Najveći slučajevi rasizma u sportu

0

Rasistički ispad vlasnika Los Angeles Clippersa i gađanje Dani Alvesa bananama nas je samo podsjetilo da rasizam još uvijek nije iskorjenjen iz sporta

 

„Za sve je zaslužan veliki nogometaš, ali nažalost istovremeno i poremećena osoba, Suarez koji je Evru više puta nazvao cr…gom, te mu rekao da ne priča sa crncima“

 

LUIS SUAREZ

Kada su veliki rivali, Liverpool i Manchester United, prije tri godine igrali utakmicu, malo tko je očekivao da će nogomet ostati u drugom planu. A za sve je zaslužan veliki nogometaš, ali nažalost istovremeno i poremećena osoba, Suarez koji je Evru više puta nazvao cr…gom, te mu rekao da ne priča sa crncima. Iako je Urugvajac porekao optužbe, FA nije imala milosti te ga je kaznila s osam utakmica neigranja. Je li se Suarez pokajao? Naravno da nije – na idućem susretu dvaju klubova se odbio rukovati s Evrom!

 

RON ATKINSON

Jedno od osnovnih pravila za voditelje je da provjere je li im mikrofon uključen, ali to pravilo je u travnju 2004. godine zaboravio bivši manager Manchester Uniteda Ron Atkinson. Radeći kao stručni komentator na ITV-u, Atkinson je mislio da su reklame počele pa je igrača Chelsea Marcela Desaillyja nazvao – lijenom cr…gom. Na njegovu nesreću milijuni su ljudi čuli njegov komentar, i iako se ispričao bio je prisiljen dati ostavku na mjesto komentatora. Atkinson je kasnije optužen i za vrijeđanje jedne žene kineskih korijena.

 

ŠPANJOLCI

Sve je počelo kada je na pripremama španjolske nogometne reprezentacije 2004. godine izbornik Luis Aragones pokušao motivirati reprezentativca Antonia Reyesa riječima „Thierry Henry je crno g..no“. U to vrijeme Reyes i Henry su tada bili suigrači u Arsenalu. Samo mjesec dana kasnije Engleska je u Madridu igrala prijateljsku utakmicu protiv Španjolske, a atmosfera na tribinama je bila sve samo ne prijateljska. Ashley Cole i Shaun Wright-Phillips su tijekom cijelog susreta bili podvrgnuti rasističkim povicima i majmunskim zvukovima. Nakon utakmice Ashley Cole, tada vrlo traženi igrač, je izjavio da nikad neće igrati za španjolski klub.

 

FRITZ KORBACH

Bivši njemački nogometaš i trener brojnih nizozemskih klubova, Fritz Korbach, je ostao šokiran kada je 1991. godine optužen za rasizma. Njemu nikako nije bilo jasno, kako ga mogu optuživati za tako nešto ozbiljno kada se on samo poslužio nogometnim rječnikom. Naime, Korbach je za Ajaxovo krilo Bryana Roya izjavio da je „malena crn..ga“, dok je brazilskog nogometaša Romaria nazvao „PSV-ovim zrnom kave“!

 

FLOYD MAYWEATHER

Najočekivaniji boksački okršaj svih vremena se nije dogodio, a vjerojatno se nikada neće ni dogoditi, ali tenzija između Floyda Mayweathera i Mannyja Pacquiaa je uvijek bilo. A Mayweather je pokazao da nisu bijelci jedini rasisti – tako se nepobijeđeni boksač „istaknuo“ videom objavljenom na Ustreamu. Kada se vratim s odmora ispeći ću malog žutog glupana. Ne trebate se brinuti oko moje borbe s žutim patuljkom. Nakon što zgazim patuljka, natjerać tu tog malog motherf..kera da mi skuha sushi i spravi rižu! Iznenađujuće je bilo da se Pacquiao uopće nije oglasio na ove gluposti, vjerojatno zato što Mayweather ne zna da se sushi ne spravlja na Filipinima.

 

VUOLA PAPACHRISTOU

Od njihove velike atletske nade, Vuole Papachristou, Grci su puno očekivali na Olimpijskim igrama, ali ispalo je da Papachristou nikada neće ni nastupiti u Londonu. Te je godine u Grčkoj harao opasni virus Zapadnog Nila kojeg su prenosili komarci. „Pametna“ atletičarka je odlučila svoju zabrinutost epidemijom pokazati na Twitteru pa je napisala Ne sviđa mi se što je sve više Afrikanaca u Grčkoj. S toliko njih u našoj državi, komarci iz Zapadnog Nila će barem moći jesti domaću hranu!? Ovaj tweet je odjeknuo u cijelom svijetu, a Papachristou je po kratkom postupku izbačena iz reprezentacije, automatski time i s Olimpijskih igara.

 

HOWARD COSELL

Kada netko za sebe kaže da je arogantan, napadan, okrutan, svadljiv i željan pažnje možete očekivati da bi mogao biti i rasist. Pokojni novinar Howard Cosell, jedan od najvećih stručnjaka za NFL 70-tih i 80-tih, je sve to tvrdio za sebe (osim ovog rasističkog dijela), ali se tijekom prijenosa 24. rujna 1973. pokazao i kao pravi rasist. Naime, nakon što je Herb Mul-Key, igrač Washington Redskinsa, pretrčao nevjerojatnih 97 jardi, Cosell je izjavio Pogledajte kako taj mali majmun trči!. Sličan komentar je ponovio i 10 godina kasnije kada je na Alvina Garretta izjavio da je kao pravi majmun na slobodi!

 

HOWELL HIGH SCHOOL BASKETBALL

Košarkaši sastav Howell srednje škole je u finalu regionalnog prvenstva srednjih škola pobijedio Grand Blanc 54-49, što je vijest koja bi jedva našla svoje mjesto na stranicama lokalnih novina. Ali, zahvaljujući tweetu nakon finala, momčad je postala udarna vijest svugdje u svijetu. Naime, Howell škola je škola koju pohađaju bogati bijelci, a jedan od njih je na Twitteru objavio tweet koji je uzburkao javnost – Ne samo što smo pobijedili Grand Blanc, nego smo i bijelci! Howell je definitivni pobjednik! Živjela bijela snaga! #HitlerIsMyDad. Ravnatelj škole je navodno kaznio autora gnjusnog posta.

 

banerfacebooklike

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Ana Kournikova

Prelijepa Ruskinja najzaslužnija je, iako već 11 godina aktivno ne igra, što je ženski tenis postao sport koji se gleda     Nizozemski tenisač Richard ...