NASA: 5 stvari koje biste trebali znati

0

Svemirski programi poput Apolla su proslavili NASA-u, ali američka agencija nije ograničena samo na svemirske programe

 

1. NASA RADI I U PRIVATNOM SEKTORU

NASA je, naravno, najpoznatija po svom radu na sveriskim programima, ali veliki dio budgeta dolazi od rada u privatnom sektoru. Tvrtke iz privatnog sektora se često obraćaju NASA-i za pomoć u rješavanju nekog problema. Npr. tvrtka za izradu proteza za noge nije mogla kvalitetno riješiti problem zgloba na umjetnoj nozi pa je NASA preuredila pjenu koja se nalazi u tnkovima goriva na Space Shuttle, te je rješila problem. Poznato je da je NASA surađivala sa Speedom na izradi kostima za plivače, a kostimi su u Pekingu 2008. bili zaslužni za obaranje nebrojenih rekorda.

 

2. NASA JE FINANCIRALA IZRADU SVEMIRSKOG DIZALA

Ni NASA ne može pogoditi sa svakom idejom pa se dogodi da neke ideje i neslavno završe, poput one o svemriskom dizalu koji bi sa Zemlje prenosio stvari u svemir, točnije na mjesec ili svemriske stanice. NASA-in Institut za napredne koncepte, koji je finncirao tu ideju, više ne postoji ali NASA još uvijek potiče kreativnost te svake godine 20-tak projekata nagradi s 50.000 dolara.

 

3. ASTRONAUTI PROLAZE RIGOROZNE TESTOVE

Treninzi za austronaute su iznimno rigorozni i sami najbolji od najboljih dobiju priliku postati astronauti. Međutim, visoki kandidati već u startu otpadaju – budući astronauti ne smiju biti niži od 160 cm niti viši od 185 cm.

Osim fizičkih predispozicija svaki astronaut mora proći vojni tečaj preživljavanja, tečaj ronjena kao i poseban test izdržljivosti u plivanju. Naime, kandidati prvo moraju preplivati tri puta dužinu 25-metarskog bazena, te nakon toga istu dužinu preplivati u svemriskom odjelu i tenisicama!

 

4. NASA JE ZAPOŠLJAVALA 400.000 LJUDI NA APOLLO PROGRAMU

Z vrijeme Eisenhoera pokrenut je program Apollo koji je tek za vrijeme Kennedya krenuo punom parom. U razdoblju Hladnog rata, svemirski progrma je bio od izuzetne važnosti pa su ogromna sredstva izdvajana za Apollo. Šest misija, Apollo 11, 12, 14, 15, 16 i 17, je uspješno sletjelo na Mjesec a u svoje zlatno vrijeme na programu Apollo je radilo čak 400.000 ljudi, bilo uključeno preko 20.000 različitih tvrtki i 120 Sveučilišta i laboratorija.

 

5. BROJ NASA-INIH PATENATA JE ZANEMARIV

Iako NASA puno ulaže u istraživanje i inovacije, iznenađuje podatak da je tek svaki tisućiti patent NASAIN. U ovom trenutku NASA drži 6.300 patenata a za usporedbu treba reći da je IBM vlasnik više od polovice tog broja, dok japanski izumitelj Shunpei Yamazaki je sam vlasnik preko 2.000 patenata!

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Najbolje „licem u lice“ poze

Donosimo vam 12 najboljih poza (uz misionarsku) za one koji vole intimnost i pogled na svoju parntericu u seksu   OBRNUTA MISIONARSKA Itekako vam dobro ...