Najveći rock koncerti svih vremena

0

Prisjećamo se čarobnih rock koncerata u vrijeme kada se u glazbi još uvijek moglo uživati

 

FREDDIE MERCURY TRIBUTE

20. travanj 1992.

Frontman Queena, Freddie Mercury, je preminuo 24. studenog 1991. godine, a pet mjeseci kasnije održan je veliki tribute koncert na Wembleyu. Prihod od koncerta je išao za borbu protiv AIDS-a, a članovima Queena na sceni su se pridružili velikani poput Metallice, Guns N’ Rosesa, Def Lepparda, U2, Georgea Michaela… Neki su pjevali obrade pjesama Queena, neki svoje pjesme, a o cijelom događaju se pričalo još godinama…

 

 

LED ZEPPELINOVA MADISON SQUARE GARDEN TRILOGIJA

4. svibanj – 29. srpanj 1973.

U dane kada su rock dinosauri još uvijek šetali Zemljom, niti jedan rock band nije mogao prirediti show kao Led Zeppelin. Britanski kvartet je samo zacementirao svoj status legendi s tri nevjerojatna koncerta za redom u rasprodanom Madison Square Gardenu. Sve je zabilježeno i na DVD izdanju The Song Remains the Same, a posebno se pamti 26-minutna izvedba Dazed and Confused.

 

 

ROLLING STONESOV LICKS TOUR NA WEMBLEYU

13. i 15. rujan 2003.

Kako drukčije su Rolling Stonesi mogli proslaviti 40. rođendan nego s fenomenalnim nabrijanim koncertom. Čast da bude rođendanski stage, i to tijekom dva dana, dobio je legendarni Wembley, a od početnih taktova Steer Fighting Man, Rolling Stonesi su se potrudili da svi fanovi budu oduševljeni. Nova verzija Start Me Up, Keith Richardsova produljena verzija Satisfactiona i energična izvedba Jumping Jack Flash, samo su neki od vrhunaca ovog koncerta.

 

 

U2 NA KROVU

27. ožujak 1987.

Možda ideja nije bila originalna, ali je koncert na krovu trgovine pićem dodatno pogurao U2 u Americi. Nakon izbacivanja The Joshua Three albuma, U2 je krenuo na turneju po SAD-u, a vrhunac je definitivno bio 20-minutni nastup na krovu, koji bi bio i duži da policija nije odlučila rastjerati fanove koji su se skupili u tolikom broju da su blokirali ulicu. Kako je sve izgledalo možete pogledati u spotu za Where The Streets Have No Name.

 

 

HARRISONOV KONCERT ZA BANGLADESH

1. kolovoz 1971.

Ono što je trebao biti mali intimni koncert za skupljanje novca za izbjeglice u Bangladeshu se pretvorio u jedan od najvećih rock koncerata svih vremena kojem je svjedočilo 40.000 ljudi. Iako Lennon i McCarthy nisu nastupili, George Harrison, Bob Dylan, Billy Preston i Eric Clapton, koji je onesvjestio na bini, su priredili show koji se ne zaboravlja. Još i danas se pamti Harrisonov i Claptonov duet While My Guitar Gently Weeps.

 

 

PINK FLOYDOV THE WALL

7. veljača 1980.

Čak i u današnje vrijeme, kada su pirotehnika i specijalni efekti sastavni dio svakog koncerta, Floydov The Wall još uvijek iskače. Početkom 80-tih, pak to je bilo nešto neviđeno, i posjetitelji su odlazili ne vjerujući svojim očima čemu su svjedočili. Nastup je zahtjevao savršenu ugiranost glazbenika, stručnjaka za rasvjetu i računalnih programera, a tko još ne pamti 10 metarsku lutku učitelja, ženu škorpiona i pogotovo eksploziju velikog bijelog zida između publike i banda?

 

 

HENDRIXOV NASTUP NA WOODSTOCKU

18. kolovoz 1969.

Sam Woodstock je bio događaj sam za sebe, ali vrhunac je bio koncert Jimi Hendrixa nakon tri dana kiše, blata, uživanja u drogama i glazbi. Preko 30.000 ljudi je svjedočilo, sada već legendarnom, nastupu koji će najviše ostati zapamćen po izvedbi američke himne The Star-Spangled Banner. Njegova izvedba će naknadno  postati himna generaije boraca za ljudska prava, antiratnih prosvjednika i ljubitelja glazbe.

 

 

BEATLESI NA SHEA STADIUMU

15. kolovoz 1965.

Nakon histerije na dočeku The Beatlesa u zračnoj luci JFK, izlaska albuma Help! na američkom tržištu i energičnog nastupa na The Ed Sullivan Showu, uspjeh koncerta na Shea Stadiumu, prvog takve vrste, je bio neminovan. Četvorka iz Liverpoola je nastupila na rasprodanom stadionu na koji se naguralo 55.600 fanova, koji su toliko vrištali da band nije čuo sam sebe. Koncert su obilježili upad benda na binu u oklopnom vozilu te Lennonovo „ludilo“.

 

 

METALLICA U RUSIJI

28. rujan 1991.

Kako bi promovirali svoj Black album, Metallica je krenula na veliku svijetsku turneju koja je svoj vrhunac imala u Moskvi. U sklopu Monsters of Rock festivala, Metallica je održala koncert na pisti zračne luke Tushino. Ulaz se nije naplaćivao, pa se na koncertu okupilo čak milijun posjetitelja (neki procjenjuju da je brojka bila čak duplo veća), što je ujedno bio najposjećeniji koncert u povijesti benda.

 

 

SIMON I GARFUNKEL U CENTRAL PARKU

19. rujan 1981.

Simon i Garfunkel su se razdvojili nakon snimanja Bridge Over Troubled Water, a ponovo su se okupili nakon 11 godina kako bi održali besplatni koncert u Central Parku. Nevjerojatnih pola milijuna fanova se okupilo kako bi posvjedočilo zajedničkom nastupu legendi, koji su taj dan izgledali složnije nego ikada prije! Njihove izvedbe The Boxera i Mrs. Robinson su doslovno dirnule u srce sve koji su taj dan uživali u veličanstvenom koncertu.

 

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments