Najubojitije podmornice današnjice

0

Prikradaju se tiho, ispod površine mora, a iza sebe ostavljaju pustoš

 

„Bulava, najskuplji oružani sustav u povijesti Rusije, ima domet od nevjerojatnih 10.000 kilometara, što Borei klasu automatski svrstava među najubojitije podmornice današnjice“

 

ASTUTE KLASA

Astute klasa podmornica je ponos britanske mornarice koji u patrolama morima širom svijeta mjenja zastarjelu Trafalgar klasu. Bit će izgrađeno ukupno sedam podmornica ove klase – dvije su već u naoružanju, dok su četiri jedinice u različitim stupnjevima izgradnje. Astute klasa predstavlja vrhunac tehnologije, opremljena je najmodernijim sustavima za detekciju, ali i zaštitnim materijalima kojima smanjuju zvučni odraz. Naoružanje čini kombinacija do 38 BGM-109 Tomahawk Block IV krstarećih projektila i Spearfish torpeda. Uz maksimalnu brzinu od 25 čvorova, 7.700 tona teška Astute klasa, svojih 98 članova posade može držati pod morem tri mjeseca prije nego ostanu bez zaliha hrane.

 

OHIO KLASA

Iako je produkt Hladnog rata u kojem su nuklearne podmornice igrale značajnu ulogu, Ohio je i dan danas smrtonosna prijetnja ispod površine mora. Proizvedena daleke 1979. godine, klasa Ohio je najveća podmornica ikada proizvedena u SAD-u, te je zahvaljujući mogućnosti da nosi 24 Trident projektila s nuklearnom bojevom glavom, bila i najubojitija podmornica u naoružanju. 16.500 tona teška Ohio klasa postiže brzinu od 20 čvorova ispod mora, a Trident projektili dometa preko 7.000 kilometara su danas zamjenjeni s konvencionalnim Tomahawk projektilima kojih Ohio može nositi do čak 154 komada! Modificirani su i svi sustavi kako bi ova podmornica ostala ubojita i u današnje vrijeme.

 

VIRGINIA KLASA

Porinućem 2004. godine, klasa Virginia je postala prva podmornica kojoj su u dizajnu u potpunosti korištena računala. Cijena od dvije milijarde dolara nije spriječila Američku mornaricu da naruči ukupno 18 primjeraka (neke su još u konstrukciji ili su tek naručene), a 7.800 tona teška podmornica je jedna od najnaprednijih podmornica današnjice. Postiže maksimalnu brzinu od 25 čvorova u idealnim uvjetima, a zahvaljujući 12 vertikalnih cijevi za lansiranje, i ubojitoj kombinaciji Tomahawk i Harpoon projektila, predstavlja ubojitu prijetnju kako za ciljeve na zemlji, tako i na površini ali i ispod nje. U sklopu podmornice se nalazi i posebna dio namjenjen prevozu specijalaca iz SEAL tima.

 

BOREI KLASA

Prva podmornica koja je porinuta u Rusiji od raspada SSSR-a je Yury Dolgoruky, prva od planiranih šest podmornica iz nove Borei klase koja će zamjeniti zastarjele Delta III i Typhoon klase. Moćna, 170 metara duga i 14.720 tona teška klasa je u razvoju od 1996. godine, a zbog veliki troškova je porinuta tek 2007. godine. Ponos ruske mornarice može ponjeti 16 (modernizirana Borei II klasa i 20) moćnih krstarećih projektila RSM-56 Bulava. Najskuplji oružani sustav u povijesti Rusije ima domet od nevjerojatnih 10.000 kilometara, što Borei klasu automatski svrstava među najubojitije podmornice današnjice. Tri jedinice su trenutno završene, jedna je u naoružanju, a cijena im je tri puta niža nego slične Ohio klase.

 

BARRACUDA KLASA

Najmodernija podmornica u svijetu je francuska klasa Barracuda koja još nije ušla u naoružanje. Tri jedinice su u izgradnji, a prva bi u sastav francuske mornarice trebala ući 2016. godine. Barracuda klasa je namjenjena napadima na ciljeve na zemlji, površini i ispod površine mora, te skupljanju obavještajnih podataka, a moć će prevoziti i do 12 pripadnika specijalnih snaga. U naoružanju će do 2026. godine, kada borbeno spremna bude i posljednj, šesta podmornica iz klase, zamjeniti četiri podmornice Rubis i dvije Amethyst klase. Barracuda je iuuzetno impresivna podmornica koja će zahvaljujući naprednom pogonskom sustavu stvarati samo 1/1000 dio šuma Redutable klase, uz 10 puta veću sposobnost detektiranja ciljeva. Bit će naoružana kombinacijom do 12 MDCN SCALP Naval i Exocet SM39 Block 2 projektila.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Top 5: Finala Lige prvaka

Kao uvod u večerašnje finale donosimo vam pet najboljih finalnih utakmica   „Dok su igrači Manchestera podizali trofej, Bayernovi su još u šoku ležali na ...