Najveći mitovi o alkoholu

0

Donosimo vam četiri mita o alkoholu u koja vjerujemo, a nemaju veze sa istinom

 

„Čašica vina će vas opustiti i stvarno ćete i zaspati, ali vaš će san trajati sve dok vaše tijelo, točnije jetra, bude procesuirala ispijeni alkohol“

 

PIVSKI TRBUH

Ovo je definitivno najčešća zabluda u koju svi vjerujemo. Svi imamo barem jednog prijatelja, ljubitelja pive, koji izgleda kao da je barem u sedmom mjesecu trudnoće. Dapače, čini nam se da gotovo svaki muškarac s vremenom dobija pivski trbuh, a kako većina muškaraca konzumira pivo, zaključak je logičan. Ali, u biti zaključak je pogrešan. Ispijanje velikih količina pive sigurno pridonosi i povećanju kilaže, pošto je pivo bogato kalorijama, mađutim „pivski“ trbuh nećete dobiti od piva. Naime, dokazano je da određeni hormoni u tijelu odlučuju gdje će se nakupiti masti. Najveću ulogu kod muškaraca ima steroidni hormon kortizol koji sudjeluje u regulaciji metabolizma ugljikohidrata, masti i proteina i zaslužan je za nakupljanje masti u gornjim dijelovima. Dakle, zbog kortizola će muškarcima sva debljina (koju će dobiti zbog obilne i nezdrave prehrane, i manjka kretanja a ne pive) ići u stomak, dok će se kod žena, zahvaljujući estrogenu, sve nakupljati u bokovima i stražnjici.

 

APSINT JE HALUCINOGEN

Apsint je jedan od najjačih likera koji kod onih koji ga ispijaju uzrokuje jaka pijanstva i halucinacije istovjetne onima koje prouzroče droge. Tako se barem smatra, pogotovo zato što su o njegovim halucinogenim svojstvima svjedočili i velikani poput Ernesta Hemingwaya, Edgara Degasa ili Vincenta Van Gogha. Za halucinacije je zaslužan thujone, otrvono-halucinogeni sastojak, ali on je prisutan u toliko malim količinama da ova tvrdnja je stoji. Dakle, jesu li spomenuti velikani pretjerivali? Objašnjenje je vrlo jednostavno – kao i u svemu, tako i pretjerana konzumacija apsinta može dovesti do posljedica, u ovom slučaju halucinacija. Apsint je bio jeftino piće koje su pili svi oni koji nisu imali za pivu i skupocjena vina. A kada je nešto jeftino često se ispija i u velikim količinama. Dakle, apsint u normalnim količinama nije halucionegen.

 

ČAŠICA VINA ZA BOLJI SAN

Scena koju često vidimo na filmovima, tip u kućnom ogrtaču, s omiljenim magazinom u jednoj ruci, cigarom u ustima, i čašicom vina u drugoj ruci. Čašica vina prije spavanja je znak otmjenosti i djeluje opuštajuće nakon napornog dana, te bi vas trebala „uljuljati“ u san. E, pa ne ide baš tako!

Iako ima i djelomično istine. Čašica vina će vas opustiti i stvarno ćete i zaspati, ali vaš će san trajati sve dok vaše tijelo, točnije jetra, bude procesuirala ispijeni alkohol. A nakon toga, zbog oslobođenih enzima slijede noćne more, hrkanje, glavobolja, nesanica i ono najgore – često mokrenje, pa ćete se taman kada opet zaspite probuditi kako bi ponovo išli na WC.

Oni koji boluju od apneja u snu (povremeno prekidanje disanja) prolaze još i gore – oni mogu i zauvijek prestati disati, pa čašica vina doslovno može biti i ubojita!

 

NE POSTOJI LIJEK ZA MAMURLUK

Sumnjamo da postoji netko od naših čitatelja tko barem jednom nije okusio prokletstvo mamurluka. Oni koji malo češće prolaze mamurluk sigurno su probali sve kako bi ga se riješili, a uvijek postoji netko tko se kune u učinkovitost njegovo recepta. Samo da bi se pokazalo da taj recept ne djeluje. British Medical Journal je 2005. godine isprobao sve narodnje ljekove protiv mamurluka i, naravno, svi su pali na testu. Međutim, isti časopis je otkrio da ipak postoji lijek – ne piti alkohol! Inteligentan zaključak, zar ne?

Međutim, nedavno je osvanula studija koja je ipak ponudila lijek. A kako iza te studije ne stoje nikakve farmaceutske kompanije, od ovog lijeka bi i moglo biti što. Lijek se zove – slanina i kruh!

Da, dobro ste pročitali. U čemu je tajna? Kruh je bogat ugljikohidratima a slanina proteinima koje tijelo pretvara u aminokiseline koje su inače jako važne da bi se osjećali dobro. Alkohol utječe na to da neurotranzmiteri ne rade dobro, a kemikalije u vašem mozgu će vam otežavati osnovne funkcije poput sidanja i samokontrole. E tu kao spas dolazi slanina bogata proteinima koja će stvari vratiti u ravnotežu! Probajte, nemate što izgubiti. I ako uspije, javite nam!

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments