Najveći dobitnici Oscara u povijesti

0

Umjetnik je sa pet Oscara čisti projeka prema ovim filmovima koji nisu niti stigli prebrojati osvojene kipiće

 

„Penjao se tako Victor Fleming po nagradu za najbolju režiju, penjala se Vivian Leigh po nagradu za najbolju glumicu ali ne i Clark Gable kojemu je nagradu za najboljeg glumca preoteo Robert Donat“

 

the-lord-of-the-rings-the-return-of-the-king3

GOSPODAR PRSTENOVA: POVRATAK KRALJA

2004, 11 nagrada (11 nominacija)

Najveće iznenđenje 76. dodjele Ocara je bio „pun pogodak“ posljednjeg dijela Gospodara prstenova koji je osvojio nagrade u svim kategorijama u kojima je bio nominiran čime je potukao dotadašnji rekord koji su sa „devet od devet“ držali Gigi i Posljednji car. Velika većina nagrada je ipak pošla u kmanje kategorije ali se Gospodra prstenova ipak mogao pohvaliti nagradama za najbolji film, režiju (Peter Jackson) i adaptirani scenarij.

 

BenHur2

BEN HUR

1960, 11 nagrada (12 nominacija)

Samo godinu nakon što je film Gigi osvojio rekordnih devet Ocara tri i pol atni epki spektakl je postavio novi rekord – 11 zlatnih kipića. Film, koji je tada koštao nezamislivih 15 milijuna dolara, osvojio je nagrade za najboli film, najboljeg glumca (Charlton Heston), najbolju režiju (William Wyler), sporednu ulogu (Hugh Griffith) te još sedam manjih nagrada. Pobjegla je jedino nagrada za adaptirani scenarij.

 

titanic

TITANIC

1998, 11 nagrada (14 nominacija)

Zahvaljujući komercijalnom uspijehu i popularnosti Titanica u to vrijeme 70. dodjela Oscara je i do danas najgledanija u povijesti. Epski spektakl je dominirao dodjelom pa se nagradama okitio i redatelj James Cameron dok je zlatni kipić pobjegao glavnoj glumici Kate Winslett. Sa ukupno 14 nominacija Titanic je, uz All About Eve, film sa najviše nominacija u povijesti Oscara.

 

WestSideStory2

PRIČA SA ZAPADNE STRANE

1962, 10 nagrada (11 nominacija)

U prvoj dodjeli nagrada koja je trajala duže od dva sata najuspješnijim se pokazao mjuzikl Priča sa zapadne trane. Osim nagrade za najbolji film, kipić je pošao i u ruke Jerome Robbinsa i Robert Wise za najbolju režiju te George Chakirisa i Rite Moreno za najbolje sporedne uloge.

 

Gone-with-the-Wind-gone-with-the-wind

PROHUJALO S VIHOROM

1940, 10 nagrada (13 nominacija)

U vrijeme kada je broj nominiranih za najbolji film bio neograničen ekipa koja je tvarala Prohujalo s vihorom se na pozornicu morala popeti deset put. Penjao se tako Victor Fleming po nagradu za najbolju režiju, penjala se Vivian Leigh po nagradu za najbolju glumicu ali ne i Clark Gable kojemu je nagradu preuzeo Robert Donat.

 

 

 

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

5 zanimljivosti o guzama

Svi mi volimo djevojke sa dobrim guzama, ali koliko toga stvarno znamo o objektu naše požude?   ZDRAVO JE IMATI VELIKU GUZU Većina ljudi misli ...