Ne dopustite da vas sunce ubija

0

Šanse da obolite od melanoma su četiri puta veće nego u doba vaših roditelja

 

„Ako imate kremu s faktorom 50 ne znači da ste zaštićeniji od onoga koji ima faktor 15, već samo da ćete rjeđe morati nanositi kremu“

 

Vrlo je jednostavno – svi žele biti preplanuli. Zbog toga će se mnogi izležavati na suncu i u dva popodne i mazati se maslinovim uljem, a sve da bi ljepše izgledali. Unatoč tome što se konstantno upozorava na opasnost od raka kože, i savjetuje izbjegavanje sunca između 10 i 17 sati, plaže su svejedno pune i kada sunce najviše prži. Ipak je potreba za boljim izgledom, i činjenica da se frajeri ne boje ničega jača od straha. Međutim je li to pametno? Dvije stvari bi vas trebale zabrinuti – prvo, koža pamti i to što vam se ništa nije dogodilo ovo ljeto ne znači da nije pokrenut proces koji će rezultirati lošim stvarima u nekoj budućnosti. Drugo, šanse da obolite od melanoma su četiri puta veće nego u vrijeme vaših roditelja. Nadamo se da je ovo dovoljno da ipak promislite o svemu a mi vam donosimo još par stvari koje bi trebali znati.

 

ZABLUDA O ZAŠTITNOM FAKTORU

Mnoge žene to možda znaju ali malo je muškaraca koji znaju što zaštitni faktor kreme za sunčanje znači. Zabluda je da veći broj znači i bolju zaštitu, zaštitni faktor u biti znači koliko vremena možete provesti na suncu a da ne izgorite. Dakle, ako imate kremu s faktorom 50 ne znači da ste zaštićeniji od onoga koji ima faktor 15, već samo da ćete rijeđe morati nanositi kremu. Također, važno je znati da su ljudima svjetlije puti potrebne samo tri do četiri minute da izgore, dok je onima tamnije puti potrebno tri puta više. Međutim, i oni mogu izgoriti.

 

KREMA JE POTREBNA UVIJEK

Istraživanja su pokazala da 60% muškaraca uopće ne koristi kremu a opravdanje je ili da nisu mekušci ili da se ne izlažu suncu. Pa, promislite o ovome – čak i ako ste u hladu ili u automobilu sunce dolazi do vas. Dvije vrste sunčeva zračenja dolaze do nas, UVA i UVB. UVA zrake uzrokuju površinsku štetu i one su u stvari zaslužne za tamnjenje, s druge strane UVB zrake prodiru pod kožu i oštećuju kolagen i elastin koji drže vašu kožu, kao i djeluju na imuni sistem. Stoga, čak i ako vozite auto – zaštitite se.

 

PRATITE PROGNOZU

Ne ocjenjujte koliko je sunce opasno „odokativnom metodom“. Čak i kad sunce ne izgleda jako njegova zračenja mogu biti visoka, i obrnuto. Stoga izdvojite par minuta dnevno i pogledajte vremensku prognozu, ili potražite na internetu. U ljetna vremena sve postaje u svojim prognozama daju i vrijednosti UV zračenja. Ukoliko su UV zračenja ekstremno jaka ne glumite frajera nego bolje pričekajte s plažom dok sunce ne zađe.

 

MANJE NIJE VIŠE

Od onih 40% koji se trude staviti kremu većina ih neće staviti niti približno onoliko koliko je potrebno pa će na taj način zaštitni faktor 50 pretvoriti u faktor 15. Računica bi trebala biti jednostavna ali ostavljamo vama da preračunavate – na jedan kvadratni centimetar kože potrebno je nanjeti minimalno dva miligrama kože.

Također, krema se prvi put nanosi najmanje pola sata prije izlaganja suncu, a ne kada se svučete na plaži, ili kada izađete iz mora pa se osušite. A tko od nas to radi?

 

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Tri vježbe za brži metabolizam

Ovaj trening od samo tri vježbe angažira cijelo tijelo a njegov autor je Craig Ballantyne, kondicijski. Vježbe se rade tako da napravite sve tri vježbe, odmorite ...