Najveće tenkovske bitke WWII

0

Četvrtak je dan premijere dugo očekivanog ratnog spektakla Fury, a kao uvod donosimo vam najveće tenkovske bitke Drugog svjetskog rata

 

Krvava bitka se vodila na polju dugom 20 kilometara na kojem se natiskalo preko 1.000 tenkova (800-tinjak sovjetskih i 300-tinjak njemačkih), a iako desetkovane sovjetske su snage zaustavile Nijemce“

 

Prokhorovka

BITKA KOD PROKHOROVKE

12. srpanj 1943.

Sedam dana nakon početka bitke za Kursk, Sovjeti su pokrenuli kontranapad te su svojom 5. armijom napali 2. SS Panzer korpus kod malenog mjesta Prokhorovka, 70-tak kilometara od samog Kurska. Krvava bitka se vodila na polju dugom 20 kilometara na kojem se natiskalo preko 1.000 tenkova (800-tinjak sovjetskih i 300-tinjak njemačkih), a iako desetkovane sovjetske su snage zaustavile Nijemce koji bi osvajanjem Prokhorovke mogli ući duboko u neprijateljsku pozadinu. Hitler je naredio povlačenje, a ova bitka je označila početak preokreta na Istočnoj fronti. Ova se bitka, s razlogom, smatra najvećom tenkovskom bitkom svih vremena.

 

Raseiniai2

BITKA ZA RASEINIAI

23. – 27- lipanj 1941.

Već drugi dan Operacije Barbarossa počela je velika tenkovska bitka u kojoj su njemačke snage, iako malobrojnije, doslovno pregazile Sovjete. U tipičnom blitzkriegu 245 njemačkih tenkova je superiornijom taktikom uništilo do zadnjeg tenka sovjetske snage koje su imale čak 749 (tri puta više) tenkova. Njemačkim snagama je uvelike pomogla i Luftwaffe koja je dominirala nebom, ali je ova bitka pokazala značaj tenkova u ratu, pogotovo u njemačkoj taktici.

 

Brody

BITKA ZA BRODY

23. – 30. lipanj 1941.

Isti dan kada i okršaj kod Raseiniaia, počela je bitka za Brody koja će se, do bitke za Kursk, smatrati najvećom tenkovskom bitkom Drugog svjetskog rata. Čak 2.500 sovjetskih tenkova (među kojima i veliki broj novih T-34) je dočekalo 850 njemačkih tenkova. U strahovitim tenkovskim borbama Nijemci su otkrili da njihovi tenkovi nisu učinkoviti protiv novog sovjetskog tenka, ali su još jednom imali pomoć Luftwaffea koje su same uništile 200 tenkova. Na kraju je presudila nestašica streljiva kod sovjetskih snaga, pa su Nijemci uspjeli potisnuti neprijatelja i nastaviti dalje s napredovanjem.

 

ElAlamein

DRUGA BITKA ZA EL ALAMEIN

23. listopad – 11. studeni 1942.

Nakon što su u prvoj bitci za El Alamein saveznici zaustavili napredovanje Nijemaca, u drugoj su dobili bitku za kontrolu Egipta i strateški važnog Sueskog kanala, te su preokrenuli rat u Sjevernoj Africi u svoju korist. Nešto više od 1.000 savezničkih tenkova se sukobilo s upola slabijim njemačkim tenkovima, a presudnom su se pokazali američki Shermani koji su donirani Britancima. I dok su saveznici stalno dovodili pojačanja, Nijemci nisu, jer su bili orijentirani na rat na Istočnoj fronti, što se pokazalo ključnim u ovoj bitci.

 

Hannut

BITKA ZA HANNUT

12. – 14. svibanj 1940.

Samo dva dana nakon početka invazije na Belgiju dogodila se do tada najveća tenkovska bitka u kojoj se sukobilo 600-tinjak njemačkih i isto toliko francuskih i nizozemskih tenkova. Ova je bitka bila dio njemačkog proboja kroz Ardenne, a Nijemci su uspješno potisnuli savezničke snage, koje su inače imale plan proboja kroz Ardenne, kod Hannuta. Iako se smatra da su Nijemci izašli kao pobjednici, propustili su u potpunosti uništiti francuske snage koje su se, iako oslabljene, nastavile boriti još neko vrijeme.

 

Goodwood

OPERACIJA GOODWOOD

18. – 20- srpanj 1944.

U najvećoj tenkovskoj bitci u kojoj su sudjelovali Britanci, britanske su snage s peko 1.000 tenkova napale na sjeveru Francuske njemačke snage koje su na raspolaganju imale samo 377 tenkova. Cilj Operacije Goodwood je bilo oslobođenja Caena te nastavak daljnjeg oslobođenja Francuske. Međutim, nije sve išlo po planu pa su Nijemci uspjeli zaustaviti napredovanje pa su Britanci, pojačani kanadskim snagama, napredovali samo desetak kilometara istočno od grada. Međutim, bila je to najava problema koje će Britanci i Kanađani zadavati Nijemcima u skoroj budućnosti.

 

Bulge

BITKA ZA BULGE

16. prosinac 1944. – 25. siječanj 1945.

Bitka za Bulge, poznata i kao bitka za Ardenne, je bila posljednja velika njemačka ofenziva u kojoj su Nijemci planirali odsjeći savezničke snage u Zapadnoj Europi i prisiliti ih na predaju. Izenanađujući napad lanisran je po lošem vremenu na području gdje su saveznici bili najslabiji, a predvodili su ih novi King Tiger tenkovi. Međutim, iako moćni, novi tenkovi nisu bili dovoljno pokretni za šumsko područje, a nakon početnih uspjeha Nijemaca, saveznici su počeli preokretati stvar u svoju korist. Nijemci nisu imali niti goriva niti tenkova za pojačanje, za razliku od saveznika kojima su pojačanja brzo počela stizati.

 

Arracourt

BITKA ZA ARRACOURT

18. – 29. rujan 1944.

Najveći okršaj između američkih i njemačkih oklopnih snaga dogodio se grada Arracourt u Francuskoj. Kako bi zaustavili američko napredovanje njemačka 5. Panzer armija je dobila zadatak da krene u kontranapad i uništi američki 12. korpus. Kako su imali nadmoć i u ljudstvu i u tenkovima, Nijemci su očekivali laganu pobjedu, ali zbog terena i loše taktike u tome nisu uspjeli. Amerikanci su u konačnici uspjeli uništiti cijele dvije tenkovske brigade i elemente dvije Panzer divizije, nastavivši daljnje napredovanje.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Što muškarci primjete na ženama?

Znate li što tipični muškarac u prvih 10 minuta primijeti na pripadnicama ljepšeg spola? Pročitajte…   „Mi se baš raspričali o sinoćnjoj nogometnoj utakmici koju ...