Oscar rekordi

4

Sutra će se u Los Angelesu održati najprestižnije filmske nagrade – Oscari. I dok se svijet pita hoće li Leonardo DiCaprio konačno dobiti Oscara, kojega je po mnogima već prije i zaslužio, mi vam donosimo neke zanimljive rekorde kako bi spremni dočekali ceremoniju dodjele nagrada!

Film s najviše Oskara – Tri filma dijele ovu titulu s 11 osvojenih kipića, Ben Hur, Titanic i Gospodar prstenova: Povratak kralja. Ali, Povratak kralja se smatra najuspješnijim jer je osvojio Oscara u baš svakoj kategoriji u kojoj je bio nominiran. Titanic i Sve o Evi su rekorderi po broju nominacija – 14.

Najneuspješniji film – Prekretnica i Boja purpura sigurno po ničemu dobrome neće pamtiti dodjele Oscara 1977. i 1985. godine. Oba filma su imala po 11 nominacija a na kraju nisu osvojili niti jedan jedini kipić.

Najnagrađivaniji glumac– Katharine Hepburn drži rekord sa četiri zlatna kipića, sva četiri za glavnu žensku ulogu i to za filmove Morning Glory, Pogodi tko dolazi na večeru, Zima jednog lava i Ljetnikovac. Ukupno je bila nominirana 12 puta.

Najnagrađivaniji redatelj – John Ford je tijekom karijere osvojio sedam kipića od čega su četiri za režiju. Oscara je osvojio za filmove Prokazivač, Plodovi gnjeva, Kako je bila zelena moja dolina i Miran čovjek. Jedini film za koji nije dobio nagradu, a bio je nominiran, je iznenađujuće – Poštanska kočija.

Najviše nominacija – Meryl Streep je glumica koja se najviše puta morala pojavljivati na ceremonijama dodjele Oscara jer je bila nominirana čak 19 puta. Tri puta se nominacija pretvorila i u nagradu!

Najviše nominacija bez nagradeLeonardo DiCaprio sigurno ima razloga za nezadovoljstvo, ali njegova četiri filma (za sada) bez Oscara su na pola puta od Petera O’Toolea koji je osam puta bio nominiran za zlatni kipić a nikada ga nije dobio. Na kraju je 2003. godine dobio nagradu za životno dijelo.

Najbolji debitant – Glumice Shirley Booth (Come Back, Little Sheba, 1952), Julie Andrews (Mary Poppins, 1964), Barbra Streisand (Funny Girl, 1968) i Marlee Matlin (Djeca manjeg boga, 1986) su dobile Oscara za najbolju glavnu ulogu u svom prvom filmu u kojem su bile u glavnoj ulozi. Niti jednom glumcu to nije pošlo za rukom.

Najstariji dobitnik – Christopher Plummer je imao čak 82 godine kada je dobio nagradu za najbolju sporednu ulogu u filmu Početnici. Gloria Stuart je najstarija glumica koja je ikada nominirana, imala je 87 godina kada je nagrađena nominacijom za najbolju sporednu ulogu u Titanicu.

Najmlađi dobitnik – Tatum O’Neal je imala samo 10 godina i 148 dana kada je dobila nagradu za najbolju sporednu ulogu za film Paper Moon. Najmlađi nominirani ikada je Justin Henry koji je imao samo 8 godina i 276 dana kada je nominiran za sporednu ulogu u Kramer protiv Kramera.

Najkraća nagrađena uloga – U svojih 5 minuta i 20 sekundi, koliko se pojavljuje na ekranu, Beatrice Straight je bila toliko uvjerljiva u ulozi nesretne supruge u filmu Mreža, da ju je Akademija nagradila Oscarom za najbolju sporednu ulogu!

Velika petica – Velikom peticom se smatra osvajanje nagrada za najbolji film, režiju, mušku i žensku ulogu te scenarij. Ostvarenje velike petice je pošlo za rukom tri filma – Dogodilo se jedne noći (1934), Let iznad kukavičjeg gnijezda (1975) i Kad jaganjci utihnu (1991).

 

Nagradna igra:

Komentirajući ovaj tekst možete osvojiti i vikend boravak u Dubrovniku! Povodom našeg 10. rođendana pripremili smo nagradnu igru u kojoj će najsretniji čitatelj osvojiti vikend boravak u prelijepom Grand Hotelu Park u Dubrovniku.  Tijekom iduća dva tjedna komentirajte neki od naših tekstova na našoj web stranici, a svakim komentarom imate jedan ulaz u nagradnu igru. U petak, 11. ožujka, nasumičnim izborom netko od vas će moći početi planirati put za Dubrovnik.

Pri komentiranju vodite računa da napišete ispravan mail, kako bi vas mogli kontaktirati, te da komentar na tekst bude smislen. Jednostavne komentare, samo radi sudjelovanja a koji u biti nemaju veze s tekstom, nećemo uvažavati za ovu nagradnu igru. Također, moramo istaknuti da samo vaš prvi komentar na našoj stranici traži odobrenje administratora (kako bi spriječili spamove), a nakon toga možete komentirati bez ikakvih autorizacija.

Sretno!

 

 

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

4 comments

  1. Ivan Vuković 28 veljače, 2016 at 15:57 Odgovori

    Poštovanje!
    Kako sebe znam nazivati fanatičnim filmofilom,defitivno da je svaka dodjela nagrade Oscar za mene skoro pa najvažniji događaj svake godine.Samim tim i ovogodišnja dodjela se očekuje sa velikim nestrpljenjem i pitanjima;..”and Oscar goes to?????” Kako sam jedan od onih koji cijene trud i rad glumca Leonrada DiCapria,sigurno da se ja osobno kao i drugi ljubitelji sedme umjetnosti pitaju hoće li i ovaj put Leo ostati bez zlatnog kipića,no poznavajući čudnovate kriterije starkelja iz Akademije,uopće me takav ishod nebi iznenadio,bez omaložavanja ostalih glumačkih imena koji su također zaslužili držati u rukama tolko željenu nagradu.Uz Leonarda,moji favoriti po pitanju glumaca su Charlotte Rampling,Jennifer Jason Leigh i Sylvester Stallone. Od filmova pikiram na Povratnika,Marsovac i Mad Max-Fury Road……Preostaje nam da se dobro prije odmorimo,pripremimo sve što nam treba za probdjeti Oscarovsku noć i nadati se da će baš naši oponenti pojaviti na glavnoj pozornici poslije objave dobitnika,po mogučnosti odgledati još nominirane filmove koje nismo stigli (i ja sam među njima 😉 ) i uživati u glamouru i blještavilu Hollywooda! Go Leo 😉

Post a new comment

11 modnih savjeta modnih dizajnera

Vrhunski svjetski modni dizajneri vas najbolje mogu savjetovati kako izgledati dobro!   „Svijetle tonove kombinirajte sa crnom, tamno sivom ili smeđom bojom. Ne miješajte previše ...