Najsmjelije tajne vojne operacije

0

Prisjećamo se najsmjelijih vojnih operacija u povijesti

 

 

„Napad padobranaca na zmajevima je predvodio elitni komandos Otto Skorenzy a Mussolini je oslobođen bez iti jednog ispaljenog metka!“

 

OPERACIJA NEPTUNOVO KOPLJE

Kako je vrijeme poslije napada na tornjeve blizance prolazilo želja za ubijanjem bin Ladena bila je sve manja, a svijet je već počeo polako zaboravljati na njega. Dapače, mnogi su bili uvjereni da je i onako poginuo u borbama u Afganistanu. Međutim, mali tim CIA-e nije odustajao pa je nakon duge potrage konačno, gotovo pa slučajno, otkriveno da se najtraženiji čovjek na svijetu skriva gotovo pa pred nosom Amerikancima – u jednom lokalnom dvorcu u Pakistanu. Malo iza ponoći 2. svibnja 2011. SEAL-ov Team Six je upao u dvorac i eliminirao bin Ladena i njegove pomoćnike. U roku od 12 sati njegovo tijelo je bačeno u ocean.

 

OPERACIJA EICHE

Drugi svijetski rat je bio na svojoj prekretnici kada je u Italiji, po naredbi talijanskog kralja, uhićen Benito Mussolini. Hitler nije mogao dopustiti da mu odani Talijan završi u zatvoru, ili još gore u rukama saveznika, pa je naredio tajnu operaciju otimanja Mussolinija iz zatvora Campo Imepratore i njegova prevođena na sigurno. Napad padobranaca na zmajevima je predvodio elitni komandos Otto Skorenzy a Mussolini je oslobođen bez iti jednog ispaljenog metka! Mussolinija je na područje Sjeverne Italije, koja je bila po kontrolom Njemaca, preveo maleni Fieseler Storch zrakoplov koji se, zanimljivo, umalo srušio na putu prema „slobodi“.

 

OPERACIJA GRMLJAVINA

Izraelski komandosi su, zbog svog bogatog borbenog iskustva, među najboljim u svijetu a to su dokazali i 1976. godine kada su morali „poteći“ 4.000 km sve do Ugande kako bi oslobodili svoje sunarodnjake. Naime, Air Franceov zrakoplov s 248 putnika na letu prema Tel Avivu oteli su pripadnici PLO-a te su zrakoplov skrenuli prema Entebbeu. Tamo su oslobodili sve nežidove dok su Židove zadržali kao taoce. Tri C-130 Hercules transportna zrakoplova s pripadnicima Sayaret Matkal komandosa su pod otkriljem noći sletjeli i u brzoj akciji oslobodili taoce ubivši sve teroriste. Poginula su tri terorista te zapovjednik komandosa Yonatan Netanyahu.

 

OPERACIJA JERICHO

Najimpresivnija tajna akcija RAF-a tijekom Drugog svijetskog rata je ujedno i najčudnija, čak bi se moglo reći i kao da je izašla iz popularne serije Allo Allo. Nakon što su u okupiranoj Francuskoj uhvaćeni pripadnici francuskog Pokreta otpora te britanski špijuni, Englezi su dugo vremena smišljali kako će ih spasiti. Međutim, vremena nije više bilo jer su Njemci zakazali smaknuće u predvorju zatovra Amiens. Očajnim Britancima ostalo je samo jedno – poslati de Havilland Mosquito bombardere da svojim topovima poubijaju Njemačke stražare i naprave rupu u zidu! Koliko god plan izgledao smiješan upalio je, a čak je bio i prenošen uživo jer je novinar BBC-a letio u jednom od zrakoplova!

 

SPAŠAVANJE ŠIŠMIŠA 21

Najveća, najduža i najkompliciranija spasilačka misija u Vijetnamu je bilo spašavanje Iceala Hambletona. Nesretni pilot je upravljajući EB-66 Destroyer zrakoplovom za eletkroničko ratovanje oboren iznad neprijateljskog područja. Pilot je znao podatke važne za američku protuzračnu obranu, kao i taktiku ratovanja pa su mu, nakon obaranja, na tragu bili i sovjetski obavještajci. Pokušaji spašavanja rezultirali su gubitkom pet zrakoplova i smrću 13 pilota i vojnika. Na kraju je poslan tim predvođen SEAL-ovcem Thomasom Norrisom koji je stupio u radio kontakt s oborenim pilotem. Kako su znali da ih prisluškivaju, Norris je Hambletona, do mjesta za sigurno spuštanje helikopterom, navodio improviziranim šiframa koristeći poznavanje golfa kojeg je obožavao oboreni  pilot. Npr. govoreći broj 1 na Tusconovom prvenstvu značilo je da se pomakne 400 metara jugoistočno. Na kraju se, unatoč slomljenoj ruci i dehidraciji, Hambleton dovukao do slobode.

 

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Dolazi li kraj Formule 1 kakvu znamo?

Već za dvije godine počinju utrke električnih jednosjeda koji bi jednog dana, kada gorivo bude skuplje od zlata, trebali zamjeniti bolide Formule 1   „Jednosjedi ...