Recenzija: Osvetnici

0

Dugo očekivani spektakl konačno je stigao u kina, je li i opravdao očekivanja?

 

INFO

Premijera: 3. svibnja 2012.

Redatelj: Joss Whedon

Uloge: Robert Downey, Jr., Chris Evans, Mark Ruffalo, Chris Hemsworth, Scarlett Johansson, Jeremy Renner, Tom Hiddleston, Stellan Skarsgard, Samuel L. Jackson

 

KULT FAKTOR: 8,9

Od prvog Iron Mana do Captain Americe pogledali smo pet filmova kao uvod u Ovetnike. Nakon godina čekanja i iščekivanja, konačno smo i dočekali dream team Marvelovih junaka u borbi za magičnu kocku Tesseract protiv zlog Lokija. Jeli se čekanje i isplatilo? Osvetnici možda nisu fantastični kao prvi Iron Man, ali niti ne zaostaju puno i od svih ostalih Marvelovih ekranizacija definitivno su najbolji.

 

GLEDLJIVOST: 8,5

Osvetnici, prema svim filmskim pravilima, jednostavno nisu trebali funkcionirati. Toliko puno likova, od kojih su većina imali svoje filmove, a svaki imaju svoju kompleksnu priču o nastanku, trebali su stvoriti totalni kaos u priči. Na sreću, scenarist i redatelj Joss Whedon je odlično izbjegao zamku pa film pršti akcijom i tečnom pričom od samog početka, bez očekivanog dugog uvoda s razrađenom karakternom pričom. Možda priča nekih likova nije dovoljno razrađena, poput one Agenta Bartona odnosno Hawkeyea, ali tko to može zamjeriti u ovakom filmu?

Očekivano, svaki junak je dobio podjednako vremena i akcije, osim što nam se čini da je Black Widow dobila malo više vremena od ostalih, pa ljubitelji pojedinih superjunaka mogu biti nezadovoljni. Neke su stvari možda ostale nedorečene, ima čak i nekih nelogičnosti s prijašnjim filmovima pojedinih superjunaka, ali Whedonu se ne može poreći da nije napravio vhunski spoj akcije i filma, što je i najvažnije. Uostalom, sigurno je da ćemo gledati još Ovetnika pa ostaje dovoljno vremena za razrade karaktera junaka i objašnjavanje cijele priče.

 

MUŠKOST: 9,3

Film je o superjunacima zar ne? Već time je predodređen za mušku publiku. Vjerojatno nema muškarca koji kao dijete nije odrastao uz stripove i filmove o superjunacima maštajući o svijetu Gothama ili o skakanju po zgradama New Yorka bacajući paukovu mrežu.

Filmovi o superjunacima sa sobom potežu i akciju a u današnje vrijeme to znači spektakularne specijalne efekte kojih ne nedostaje niti u Osvetnicima. Film je kao stvoren za 3D u kojem sve izgleda nevjerojatno spektakularno, posebno završna borba na ulicama New Yorka. Iron Manovi gadgeti, silno naoružanje, leteći nosač zrakoplova i ostala tehnika samo dodaje na „muškosti“ filma.

Glumačka ekipa je prepuna macho likova. Iznimka je jedino utegnuti geek Captain America ali zato to nadoknađuju fenomenalni Robert Downey Jr., Samuel L. Jackson, Chris Hemsworth i Jeremy Renner kojeg jedva čekamo vidjeti u novom Bourneu. Najviše prostora, kako smo već spomenuli, dobija Black Widow ali tko tu može imati zamjerku kada je riječ o Scarlett Johansson u uskom pripijenom kostimu? 

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Recenzija serije: Kontrola bijesa

Povratnička serija Charliea Sheena je počela s odličnom brojkama, međutim hoće li tako i nastaviti?   INFO Uloge: Charlie Sheen, Selma Blair, Shawnee Smith, Michael ...