Kategorije
Muške stvari

Očekuje li nas stravična zima?

Stručnjaci predviđaju da bi ova zima mogla biti najhladnija u posljednjih 100 godina

 

„Nadolazeća hladna fronta mogla bi označiti početak ledene zime. Predviđa se da bi temperature već u prosincu te u siječnju mogle pasti i do -20“

 

Uz hladni val koji se sa sjevera Europe spušta do obala Mediterana, stižu i ‘ledene’ prognoze: stručnjaci prognoziraju da Velikoj Britaniji prijeti najhladnija zima u posljednjih 100 godina, a u Rusiji se predviđaju rekordni snježni nanosi u posljednjih pola stoljeća. Moskva je u srijedu osvanula pod snježnim pokrivačem od 16 centimetara, što je dvostruko više od prosjeka za ovo doba godine, a očekuje se da će ovo biti ‘najsnježnija’ zima u 50 godina, prenosi Reuters. Prve ovogodišnje snježne padaline prouzročile su masovne prometne blokade diljem Moskve i rezultirale kašnjenjima niza letova iz ruske prijestolnice. Meteorolozi prognoziraju da bi do vikenda visina snijega mogla doseći pola metra.

Lokalne vlasti u Velikoj Britaniji spremaju se za nadolazeći val hladnoće u moguće najhladnijoj zimi u posljednjih stotinu godina. Temperature ispod ništice i snježne padaline stižu netom nakon što su obilne kiše devastirale velika područja otočne države, javlja Telegraph. Temperature u Škotskoj spustile su se na -7,5 Celzijevih stupnjeva, a u visinskim predjelima očekuju se tuča i snijeg, upozorio je Britanski meteorološki zavod. Očekuje se smrzavanje mnogih poplavljenih urbanih područja i prometnica, što će predstavljati novu veliku opasnost za vozače i pješake i potencijalnu štetu od više milijuna funti.

Snijeg koji se očekuje u dijelovima Velike Britanije do petka mogao bi prouzročiti i kaos u željezničkom prometu, svega nekoliko dana nakon što su zbog poplava mnoge linije otkazane, a putnici su bili izloženi višesatnim kašnjenjima.

Nadolazeća hladna fronta mogla bi označiti početak ledene zime. Predviđa se da bi temperature već u prosincu te u siječnju mogle pasti i do -20. Lokalne vlasti tvrde da su spremne za opaku zimu i da su osigurale dovoljno vozila za posipanje prometnica i ralica za snijeg kako bi izbjegle ponavljanje scenarije od prije dvije godine, kada su obilni snježni nanosi rezultirali blokadom velikih dijelova zemlje.

Stručnjaci su izrazili zabrinutost da bi se ceste mogle raspuknuti nakon što se naplavljena voda smrzne u pukotinama. Poplave se smanjuju na sjeveru Walesa i na jugozapadu Engleske, ali vodostaj rijeka i dalje raste na sjeveru Yorkshirea i u slivu Temze. Zasad je oštećeno više od tisuću kuća, a bujice su odnijele više tisuća automobila. Odštetni zahtjevi za vozila mogli bi doseći 14 milijuna funti, a procijenjena šteta na stambenim objektima procjenjuje se na par stotina milijuna funti.

Autor Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *