Najopakije serijske ubojice

0

Od Jacka Rasparača do Marca Dutrouxa, javnost je uvijek bila fascinirana serijskim ubojicama i njihovim zločinima

 

tedbundy

TED BUNDY

Iza imena Ted Bundy krije se jedan od najstrašnijih serijskih ubojica svih vremena. Bundy je ujedno tipičan primjer serijskog ubojice koji se krije iza ugodnog lica mirnog susjeda ali ovaj je mladi odvjetnik priznao ubojstva više od 30 djevojaka, iako se prema nekim izvorima taj broj može povećati i na gotovo 100 djevojaka!

Bundyeve žrtve su bile mlade žene sa dugom tamnom kosom podijeljenom po sredini glave, koje bi najprije namamio a zatim zvjerski silovao i sadistički ubio tupim predmetom po glavi. Naime, tijekom školovanja na fakultetu upoznao je zgodnu Stephanie Brooks koja je imala baš takvu kosu, ali ga je ona nakon nekog vremena ostavila jer je bio neambiciozan. To ga je motiviralo na osvetu. Završio je studij psihologije i zaposlio se na plavom telefonu za samoubojice. To je oduševilo Stephanie pa je par ponovno bio skupa. Kada je veza postala ozbiljna, Bundy ju je ostavio baš kako je i ona njega. Stephanie nije ni slutila koliko je sretna što se njegova osveta svela samo na to. Malo prije nego ju je ostavio, Bundy je počinio prvo ubojstvo, otevši u Seattleu mladu ženu Lyndu Healy. Bio je to početak krvavog pohoda.

Bundy bi najčešće prilazio djevojkama sa rukom u gipsu moleći ih za pomoć oko ukrcavanja u automobil. Kako je bio otmjenog držanja i naočitog izgleda, nije imao nikakvih problema u „lovljenju“ djevojaka. Dva neuspješna pokušaja dovela su do njegova uhićenja. Njegova provjerena taktika nije upalila na jednoj djevojci kada ju je zamolio da mu pomogne prikopčati brod za automobil, s tim da su se trebali odvesti do broda. Djevojci je to bilo sumnjivo pa je pobjegla. Opisala je policiji sumnjivca, što ih je dovelo do Bundya, ali im je on izgledao bezazleno, pa su optužbu odbacili. Drugi slučaj doveo je do uhićenja. U trgovačkom centru u Salt Lake City-ju pokušao je oteti Carol DaRonch, ali mu to nije uspjelo. Carol ga je kasnije prepoznala, pa je Bundyu određen pritvor. Iz pritvora Bundy bježi u Aspen gdje se skriva osam dana prije nego je ponovno uhićen. Neshvatljivo, ali Bundy ponovo bježi iz zatvora, s tim da su ovaj put posljedice bijega puno tragičnije. U razdoblju dok je bio u bijegu ubio je tri djevojke, od kojih je posljednja žrtva Kimberley Leach imala samo 12 godina!

U zatvoru je Bundy postao megapopularan. Žene su mu slale svoje prosidbene ponude a jedna od njih je čak uspjela s njim izmijeniti vjenčane zavjete. Ipak to ga nije spasilo od smrtne kazne. Dana 24. siječnja 1989. godine Ted Bundy je pogubljen na električnoj stolici.

 

charlesng

LEONARD LAKE I CHARLES NG

Serijski ubojice su većinom pojedinci, ali put može biti krvaviji ako se dva poremećena uma susretnu i počnu djelovati zajedno. Leonard Lake i Charles Ng su zajedno silovali i ubili najmanje dvanaest a najviše 25 ljudi, što uključuje muškarce koje su ubijali radi novca, žene radi seksualnog zadovoljstva te dvoje djece koja su im, kako kažu, jednostavno smetala!

Lake se još kao dječak „zabavljao“ ubijajući miševe pomoću različitih kemikalija. Kao tinejdžer je seksualno zlostavljao svoju sestru, a sa 18 godina je pošao u marince, odakle je zbog sloma živaca izbačen. Priključio se hipi komuni, gdje je upoznao Claralyn Balazs koja je glumila u pornografskim filmovima, čiji snimatelj je bio on sam. Osim nasilnog i nastranog seksa privlačilo ga je i oružje, pa je preko oglasa upoznao Charlesa Nga, rođenoga u Hong Kongu, bjegunca iz škole, u koju su ga poslali roditelji. Lake je tako našao istomišljenika.

Pokraj kuće koju su iznajmili od Claralyn Balazs izgradili su tamnicu koja im je služila za njihove perverzne igre. Smatra se da je već tada Lake ubio svog brata i njegova prijatelja te preuzeo njegov identitet. Tijekom sljedećih godina u tamnici su se odvijala zvjerska ubojstva njihovih susjeda. Muškarce i djecu bi odmah ubili dok bi žene držali na životu radi zadovoljavanja pohote. Lake je sva mučenja snimao. Zvjerska mučenja bi se nastavila i dalje da Ng nije primijećen u krađi. Ng je pobjegao, ali je Lake uhvaćen kada se vratio da bi podmirio štetu i odgovorio vlasnika željezarije da ih prijavi policiji. Lake zatim guta tabletu cijanida i umire četiri dana kasnije. Trag je istražitelje doveo do tamnice u kojoj nije bilo Nga ali je otkriveno 18 kilograma kostiju kao i spremnici sa dokumentima ubijenih i videokasete mučenja.

Ng je pobjegao u Kanadu odakle se borio protiv izručenja SAD-u jer u Kanadi ne postoji smrtna kazna koja ga je sigurno čekala. Sedam godina kasnije izručen je SAD-u i tada je počela velika sudska borba koja je državu koštala nevjerojatnih 10 milijuna dolara. Konačno je 1999. godine osuđen na smrtnu kaznu čije izvršenje još uvijek čeka i pokušava ju osporiti u zatvoru San Quentin.

 

Hillside-Strangler-Kenneth-Bianchi-serial-killers-5770482-525-400

DAVITELJI S OBRONKA

Iza ovoga novinarski nametnutog imena kriju se Kenneth Bianchi i Angelo Buono. Dvojica muškaraca mučila su, silovala i ubila četrnaest žena.

Bianchija je odmah po porodu majka prostitutka dala na posvajanje. Nakon problematičnog djetinjstva Bianchi se zaputio u Los Angeles svom starijem rođaku Buonu. Angelo Buono je od najranijih dana pokazivao pretjerano zanimanje za seks. U doba kad mu se doselio Bianchi imao je već dva propala braka iza sebe, a unatoč neprivlačnom izgledu, žene su se uvijek lijepile za njega. Buono je vodio vlastiti posao uređivanja unutrašnjosti automobila, oblačio se prema zadnjim trendovima mode a želja mu je bila postati svodnik, što je sa Bianchijem zajedno i postigao.

Stariji Buono je imao velikog utjecaja na mlađeg Kennetha. Učio ga je kako ucjenjivati prostitutke za seks a okušali su se i kao svodnici. Nakon nekog vremena obje djevojke koje su doveli su pobjegle. Pokušali su pronaći nove djevojke a prostitutka Deborah Noble im je ponudila pomoć. Deborah ih je na kraju prevarila, što je pakleni dvojac dovelo na stazu ubijanja. Kako Deborah nisu mogli pronaći, uhvatili su njezinu prijateljicu Yolandu Washington koju su silovali, zadavili omčom i ostavili na groblju. To iskustvo im se toliko svidjelo da Bianchi i Buono nisu mogli prestati. U sljedeća dva tjedna ubili su još dvije prostitutke ali prava panika među stanovništvom Los Angelesa je nastala u tjednu Dana zahvalnosti kada je na isti način silovano pa ubijeno pet djevojaka, od kojih niti jedna nije bila prostitutka, a jedna je žrtva imala samo 12 godina.

Ubojstva su odjednom prestala jer je Bianchijeva djevojka rodila njihovo dijete. Obitelj se preselila u Washington a Bianchi je izdržao samo godinu dana bez potrebe za ubojstvima. Ubrzo su tragovi doveli do Bianchija a istraga ga je povezala sa ubojstvima u Los Angelesu i Buonom. Tijekom istrage, Bianchi je uspio nagovoriti obožavateljicu serijskih ubojica Veronicu Cumpton da ubije jednu prostitutku kako bi naveo policiju na pogrešan trag, što bi značilo njegovo oslobađanje. Varka nije uspjela, Veronica Cumpton je završila u zatvoru a Bianchi i Buono su osuđeni na doživotan zatvor. Buono je umro u zatvoru 2002. godine a uzrok smrti je nepoznat.

 

jeffrey-dahmer

JEFFREY DAHMER

Jedan od najgorih serijskih ubojica, Dahmer, psihopat, nekrofil i ljudožder kriv je za 17 ubojstava. Već kao dijete, Dahmer je pokazivao morbidnu sklonost prema mrtvim životinjama. Cijelo djetinjstvo je proveo bez prijatelja, lutajući ulicama u potrazi za pregaženim životinjama, koje bi pažljivo raskomadao. Već u srednjoj školi bio je teški alkoholičar.

Sa 18 godina počinio je prvo ubojstvo. Kada je ostao sam kod kuće, Dahmer je pokupio autostopera Stephena Hicksa, imao seksualni odnos s njim, a kada je ovaj pokušao otići, udario ga je utegom po glavi, zadavio, raskomadao i njegovo tijelo zakopao. Iduću žrtvu zadavio je u hotelu, stavio tijelo u kovčeg, donio ga kući, imao seksualni odnos sa tijelom, te ga zatim raskomadao. Ubojstva su se redala jedno za drugim a Dahmerove ideje su bile sve bizarnije i bizarnije. Bio je opsjednut idejom da stvori zombije, pa je žrtvama, još dok su bile žive, otvarao rupe u lubanji te im ukapavao kiselinu!

Djelove svojih žrtava držao je u hladnjaku a njihove je lubanje čuvao na posebnom oltaru. Dahmer je uhvaćen nakon što mu je jedna žrtva pobjegla sa lisicama na rukama, zaustavila policijsko auto i odvela ih do Dahmerovog stana.

Sumanuti ubojica je 1992. godine osuđen na 15 doživotnih robija.

 

aileen wuornos1

AILEEN WUORNOS

Iako su serijski ubojice većinom muškarci, postoje i slučajevi, poput Aileen Wuornos, kada su grozne zločine činile i žene. Aileen Wuornos je svjetsku slavu stekla nakon prikazivanja filma „Čudovište“ sa Charlize Theron u glavnoj ulozi, za koju je dobila Oscara.

Aileen je kao četverogodišnje dijete usvojena a samo dvije godine kasnije zadobila je teške opekline po licu kada je zajedno za bratom pokušavala zapaliti vatru. Bila je problematično dijete koje je upadalo čak i u tučnjave. Već kao tinejdžerka počela je sa prostituiranjem a odala se i alkoholu. Kao 30-godišnjakinja upoznala je lezbijku Tyriju Moore sa kojom je počela živjeti a uzdržavale su se od Aileeninog prostituiranja.

Njezin „posao“ doveo ju je na put ubijanja. Prva žrtva bio je 51-godišnji električar Richard Malloney, za kojega je Aileen tvrdila da ju je pokušao silovati, što je možda i bila istina, jer je Mallory bio osuđen zbog silovanja. Mallory je ustrijeljen pištoljem a godinu dana poslije pronađena je još jedna žrtva ustrijeljena istim pištoljem, David Spears. Nakon sedme žrtve, policija je na osnovu izjava svjedoka skicirala crtež koji je doveo do uhićenja Moore i Wuornos. Da bi spasila svoju kožu, Moore je izvukla priznanje od Aileen koja je radije priznala krivnju za sva ubojstva nego optužila Moore. Ipak, nije priznala ubojstvo treće žrtve, Petera Siemsa, čije tijelo ni dan danas nije pronađeno.

Po uhićenju je počelo zanimanje medija koji su se otimali za njenu priču. Do tada, žene su kao serijski ubojice prisustvovale samo kao suučesnici li su ubijale muževe radi bogatstva, dok je Aileen bila prva prava serijska ubojica. I dok su je jedni pokušavali prikazati kao žrtvu, drugi su je prikazivali čudovištem. Porota ju je 27. siječnja 1992. godine osudila na smrtnu kaznu. Dugih deset godina Aileen je čekala izvršenje kazne a za to vrijeme su je različiti aktivisti pokušavali spasiti. Ona je sve to odbila pa je 9. listopada izvršena smrtna kazna ubrizgavanjem smrtonosne injekcije.

 

dutroux

MARC DUTROUX

Posljednji medijski „proslavljeni“ serijski ubojica je Belgijanac Marc Dutroux, pedofil i ubojica. Slučaj koji je potresao ne samo Belgiju nego i cijelu Europu povukao je i mnogobrojne teorije zavjere po kojima je Dutroux samo dio velikog pedofilskog lanca u koji su umiješane mnoge istaknute ličnosti.

Dutroux je nakon rastave sa majkom njegovo dvoje djece, koja ga je optužila da je seksualno nastran, upoznao srodnu dušu Michelle Martin, koja mu je postala druga žena. Zajedno su oteli pet djevojaka da bi ih Dutroux silovao. Uhvaćen je i osuđen na 13 godina ali je zbog uzornog ponašanja pušten nakon samo tri odslužene godine.

Zatvor ipak nije utjecao na Dutrouxa. Odmah po izlasku izgradio je u sklopu kuće u Charleroiu tamnicu koja je korištena ne samo za zlostavljanje djevojaka, već i za snimanje, a snimke je prodavao pedofilskom lancu. Prve žrtve bile su dvije osmogodišnje djevojčice, Julie Lejeune i Mellisa Russo koje su otete u blizini doma. Nesretne djevojčice su gotovo sigurno silovali i članovi pedofilskog lanca. Dva mjeseca kasnije, zajedno sa suradnikom Bernardom Weinsteinom oteli su dvije tinejdžerice koje su silovali da bih ih Dutroux obje ubio, ali je ubio iz nepoznatog razloga i samog Weinsteina. U to vrijeme dvije nesretne osmogodišnjakinje su još bile žive. Dutroux je osuđen zbog krađe automobila, a za to vrijeme je zadužio svoju drugu ženu da hrani djevojčice. Ona to nije činila, kako je kasnije rekla zbog straha, pa su obje nesretne djevojčice umrle od gladi.

Po izlasku iz zatvora Dutroux je zakopao leševe te uhvatio dvije nove žrtve, 14-godišnju Sabine Dardenne koju je silovao dvadesetak puta i 12-godišnju Laetitiu Delhez. Ipak, pri otmici zadnje djevojke spazio ga je svjedok, koji je slučaj prijavio policiji. Policija je dva dana nakon uhićenja Dutrouxa pronašla tamnicu i spasila nesretne djevojke.

Međutim, tek tada počinje cirkus. Slučaj nikako nije dolazio na sud pa su priče o umiješanosti nekih uglednih članova sudstva počele dobijati na težini. Dutroux je cijelo vrijeme tvrdio da je on samo „pijun“ većih faca. Nastali su prosvjedi a javnost se digla na noge kada je Dutroux uspio pobjeći iz pritvora. Uhvaćen je ponovno a odugovlačenje je stajalo glave javnog tužitelja i dva ministra. U ožujku 2004. godine Dutroux je konačno osuđen na doživotnu kaznu bez mogućnosti pomilovanja, a njegova žena Michelle Martin je osuđena na 30 godina zatvora.

About author

Kult portal

Vodeći se tvrdnjom da nas nitko ne može napraviti boljima nego mi sami, Kult je web magazin namijenjen muškarcima koji se trude i žele biti – bolji

No comments

David Brown Speedback GT

Automobil koji kao da je izašao iz klasičnih filmova o Jamesu Bondu   „Luksuzno okruženje u interijeru donosi velike količine kože, ručno obrađenog drva i ...