Najuspješniji klubovi Lige prvaka

0

Zbrojili smo bodove i jednostavnom računicom došli do liste najuspješnijih klubova u povijesti Lige prvaka

 

Bodovanje: Svaku titulu pobjednika Lige prvaka smo nagradili s pet bodova, poraženog u finalu sa dva boda, a poražene polufinaliste s jednim bodom.

 

Ajax

8. AJAX

8 bodova

Polufinala: 97

Finala: 96

Pobjednici: 95

Klub bogate prošlosti dominirao je svjetskom nogometnom scenom sredinom 90-tih. U njihovoj pobjedničkoj godini u četvrtfinalu su izbacili naš Hajduk, da bi godinu dana kasnije, porazom u finalu od Juventusa počeo pad. Već godinama nisu ni sjena generacije koju su predvodili Rijkaard, Seedofr, Kluifert, Davids, Litmanen, van der Sar, braća de Boer…

 

Borussia

8. BORUSSIA DORTMUND

8 bodova

Polufinala: 98

Finala: 13

Pobjednici: 97

Žuti su na krilima Mollera, Sammera, Chapuisata, Ridlea, Reutera i Julia Cesara napravila veliko iznenađenje osvojivši Ligu prvaka 1997. Iako iznenađenje, pobjeda je bila potpuno zaslužena jer su na njihovom putu pali i Manchester United i tada supermoćni Juventus. Iduće godine su ispali u polufinalu, a u vrh su se, ponovo iznenađujuće, vratili prije dvije godine kada je u finalu ipak jači bio Bayern.

 

Liverpool

8. LIVERPOOL

8 bodova

Polufinala: 08

Finala: 07

Pobjednici: 05

Tko se još ne sjeća jednog od najvećih finala i preokreta u povijesti Lige prvaka? Liverpool je uspio preokrenuti 0:3 protiv Milana i uzeti svoj prvi trofej. Dvije godine kasnije u finalu isti suparnici, ovaj put sa drugim rezultatom. Klub izuzetno velike tradicije, osim u tom razdoblju 2005-08, nije ostvario velike rezultate u najelitnijem nogometnom klupskom natjecanju.

 

Chelsea

7. CHELSEA            

12 bodova

Polufinala: 04, 05, 07, 09, 14

Finala: 08

Pobjednici: 12

Chelsea je možda najbolji dokaz da novac ipak ne može sve kupiti. Unatoč silnim ulaganjima, kupovini najboljih igrača i trenera, Chelsea je na prvi trofej trebala čekati sve do 2012. godine kada su na jedanaesterce pobijedili Bayern. Svojoj prvoj tituli bili su blizu četiri godine ranije ali su se ispriječili (ne)sreća i van der Sar. Pet puta su ispadali u polufinalu.

 

Manchesterunited

6. MANCHESTER UNITED                

17 bodova

Polufinala: 97, 02, 07

Finala: 09, 11

Pobjednici: 99, 08

Manchester United voli osvajati titule u infarktnim završnicama. Prvu titulu su ostvarili u nevjerojatne zadnje dvije minute sudačke nadoknade (pogotcima Sheringhama i Solskjaera), a drugu nakon što su bili suočeni s posljednjim jedanaestercom koji bi, da je pogođen, Chelsei donio naslov. Još su dva puta igrali finale, oba puta su poraženi od strane Barcelone.

 

Juventus

5. JUVENTUS         

17 bodova

Polufinala: 99

Finala: 97, 98, 15

Pobjednici: 96, 03

U subotnje finale Juventus je ušao kao autsajder, ali u drugoj polovici 90-tih Juventus je bio jedan od vladara europskog nogometa. U razdoblju od 1996-99 osvojili su jednu Ligu prvaka (pobjedom nad Ajaxom), igrali dva finala (porazi od Borussije Dortmund i Real Madrida) i jedno polufinale. Nakon toga je usljedio pad (uz bljesak 2003. godine) koji je prekinut (iznenađujuće) tek ove godine.

 

Bayern1

4. BAYERN              

20 bodova

Polufinala: 95, 00, 14, 15

Finala: 99, 10, 12

Pobjednici: 01, 13

Jedan od najuspješnijih klubova 21. stoljeća u Ligi prvaka, klub s velikom tradicijom, nikada neće zaboraviti gubitak njihovog prvog finala u Ligi prvaka, a finala su gubili i još dva puta (još jednom u dramatičnoj završnici). Ipak, Bavarci su dva puta i podizali trofej, pobjedama nad Valencijom i Borussijom – oba puta u dramatičnim završnicama.

 

Milan

3. MILAN                

24 boda

Polufinala: 06

Finala: 93, 95, 03, 05

Pobjednici: 94, 03, 07

Jedan od najvećih klubova svih vremena je osvojio čak sedam naslova pobjednika najelitnijeg europskog klupskog natjecanja, a njihovi dani ponosa i slave je definitivno bilo razdoblje početka 90-tih. Milan je ujedno svojevrsni najveći gubitnik Lige prvaka jer su gubili rekordna četiri finala ovog elitnog natjecanja.

 

Real

2. REAL MADRID  

26 bodova

Polufinala: 01, 03, 11, 12, 13, 15

Finala:

Pobjednici: 98, 00, 02, 14

Real, najtrofejniji klub u povijesti klupskih natjecanja, je četiri puta igrao finale Lige prvaka i sva četiri puta izašao kao pobjednik. Redom su padali Juventus, Valencia, Bayer Leverkusen i Atletico Madrid. Kraj 90-tih i poečtak 00-tih su definitivno njihovo razdoblje. U posljednjih pet godina jednom su osvojili naslov i četiri puta igrali polufinale.

 

Barcelona

1. BARCELONA     

33 boda

Polufinala: 00, 02, 08, 10, 12, 13

Finala: 94

Pobjednici: 92, 06, 09, 11,15

Barcelona je ne samo rekordnih pet puta osvajala Ligu prvaka nego je čak i 12 godina bila sudionik najmanje polufinala (što je također rekord Lige prvaka). Barcelona je ujedno i pobjednik prve Lige prvaka (pobjedom u finalu protiv Sampdorie), a u finalima su pobjeđivali i Arsenal, dva puta Manchester United i u subotu Juventus. Izgubili su samo jedno finale i to od Milana.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Zašto više ne želi biti s vama?

Vašoj vezi se približava kraj, a možda ste ga uzrokovali baš vi ovakvim ponašanjem   „Djevojke smatraju da veza treba biti isključivo između jednog muškarca ...