Najopasnije terorističke skupine

0

Donosimo vam trenutno 10 najopasnijih terorističkih organizacija koje šire strah širom našeg planeta

 

„Kako im je ideologija radikalni islam, bore se protiv bilo kakvih zapadnih vrijednosti, pa je tako čak zabranjuju mišljenje da je zemlja okrugla!?“

 

isil

ISIL

Do nedavno poznati kao ISIL ili ISIS, a danas jednostavno IS (islamic State), ova teroristička skupina danas zastrašuje javnost svojim mučnim videima obezglavljenja novinara i otetih stranaca. Iako osnovani tek 2004. godine uspjeli su postati neprijatelj broj jedan, te je za borbu protiv njih okupljena koalicija od preko 30 zemalja. Zalažu se za kalifat, prakticiraju parijatske zakone a svoja videa masovnih ubojstava i odrubljivanja glava (pa čak i ženama i djeci) redovno stavljaju na internet.

 

alqaida

AL-QAIDA

Iako se o njima nakon ubojstva Osame bin Ladena manje priča, Al-Qaida je, danas pod vodstvom Egipćanina Aymana al-Zawahiria čija je glava ucjenjena na 25 milijna dolara, još uvijek najutjecajnija teorirstička organizacija na svijetu. Danas (barem za sada) sami ne vrše terorističke napade, ali su usko povezani s većinom radikalnih organizacija u svijetu. Zanimljivo, kao salafistima ubijanje civila je zabranjeno, ali to ih nije spriječilo da naprave stravičan zločin 11. rujna 2001. godine.

 

bokoharam

BOKO HARAM

Iako su prisutni u Nigeriji još od 2002. godine, ova teroristička organizacija je postala poznata nakon što su ovo ljeto oteli 200 djevojčica iz škole. Od 2009. do danas krivi su za smrt čak 5.000 civila, a kao i većina terorističkih organizacija zalažu se za provođenje šarijatskih zakona. Kako im je ideologija radikalni islam, bore se protiv bilo kakvih zapadnih vrijednosti, pa je tako čak zabranjuju mišljenje da je zemlja okrugla!?

 

Al-Shabaab

AL-SHABAAB

Teroristička grupa iz Somalije koja se zalaže za provođenje šarijatskih zakona a ideologija im je radikalni islam trenutno broji 6.000 članova i posebno je aktivna u ruralnim krajevima. Povezani su s Al Qaidom, a poznati su po lovu na slonove koje, zajedno s njihovim vlasnicima, ubijaju radi dragocjene bjelokosti koju prodaju kako bi se financirali. Veliki dio ratnika su djeca koju prisilno novače.

 

Jabhat

JABHAT AL-NUSRA

Iako je osnovana tek prije dvije godine, ova je teroristička organizacija usko povezana s Al-Qaidom, postala pravi strah i trepet. Jabhat Al-Nusra se zalaže za uvođenje kalifata prema kojem će svijetom vladati nasljednik Muhameda, pa su samim tim neprijateljima proglasili sve države koje ne prakticiraju islam. Kao i sve organizacije koje prakticiraju radikalni islam koriste bombaše samoubijice i masovne egzekucije.

 

alsharia

ANSAR AL-SHARIA        

Nastala 2012. godine tijekom libijskog građanskog rata, ova je teoristička organizacija prisutna u Libiji i Tunisu, ali i cijelom nizu zemalja Bliskog istoka i sjeverne Afrike. Utvrda im je lučki grad Bengazi (odgovorni su za napad na konzulat SAD-a u tom gradu), a zalažu se za uvođenje šarijatskog zakona. Na čelu organizacije je Mohamed al-Zahawi, poznatiji kao Emir, a usko su povezani s Al-Qaidom.

 

Hamas

HAMAS

Hamas je antisemitska teroristička organizacija iz Palestine koja se od neonacističkih grupa razlikuje jedino po tome što se ne sastoji od bijelaca – kršćana. Hamas redovno radi ratne zločine a najpoznatiji su po korištenju djece koje koriste za žive štitove, novače ih da bi se borili ili ih najčešće koriste kao bombaše samoubojice. Danas ih se smatra jednom od najsmrtonosnijih terorističkih organizacija.

 

taliban

TALIBANI

Iako su u Afganistanu svrgnuti s vlasti, Talibani su još uvijek prisutni kao ozbiljna prijetnja. Prema procjenama trenutno broje preko 60.000 članova, a odgovorni su za čak 80% civilnih žrtava u Afganistanu. Ženama zabranjuju bilo kakvu edukaciju, otimaju svu hranu nesretnim seljacima te masakriraju bespomoćno stanovništvo. Ujedno su povezani s mnogim terorističkim organizacijama širom svijeta.

 

PKK

PKK

PKK, odnosno Kurdistanska radnička stranka, je prisutna na području Turske i prvenstveno je politička stranka koja se bori za odcjepljenje od Turske. Zalažu se za komunizam i socijalizam, ali zanimljivo i za jednakost spolova. Međutim, iako su politička stranka često posežu za nasilnim metodama borbe za svoje ciljeve, poput otmice i napada na turske vojnike, pa su ih Turska i NATO svrstali među terorističke organizacije.

 

farc

FARC

Revolucionarne naoružane snage Kolumbije, poznatije kao FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia), nastale su 1946. godine a njihove političke vodilje su marksizam i socijalizam. Kako bi se izborili za svoje ciljeve, ali i financirali, FARC je još od prvih dana uključen u trgovinu drogom, otmice, ubojstva, otimanje djece koje pretvaraju u vojnike a najčešće maltretiraju seosko stanovništvo.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

Tko su slavni Bosanski Zmajevi?

Reprezentacija, čijoj se pobjedi sinoć radovala cijela regija, ostvarila je povijesni rezultat   „Međutim, iako su debitanti, momčad bez iskustva s velikih natjecanja, budite sigurni ...