aktivnosti samog Bona.

Kao tinejdžer Bono je bio relativno problematičan, školski klaun kojeg su svi voljeli i koji je često radio čudne stvari. Kao teški hiperaktivac nije znao kako ispuniti svo vrijeme pa se priključio grupi The Lypton Village u kojoj je dobio svoje umjetničko ime Bono Vox. Bono je u početku mrzio svoje ime, ali ga je prihvatio kada su mu rekli da to znači „dobar glas“. Ironično, nadimak nije dobio zbog dobrog glasa već zbog toga što nikada nije bio smiren!

Kada je 1976. godine Larry Mullen Jr. (bubnjar) stavio na školsku oglasnu ploču oglas da traži članove banda od sedam mladića koji su se prijavili najviše su se istaknuli gitarist Dave Evans, bas gitarist Adam Clayton i Paul Hewson, odnosno Bono, koji nije imao nikakvog glazbenog znanja ali je Larryja i ostale oduševio svojom karizmom i osobnošću.

Unatoč tome što je Mullen Jr. bio pokretač, Bono je brzo preuzeo dirigentsku palicu. Upravo je on dao Daveu Evansu nadimak The Edge, te je počeo pisati pjesme, ali i ići na satove pjevanja.

Band je počeo kao Feedback i Hype, prije nego su se konačno odlučili za danas svjetski poznato ime U2. Band je počeo bez velike pompe iz jednostavnog razloga jer nisu ni sami bili sigurni u kojem pravcu krenuti, pa su odjeknuli tek trećim albumom War. Međutim, svjetsku slavu su dostigli albumom The Joshua Tree koji je pratila i velika turneja. Nakon Rattle and Hum na sam vrh popeli su se jednim od najboljih albuma svih vremena – Achtung Baby.

Iako su pjesme od samih početaka grupe bile politički obojane, upravo je s albumom Achtung Baby počela veća aktiviranost Bona na političkom i humanitarnom planu. Između Zoorope i albuma Pop, Bono je u suradnji s Lucianom Pavarottijem snimio poznatu pjesmu Miss Sarajevo, te se posvetio povećanju europske svijesti oko ovog ratom napaćenog grada. Upravo su u Sarajevu U2 nastupili u sklopu Pop Mart turneje.

Uslijedili su All That You Can’t Leave Behind, How to Dismantle an Atomic Bomb i No Line on the Horizon, a ove godine izlazi i 13. album irske grupe.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments