Peppersi: 5 stvari koje biste trebali znati

0

Povodom nastupa Red Hot Chili Peppersa u Zagrebu donosimo vam pet zanimljivosti o legendarnom bandu

 

1. BAND JE ZAČET U ŠKOLSKOJ TUČNJAVI

Četrnaestogodišnji Anthony Kiedis, izbačen iz jedne škole, u novoj nije imao prijatelja osim jednog geeka. Kiedisu nije bilo poznato da je taj geek prijatelj s Fleom, kasnijim basistom grupe, koji ga je u šali zaključao u školski ormarić. Kako bi obranio svog jedinog prijatelja Kiedis je zaprjetio Flei „Ako mu to napraviš još jednom, bit će ti to zadnje što si napravio u životu!“. Bio je to prvi kontakt Kiedisa i Flee, koji su nakon toga postali prijatelji. S vremenom su se upoznali s Hillelom Slovakom i Jackom Ironsom, i povijest se počela stvarati.

 

2. PEPPERSI SU SE TREBALI ZVATI „SVODNICI“

Tek okupljeni band trebao je odsvirati samo jednu svirku u Rhytm Loungeu, gdje su se pojavili kao Tony Flow & the Miraculously Majestic Masters of Mayhem. Svirka pred samo 30-tak posjetitelja je bila toliko dobra da su ih sedam dana kasnije zvali da sviraju redovno. Band je stoga tražio novo ime, a osim originalnog imena razmatrali su i imena La Leyenda Tweakers i Spigot Blister and the Chest Pimps. Na kraju su se odlučili za ime Red Hot Chili Peppers, ime za koje je Kiedis izjavio da ga, sve do nedavno, nikada nije volio.

 

3. RHCP ČESTO MJENJAJU GITARISTE

Od 1983. do danas band je promjenio osam različitih gitarista. „Prokletstvo“ je počelo 1988. godine kada je zbog predoziranja heroinom preminuo originalni gitarist Slovak. Kada je band 1996. zaposlio Dave Navarra, Kiedis je u jednom interviewu izjavio da ne vjeruje da je riječ o nikakvom prokletstvu niti uroku, a ako i jest, sve je stvar prošlosti jer je Navarro onaj pravi. Dvije godine kasnije Navarro je otpušten a na njegovo mjesto se vratio John Frusciante. Sadašnji gitarist Josh Klinghoffer se bandu priključio prije tri godine.

 

4. BUBNJAR CHAD SMITH SLUŽBENO NIJE ČLAN BANDA

Nakon Slovakove smrti, njegov najbolji prijatelj bubnjar Jack Irons je napustio band. Slovaka je kratko zamjenio D.H. Peligro a tada je band napravio otvorenu audiciju na koju se javio i Chad Smith. Band je bio impresioniran svirkom pa su mu rekli da je posao njegov ako obrije glavu, na što im je Smith odgovorio da odj..u. „Njima ja taj moj odgovor bio prilično cool. Međutim, nikada mi nakon toga nisu rekli da sam član banda, samo sam se počeo družiti s njima. I tako već 24 godine.“

 

5. KIEDIS JE DILAO DROGU VEĆ S 12 GODINA

Kiedisovi roditelji su se rastavili kada je imao tri godine, a s 12 je preselio u Los Angeles kod oca. Blackie je bio glumac koji je tu i tamo nastupao u manjim ulogama, a u filmskom gradu je bio poznatiji kao diler droge. U poslu mu se brzo priključio i sin koji je jednom prilikom, kako se prisjeća, razmjenio sedam torbi marihuane za 30.000 dolara.

Naravno, nije trebalo puno pa da i sam Kiedis postane ovisnik, a poziv za buđenje usljedio je 1988. godina kada se član banda Slovak predozirao. U to vrijeme je i Kiedis bio veliki ovisnik o heroinu, pa mu je Slovakova smrt došla kao otrježnjenje. Međutim, Kiedisov bijeg od droga nije dugo trajao pa je prvom prilikom prodao gitaru, potpisanu od strane Rolling Stonesa, za 10-minutno uživanje u drogi.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Denise Richards

Iako je već odavno nema u filmovima, još uvijek je na glasu kao jedna od najzgodnijih glumica     Denise Richards je još jedna od ...