Najveće tenkovske snage na svijetu

2

Neke od ovih država možda nemaju nabolju opremlu, ali zato imaju najbrojnije tenkovske snage

 

 

Turkey

10. TURSKA – 3.763

Turska je velika vojna sila koja veliku pažnju poklanja i svojim oklopnim snagama. U naoružanju se nalazi kombinacija starijih tenkova američke proizvodnje (M48 i M60) te modernijih njemačke (Leopard 1 i 2), a Turci planiraju i proizvodnju 1.000 tenkova Otokar domaće proizvodnje. Turci drže jake tenkovske snage zbog opasnosti iz Sirije i Irana.

 

ukraine

9. UKRAJINA – 3.784

Kao i sve države bivšeg Sovjetskog saveza, i Ukrajina još uvijek ima ostatke moćnih tenkovskih snaga. Ipak, u slučaju Ukrajine, moćnim se mogu nazvati samo zbog velikog broja tenkova, ne i kvalitete pošto okosnicu čine prastari T-64 tenkovi. Brojčano velike tenkovske snage su im potrebne jer su im prvi susjedi – Rusi.

 

Pakistan

8. PAKISTAN – 4.000

Pakistanci su u vječnom sukobu s Indijom (jednom su bili čak i blizu nuklearnog rata) stoga moraju imati brojčane tenkovske snage. Pakistanci se oslanjaju na kombinaciju kineskih tenkova poput Type 85, domaćeg tenka Al-Zarrar koji je baziran na kineskom modelu Type 59, te ruskog T-80 koji je najmoćniji tenk u njihovim snagama.

 

egipat

7. EGIPAT – 4.145

Egipćani još uvijek imaju veliki broj tenkova starije ruske proizvodnje i domaće bazirane na ruskim modelima (Ramses II) koji su ostavština starijih poredaka. U posljednjih 20-tak godina, Egipćani su se okrenuli Zapadu te im okosnicu snaga čine modernizirana verzija M60-2000 i moćni američki M1 Abrams.

 

Syria

6. SIRIJA – 4.750

Jedan dio tenkova je uništen u borbama ili je završio u rukama pobunjeničke Islamske države, ali Sirijci još uvijek imaju ogroman broj tenkova starije sovjetske proizvodnje. Naravno, najbrojniji su legendarni T-54 tenkovi koji su proizvedeni u ukupno 100.000 primjeraka. Sirijci su svojim tenkovskim snagama uvijek prijetili Izraelcima.

 

NorthKorea

5. SJEVERNA KOREJA – 5.500

Sjeverna Koreja je uvijek strašila svoje stanovništvo Amerikancima i Južnim Korejcima, a kako bi se obranili od Zapadnog zla, Sjeverna Koreja je izgradila brojčane vojne snage u kojima veliku ulogu imaju i tenkovi. Sastavljene od ruskih i kineskih tenkova, pitanje je koliko bi se snage koje se većinom sastoje od Chonma-ho i P’okpoong-ho stvarno mogle suprotstaviti modernijim tenkovima.

 

India

4. INDIJA – 5.978

Moćne indijske tenkovske snage u svom naoružanju imaju veliki broj tenkova različitih tipova i zemalja proizvodnje (što se pretvara u logističku noćnu moru). Indijci i sami proizvode tenkove pa su tako nakon proizvodnje Vijayanta (koji je povučen iz uporabe) proizveli Arjuna. Okosnicu snaga ipak čine ruski stariji T-72 i moderniji T-90.

 

china

3. KINA – 9.000

Ovisno i izvorima, Kinezi imaju treće ili druge najbrojčajnije tenkovske snage. Okosnicu čine stariji tenkovi Type 59 i Type 96, ali Kinezi se mogu pohvaliti i jako dobrim i agilnim Type 99 tenkom treće generacije kojih je za sada proizvedeno „tek“ 700 komada. Kinezi također razvijaju i MBT 3000, ali taj bi moderni tenk trebao biti proizveden samo za izvoz.

 

USA

2. SAD – 9.125

Amerikanci su u posljednjih desetak godina postupno počeli smanjivati broj MBT-ova s obzirom da nije postojala opasnost od napada s Istoka, iako bi se to u budućnosti moglo promijeniti. Njihova glavna zvijezda je M1 Abrams čija bi najnovija inačica M1A3 u skoroj budućnosti trebala ući u naoružanje kao jedan od najboljih tenkova na svijetu.

 

russia

1. RUSIJA – 22.710

 

Bilo tko tko se iti malo razumije u vojsku mogao je očekivati da će Rusi biti na vrhu liste. Njihove tenkovske snage su, još od vremena SSSR-a, bile razlog panike NATO-a i SAD-a, a jake i brojčane snage su Rusi zadržali i danas. Preko 20.000 tenkova se sastoji od prastarih T-54 i T-64 koji se drže u rezervi, pa sve do modernih T-90.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

2 comments

Post a new comment