Najpoznatiji svjetski hakeri

0

Moderni Robin Hoodovi, kako vidimo Anonymuse, vjerojatno uzore imaju u ovoj petorici

 

 

„Imao je samo 16 godina kada je osuđen na zabranu korištenja računala i šest mjeseci kućnog pritvora, ali je na kraju zbog povrede uvjeta ipak odslužio šest mjeseci u zatvoru“

 

morris

ROBERT TAPPAN MORRIS

Današnji profesor na fakultetu za Električni inžinjering i računalnu znanost na Massachusettsu tvorac je prvog poznatog računalnog scrva. Daleke 1988. godine njegov Morris Worm, kojeg je napravio još dok je bio student na Cornellu, je napravio štetu na više od 6.000 računala (govorimo o vremenu kada računala još nisu bila masovna a internet tek u povojima) a sam Morris je prvi koji je optužen po Zakonu o računalnoj prevari. Morris je tvrdio da je crva pustio kako bi vidio koliko je internet velik, međutim to se objašnjenje nije svidjelo sucu koji ga je osudio na tri godine uvjetno 400 sati dobrotvornog rada.

 

Kevin Mitnick1

KEVIN DAVID MITNICK

Mitnick je svoju „karijeru“ počeo sa samo 12 godina razbivši sustvav prodaje autobusnih karata kako bi se besplatno vozio. Isto je naprvio sa telefonskim govornicama omogućivši sebi besplatne razgovore. To je samo bilo zagrijavanje za njegovu kasniju karijeru prema kojoj će se snimati čak i filmovi. Mitnick je počeo upadati u sustave velikih kompanije, krasti im poslovne tajne a hakirao je i državni sustav za uzbunjivanje. Kraj mu je došao nakon što je ušao u rat sa drugim hakerom Tsutomuom Shimomurom. Tijekom dvije i pol godine njegovi su pohodi bili medijski izuzetno praćeni pa su i „zlodjela“ prikazana većim nego što su stvarno bila. Sve je to donjelo Mitnicku veliku slavu ali i pet godina zatvora.

 

kevin-poulson

KEVIN POULSON

Nekadašnji Black hat hacker (nazovimo to zločesti haker) je postao poznat kada je hakirao telefonske linije jedne radio postaje kako bi kao 102. pozivatelj dobio Porsche. Hakiranje telefona mu je bila specijalnost pa je tako hakirao neke vruće linije, ali i broj koji je u jednoj emisiji o nerješenim zločinima služio za sve koji su imali informacije o njemu. To što mu je specijalnost bila telefonsko hakiranje ne znači da nije bio dobar i za ostale upade u sustave pa je čak hakirao i FBI. Na kraju je ipak uhićen, odslužio je pet godina u zatvoru nakon čega je dobio posao urednika Wired Newsa. Također je pomogao u otrkivanju 744 seksualna prijestupnika koja su imala svoj profil na MySpaceu.

 

9-jonathan-james

JONATHAN JAMES

James je bio prvi maloljetnik koji je osuđen za cyber kriminal. Sve je, kako je rekao, krenulo iz dosade. James, poznatiji kao c0mrade, je hakirao DTRA agenciju Ministarstva Obrane zaduženu za obranu teritorija SAD-a od nuklearnog, biološkog i kemijskog oružja. To mu nije bilo dostao pa je upao u NASA-u s čijih je servera skinuo programe i lozinke vrijedne 1.7 milijuna dolara. Imao je samo 16 godina kada je osuđen na zabranu korištenja računala i šest mjeseci kućnog pritvora, ali je na kraju zbog povrede uvjeta ipak odslužio šest mjeseci u zatvoru. 2007. godine trgovački lanc TJX je hakiran a James je bio prvo osumnjičeni. Nekoliko mjeseci kasnije James je pronađen mrtav a kraj njega je bilo oproštajno pismo koje je navodilo da on nije kriv ali iz sumnje u pravednost sudstva samoubojstvo mu je bilo jedini izlaz.

 

adrian-lamo-wikileaks

ADRIAN LAMO

Svjetsku popularnost Lamo je stekao kada je hakirao stranice New York Timesa, Yahooa i Microsofta. Svoj nadimak „Haker beskućnik“ je dobio jer je operirao iz knjižnica i internet caffe barova. Lamov „modus operandi“ je bio takav da bi hakirao stranice te nakon toga obavjestio vlasnike što je napravio i gdje su im propusti. Kada to rade hakeri koje je zaposlila tvrtka sve je legalno, međutim, ovo što je radio Lamo bilo je protuzakonito iako od svega nije imao financijske koristi. Kada je hakirao stranice NY Timesa stvari su postale ozbiljne pa je Lamo na kraju osuđen na šest mjeseci kućnog pritvora uz dvije godine kušnje je te NY Timesu morao isplatiti 65.000 dolara. Lamo je danas višestruko nagrađivani novinar.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Kako impresionirati svog šefa?

Ulizivanje nije potrebno, za promjenu – dovoljno je raditi svoj posao   POZNAVAJTE RAD TEHNIKE Poznavanje kako neke stvari rade može vam donjeti samo pluseve. ...