Pazite gdje držite mobitel

0

Posljednjih godina muškarci se sve više bore s nekim oblikom smanjene plodnosti, a uzroci mogu biti u sasvim neočekivanim ‘sitnicama’.

 

Upozorenja da mobilni telefoni nisu tako bezazleni kada je naše zdravlje u pitanju, sada dobivaju novu težinu. Istraživanje objavljeno u časopisu Environment International otkrilo je da muškarci koji svoje mobitele drže u prednjim džepovima hlača imaju manju pokretljivost spermija.

Znanstvenici sa Sveučilišta Exeter u Velikoj Britaniji analizirali su 10 istraživanja koja su obuhvatila ukupno 1492 ljudi s ciljem da se otkrije kako elektromagnetsko zračenje mobitela utječe na plodnost muškaraca. Muškarci su otkrivali koliko dugo drže  mobitele u džepu u rasponu do 16 sati. Proučavali su kako kraća i dulja razdoblja izloženosti elektromagnetskom zračenju utječe na zdravlje spermija. Utvrđeno je da sat vremena izloženosti zračenju uzrokuje smanjenje broja spermija za 9% i broj pokretljivih spermija za 8%.

„To možda i ne bi trebao biti problem za zdrave muškarce. Čak i s 8% manje spermija može doći do začeća“, tvrdi profesorica FionaMathews sa Exetera. Budući da muškarci neprestano regeneriraju novu spermu, bez izloženosti zračenju mogu imati imati ponovno zdravu ‘seriju’ u samo četiri dana, kaže Matthews i dodaje da su potrebna dodatna istraživanja da se utvrdi utječe li izloženost zračenju koje emitiraju  mobiteli  na mušku plodnost dugoročno.

About author

Večernji

Prvi portal neke novinske kuće u Hrvatskoj stavlja naglasak na kvalitetu tekstova, točnost i pouzdanost informacija. Kliknite vecernji.hr!

No comments